Τα τριάντα χρόνια υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος υποτροφιών, Erasmus, γιόρτασε σήμερα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, σε μία λαμπρή γιορτή, στο Μέγαρο Μουσικής, όπου οι ιστορίες εκπαιδευτικών και υποτρόφων «ζωντάνεψαν» και απέδειξαν γιατί το πρόγραμμα θεωρείται το πιο επιτυχημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την πορεία υλοποίησης του Erasmus και των υπόλοιπων προγραμμάτων υποτροφιών, που υλοποιεί το ΙΚΥ, μίλησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Κυριάκος Αθανασίου.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι παράλληλα με τα 30 χρόνια που κλείνει το Erasmus, το ΙΚΥ φέτος κλείνει τα 65. «Έχουμε έναν λογο επιπλέουν να γιορτάζουμε, διότι είναι σημερα ξεκάθαρο ότι το ΙΚΥ είναι ένας αναντικατάστατος οργανισμος στην υπηρεσία της Πολιτείας», είπε και συμπλήρωσε: «Η πολιτική χορηγήσεων υποτροφιών είναι πολιτική ενίσχυσης της Αριστείας στην πράξη».
Τη στήριξή του στο ΙΚΥ εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου. «Αυτό που κάνει το ΙΚΥ να ξεχωρίζει είναι ότι συμβάλλει σε ένα εθνικό όραμα, στο να επανανοηματοδοτήσουμε την έννοια του Δημοσίου, να μην είναι διαπλεκόμενο, να έχει όραμα». Παράλληλα, εξέφρασε τη διάθεση να δημιουργηθεί ένα «Erasmus εσωτερικού», που θα βοηθήσει την κινητικότητα των φοιτητών μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων.
«Ελπίζουμε να διαφοροποιούνται ετσι τα πανεπιστήμια, ωστε να εχει νοημα οι φοιτητές να πηγαίνουν για έξι μήνες σε κάποιο αλλο πανεπιστήμιο για να ακούσουν και κάποιον αλλο καθηγητή. Είναι ένας προβληματισμός αυτη τη στιγμή, που όμως πρέπει να εξαντληθεί, για να δούμε αν μπορει να γινει πραγματικότητα», εξήγησε.
Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Αγγελόπουλος, υπογράμμισε το «πολιτιστικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό αποτύπωμα των υποτροφιών» που δίνονται μέσω του ΙΚΥ.
Στην «ισχυρή συμβολική σημασία» του σημερινού εορτασμού αναφερθηκε ο Νίκος Δεμερτζής, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών και πρώην προεδρος του ΙΚΥ. «Το Erasmus όλα αυτά τα χρόνια έχει συμβάλει στην εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων και τη δικτύωσή τους. Χιλιάδες είναι πια οι ωφελούμενοι (μαθητές, φοιτητές, ακαδημαικό και διοικητικό προσωπικό), έχουν εξοικειωθεί με διαφορετικά ακαδημαϊκά περιβάλλοντα», ανέφερε και επικαλέστηκε το «αόρατο κολέγιο των επιστημών», στο οποίο εν τέλει συμμετέχουν οι «ερασμίτες», αφού συμμετέχουν σε υπερτοπικά επιστημονικά δίκτυα, όπου ο συνδετικός κρίκος είναι η συμμετοχή των ανθρώπων στη ανάπτυξη του κριτικού λόγου.
Την εκδήλωση χαιρέτησε και η Κρυστάλλα Πετρίδου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπεύθυνη στο Erasmus+ για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση/Εκπαίδευση Ενηλίκων. Χαρακτήρισε το Erasmus «μία από τις ιστορίες επιτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», που βελτιώνει τα εκπαιδευτικά συστήματά της Ευρώπης και συμβάλλει στην ευημερία των κοινωνιών της και μας μαθαίνει ότι η μάθηση δεν πρέπει να έχει σύνορα. «Είμαστε υπερήφανοι που εργαζόμαστε για ένα πρόγραμμα που πραγματοποιεί μία μικρή αλλά σημαντική δράση για την Ειρήνη και την ευημερία στην ήπειρό μας", κατέληξε.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τις εμπειρίες τους από το Erasmus μοιράστηκαν εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης στη χώρα, μεταξύ άλλων, ο Νικόλαος Παλληκαράκης (ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών), ο Γιώργος Παναγιάρης (καθηγητής του ΤΕΙ Αθήνας), η Ειρήνη Πουγούνια (από το 1ο ΓΕΛ Καλύμνου) και ο Ηρακλής Παληάς (διευθυντής του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού).
Το μήνυμα των ομιλητών, μέσα από τις γλαφυρές περιγραφές τους, ήταν ότι το Erasmus ανοίγει δρόμους και αλλάζει ζωές, αφού δίνει ευκαιρίες σε άτομα, να διευρύνουν τους ορίζοντες τους, να αναπτυχθούν ως ευρωπαίοι πολίτες και να αναπτύξουν μια διεθνή οπτική και προοπτική, αλλά και οργανισμούς (σχολεία, πανεπιστήμια, φορείς κατάρτισης, επιχειρήσεις, οργανώσεις νεολαίας, αθλητικές λέσχες και ομοσπονδίες) να δημιουργήσουν διεθνείς συνεργασίες και να συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης , τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική ένταξη.
Το Erasmus
Το Erasmus ξεκίνησε το 1987, ως προγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, μετά από έγκριση της πρότασης του Ισπανού Επιτρόπου για την Εκπαιδευση και προσφάτως εκλιπόντα, Μανούελ Μαρίν.
Το όνομά του το πρόγραμμα το οφείλει στον Έρασμο (1466-1536), Ολλανδό φιλόσοφο, που έζησε και εργάστηκε σε πολλά μέρη στην Ευρώπη για να διευρύνει τις γνώσεις του και να αποκτήσει νέες γνώσεις, και άφησε την περιουσία του στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία. Παράλληλα, είναι ακρωνύμιο που υπονοεί το Σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την κινητικότητα των φοιτητών (πρωτότυπο: EuRopean Community Action Scheme for the Mobility of University Students).
Την πρώτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος, από την Ελλάδα έφυγαν 39 συνολικά φοιτητές για να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια των 12 -τότε- χωρών-μελών της ΕΕ. Σήμερα, ο αριθμός των φοιτητών που συμμετέχουν ετησίως είναι τετραψήφιος. Υπολογίζεται ότι, συνολικά, από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα, έχουν επωφεληθεί 9 εκατομμύρια φοιτητές στην Ευρώπη.
Από το 2014, το Erasmus μετεξελίχθηκε σε Erasmus+, δίνοντας την ευκαιρία στα τρια αυτά χρόνια, σε 2 εκατομμύρια άτομα να έχουν αξιοποιήσει την ευκαιρία που τους δίνεται για να σπουδάσουν, να καταρτιστούν, να γίνουν εθελοντές ή να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό.
Εξάλλου, το Erasmus είναι ένα από τα εννέα προγράμματα υποτροφιών που υλοποιεί το ΙΚΥ, μαζί με το προγραμμα ενίσχυσης επιμελών μαθητών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τις διδακτορικές και μεταδιδακτορικές υποτροφίες για το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Φλωρεντίας, τα κληροδοτήματα, τις υποτροφίες ΕΣΠΑ, το προγραμμα Αριστείας ΙΚΥ/Siemens, τις υποτροφίες για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, τις υποτροφίες της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και τις υποτροφίες Αλλοδαπών και Μορφωτικών Ανταλλαγών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση