Τα κάτωθι μέλη ΔΕΠ/ΕΔΙΠ του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, σε συμφωνία με τη θέση που είχαμε εγγράφως διατυπώσει ήδη στις 28.03.2018 με την αριθ. πρωτ. Admin 1401/ 28.03.2018 επιστολή μας προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος, επαναλαμβάνουμε ότι διαφωνούμε με τη συγχώνευση του Πανεπιστήμιου με τα τρία ΑΤΕΙ για τους λόγους που αναλυτικά αναφέρονται στην παραπάνω επιστολή.
Επιπλέον, έχοντας μελετήσει το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
(α) Διαφωνούμε με τη μετατροπή – υποβιβασμό του Πανεπιστημίου μας σε «κέντρο».
(β) Στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου προβλέπεται διοίκηση του «κέντρου» από διοικητικό συμβούλιο ες αεί, το οποίο μάλιστα αποτελείται και από εκπροσώπους των άλλων προς συγχώνευση Ιδρυμάτων, ενώ εκπρόσωποι του σημερινού Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος δε συμμετέχουν στη διοίκηση άλλων τμημάτων και σχολών.
(γ) Διαφωνούμε με τη συγχώνευση της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών με τη Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών. Η συγχώνευση αυτή, εκτός των άλλων, οδηγεί και στην υποβάθμιση της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, που αυταπόδεικτα προωθεί το συγκριτικό πολιτιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας.
(δ) Η σημερινή Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών μετατρέπεται σε Σχολή/Τμήμα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Σπουδών, μολονότι η πλειοψηφία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, που προσφέρονται στη Σχολή, σχετίζονται με τη Διοίκηση και τις Νομικές Επιστήμες, οι οποίες, περιέργως, δεν αντιπροσωπεύονται στο νέο τίτλο.
(ε) Στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου δεν αναφέρεται, ελπίζουμε από παραδρομή, η οργάνωση προγραμμάτων σπουδών τρίτου κύκλου, με αποτέλεσμα την ερευνητική «αποστέωση» του ιδρύματός μας.
(στ) Ενόψει του αυτοδιοίκητου των ανώτατων ιδρυμάτων, δεν έχουμε λόγο αναφορικά με τη συγχώνευση των λοιπών τριών Ανώτατων Ιδρυμάτων.
Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι, ως ακαδημαϊκό προσωπικό του ιδρύματος, δεν είχαμε καμία συμμετοχή στις διαδικασίες της συγχώνευσης/ «συνέργειας», ούτε καν σε επίπεδο κοσμητόρων, όπως έγινε με τα άλλα τρία ιδρύματα και ότι η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου μας, με την από 01.02.2018 απόφασή της, ενέκρινε τη συμμετοχή στις συζητήσεις συνεργασίας, υπό τον όρο ότι το υφιστάμενο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος θα διατηρήσει την επωνυμία και την αυτοτέλεια του. Στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου, είναι προφανές ότι δεν τηρήθηκε κανένας από τους δύο παραπάνω όρους.
Ακολουθεί η αριθ. πρωτ. Admin 1401/ 28.03.2018, επιστολή μας προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.
