Στην ομιλία του σε συνέδριο που διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών με θέμα «Αρχειακές συλλογές του Υπουργείου Εσωτερικών» ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη της δημιουργίας κουλτούρας αρχείων επισημαίνοντας ότι τα Αρχεία του Κράτους πρέπει να είναι ανοιχτά σε όλους τους πολίτες «ώστε να ξεφύγουμε από τη λογική του παρελθόντος ότι όποιος έχει στα χέρια του τα αρχεία έχει εξουσία».
Αναφερόμενος στη χρήση των νέων τεχνολογιών επισήμανε τις τεράστιες δυνατότητες που παρέχονται με την ψηφιοποίηση των αρχείων και τις δυνατότητες που παρέχουν στον χρήστη να τα προσαρμόσει και να τα μετασχηματίσει. «Οι μαζικές ψηφιοποιήσεις -όπως είπε- θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της αποθήκευσης αν και το χαρτί αποδείχθηκε το πιο ανθεκτικό μέσο». Ως προς στα Γενικά Αρχεία του Κράτους ο Υπουργός τόνισε ότι ο ρόλος τους είναι στρατηγικός αφού έχουν την ευθύνη του γενικότερου συντονισμού και της εποπτείας όλων των αρχείων του κράτους και προανήγγειλε σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία τους.
Τέλος, αναφερόμενος στη χρήση των αρχείων στην εκπαίδευση ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι η διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας στα σχολεία δεν πρέπει να είναι μόνο η αφήγηση αλλά και η διερεύνηση των αρχείων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