Τα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος
Ελένη Ηρακλέους
Κορίνα Κατσαλιάκη
Κομνηνός Κόμνιος
Στέργιος Λεβέντης
Μανόλης Μανωλεδάκης
Δημήτρης Μπαλτατζής
Χρήστος Μπερμπερίδης
Βασίλης Περιστέρας
Σταύρος Σταυρινίδης
Χρήστος Τζώρτζης
Θέρμη, 28.3.2018
Προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος
Το κείμενο που ακολουθεί προσδιορίζει την άποψη μας και τις σκέψεις μας σχετικά με τις συζητήσεις για τη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) με τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με σκοπό την ίδρυση ενός νέου φορέα, ως μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος είναι, με βάση τον ιδρυτικό του νόμο, ένα Ίδρυμα ειδικού σκοπού. Το όραμα ενός δημόσιου, αγγλόφωνου, οικονομικά αυτοδύναμου, εξωστρεφούς πανεπιστημίου – προτύπου, που προσφέρει προγράμματα με διεθνή προσανατολισμό, υποστηρίχθηκε διαχρονικά και με άριστα αποτελέσματα, τόσο από τις ελληνικές κυβερνήσεις, όσο και από τη Διοίκηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Μάλιστα, η επίτευξη του ως άνω ειδικού σκοπού του Διεθνούς Πανεπιστημίου πιστοποιήθηκε πανηγυρικά από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, η οποία απένειμε στο ΔΙΠΑΕ την ανώτατη διάκριση, κρίνοντάς το «άξιο θετικής μνείας». Προς επίρρωση των παραπάνω, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διατράνωσε πρόσφατα την πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως εκδηλωθείσα εμπιστοσύνη του στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, αναδεικνύοντάς το σε επιβλέποντα φορέα επί των αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών στην Ελλάδα. Οι παραπάνω παραδοχές, σε συνδυασμό με την οικονομική αυτοτέλεια του ΔΙΠΑΕ, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, αρκούν για να αναιρέσουν οποιαδήποτε λειτουργική ή εκπαιδευτική αναγκαιότητα για τη συγχώνευσή του.
Εξάλλου, η ιδιαιτερότητα των στρατηγικών στόχων του Διεθνούς Πανεπιστημίου σε σχέση με τα άλλα δύο προς συγχώνευση Ανώτατα Ιδρύματα, τα οποία παρουσιάζουν μεταξύ τους προφανή ομοιογένεια και συνάφεια ακαδημαϊκών σκοπών, δεν είναι συμβατή με την επιδιωκόμενη ενοποίηση, αφού θα αλλοιώσει με βεβαιότητα το χαρακτήρα του Διεθνούς Πανεπιστημίου και θα καταργήσει στην πράξη τον ειδικό του σκοπό, όπως αυτός τέθηκε με τον ιδρυτικό του νόμο, ματαιώνοντας τη μέχρι σήμερα τεκμηριωμένα επιτυχή πορεία του.
Άλλωστε, η διαφορά μεγέθους μεταξύ των φερόμενων ως συγχωνευόμενων Ιδρυμάτων, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Η ενοποίηση ισότιμων αλλά ανόμοιων ακαδημαϊκών προτεραιοτήτων, δεν αρκεί για να μεταλαμπαδεύσει στο νέο φορέα το διεθνή προσανατολισμό που κατεξοχήν καλείται να θεραπεύσει θεσμικά το Διεθνές Πανεπιστήμιο, αλλά θα δημιουργήσει μάλλον ένα αμάλγαμα ασύνδετων ακαδημαϊκών μονάδων, που θα χαρακτηρίζονται από διάσπαση στοχοθεσίας και λειτουργική ασυμβατότητα, με προφανείς συνέπειες στην ευόδωση του εγχειρήματος.
Με βάση τα παραπάνω και ενόψει των ειδικής φύσης χαρακτηριστικών του Ιδρύματος, δηλώνουμε ομόφωνα ότι διαφωνούμε με τη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, με οποιαδήποτε μορφή και αν αυτή επιχειρηθεί (συνένωση, ομοσπονδοποίηση ή άλλη).
Επιπλέον θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των εμπλεκόμενων Ιδρυμάτων και όλα όσα δημοσιεύονται στον τύπο μπορεί να έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αιτήσεις των φοιτητών μας καθώς δημιουργείται ένα κλίμα αμφισβήτησης της φύσης της μελλοντικής υπόστασης του ΔΙΠΑΕ και του ιδιαίτερου χαρακτήρα του.
Με εκτίμηση,
Τα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος
Φραγκίσκος Αρχοντάκης
Ελένη Ηρακλέους
Κορίνα Κατσαλιάκη
Κομνηνός Κόμνιος
Στέργιος Λεβέντης
Μανόλης Μανωλεδάκης
Δημήτρης Μπαλτατζής
Χρήστος Μπερμπερίδης
Βασίλης Περιστέρας
Σταύρος Σταυρινίδης
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 4/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη