Βρισκόμαστε μπροστά στη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, του σημαντικού αυτού εκπαιδευτικού ιδρύματος, σε Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε μία σημαντική στιγμή όπου ζούμε το αποτέλεσμα μιας εκπαιδευτικής καθημερινότητας στην οποία όλοι κρινόμαστε, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, κατά την ειδική εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του, στο Ηράκλειο. Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο είναι το 24ο πανεπιστήμιο της χώρας, το οποίο ιδρύθηκε με το ν. 4610/2019.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είχαμε τη χαρά σήμερα να έρθουμε στα εγκαίνια του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, το οποίο ιδρύθηκε με το τελευταίο νόμο, που ολοκλήρωσε το εγχείρημά μας για τη νέα αρχιτεκτονική της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μία αρχιτεκτονική η οποία προβλέπει νέα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα, συνέργειες με ΤΕΙ σε νέα γνωστικά αντικείμενα και με διετή προγράμματα σπουδών. Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα Ίδρυμα εξαιρετικής ποιότητας και υψηλότατης ακαδημαϊκότητας και είμαστε με συναδέλφους, οι οποίοι είναι πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον. Και για μας, από πλευράς του υπουργείου, δεν θα μπορούσε να ήταν μία καλύτερη ημέρα».
Ο υπουργός, μιλώντας στην ειδική εκδήλωση, ανέφερε πως το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο είναι η συνέχεια του ΤΕΙ Κρήτης, με ιστορία 40 ετών, η μετεξέλιξή του, ενός ιδρύματος με διεθνή παρουσία και βραβεύσεις, με ένα πολύ δυναμικό εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό. «Κρίνεται καθημερινά η δημοκρατία μας οπότε πρέπει να κρίνεται και η ακαδημαϊκότητά μας», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Εδώ, λοιπόν, έχουμε ένα ίδρυμα το οποίο έχει εκπλήξει την ακαδημαϊκή κοινότητα με το πόσο σιωπηλά κατάφερε να αποκτήσει αυτό το status και πραγματικά είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι γι' αυτό. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν στο όραμα, όλους εκείνους που συνεργάστηκαν άψογα, καθηγητές, προσωπικό του ΤΕΙ, ο πρύτανης, ο Νίκος Κατσαράκης, και οι συνεργάτες στο υπουργείο, που συνεργάστηκαν άψογα και με διάθεση και πείσμα».
Χαρακτήρισε, δε, τον πρύτανη του Μεσογειακού Πανεπιστημίου ως έναν πεισματάρη και, όπως είπε ο υπουργός, «το πείσμα είναι εξαιρετικά σημαντικό χαρακτηριστικό των πανεπιστημιακών και ο Νίκος Κατσαράκης έχει πολύ πείσμα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε: «Αναμένουμε από το πανεπιστήμιο να παίξει εντονότερο ρόλο στην ανάπτυξη της Κρήτης και της χώρας γενικότερα, αφού εδώ υπάρχουν τεχνολογικές δομές, τέτοιες που ενισχύουν την πανεπιστημιακή κοινότητα και στην Κρήτη. Δομές επιστημονικού χαρακτήρα σε τεχνολογίες αιχμής που μπορούν να προσθέσουν αξία στους αναπτυξιακούς πυλώνες της χώρας, όπως η ενέργεια, η αγροδιατροφή, ο τουρισμός. Αυτό περιμένουμε να συμβεί και αυτό θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, μιας και ολόκληρο το ερευνητικό και επιστημονικό δυναμικό της Κρήτης ενώθηκε, συνέργησε και θα τα καταφέρει».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, εξέφρασε δημόσια τα συγχαρητήριά του για τη λειτουργία του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και ευχήθηκε καλή συνέχεια στις σπουδές των φοιτητών του. Μάλιστα, ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει και συνεργάζεται στενά με όλα τα ακαδημαϊκά, ερευνητικά ιδρύματα του νησιού, με στόχο τη διασύνδεση της έρευνας που παράγουν με την οικονομία της Κρήτης.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε πως το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο θα το στηρίξει και ο δήμος και ολόκληρο το Ηράκλειο με όλες του τις δυνάμεις.
Ο πρύτανης Νίκος Κατσαράκης, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, τόνισε ότι «ήταν μία πολύ συγκινητική εκδήλωση για την ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου μετά από δεκαετίες προσπαθειών των καθηγητών, των φοιτητών και των αποφοίτων» και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι τώρα πια όλοι δικαιώθηκαν. Το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας αξιολογήθηκε, κρίθηκε και με το νόμο 4610/2019 καταργήθηκε και ιδρύθηκε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Οι στόχοι μας είναι πολύ υψηλοί διότι στοχεύουμε σε υψηλή ποιότητα σπουδών προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, σε έρευνα υψηλής ποιότητας, εξωστρέφεια με στενούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία και με τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Είμαστε πράγματι πολύ συγκινημένοι. Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, τιμήσαμε και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, που βοήθησε τα μέγιστα σε όλο αυτό το εγχείρημα και πραγματικά είμαστε εδώ μάχιμοι για την επόμενη μέρα».
Όπως ανέφερε ο κ. Κατσαράκης, «θέλουμε τη στήριξη από την επίσημη Πολιτεία διότι έχουμε ελλείψεις, όπως αναφέρθηκε από τον αντιπρύτανη του πανεπιστημίου Κρήτης και από τον ίδιο τον υπουργό, αλλά και από μας, και διαπιστώσατε ότι όλοι παραδέχονται πως τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν ελλείψεις σε μέλη ΔΕΠ, σε υποδομές, σε πανεπιστημιακό προσωπικό, σε υλικό. Έχουμε, όμως, όρεξη, δυναμισμό και διάθεση και θεωρούμε ότι με τον αγώνα μας και τη στήριξη της Πολιτείας θα πάμε μπροστά».
Διαμαρτυρία φοιτητών
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, φοιτητές εξέφρασαν με πανό τις αγωνίες τους για το μέλλον τους και την αξία των πτυχίων τους. Όπως μας ανέφερε ο Βαγγέλης Μαρουλής, φοιτητής της Ιατρικής, η αντίδραση αυτή «είχε στόχο να δηλώσει την αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική για την Παιδεία. Πιστεύουμε ότι με τους αγώνες μας θα κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας για το μέλλον». Το πρόβλημα εξήγησε «έχει να κάνει με δύο πράγματα: Ένα είναι τα πτυχία που κάποτε ήταν δυνατά, με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, πλέον, όμως, κατακερματίζονται, διασπώνται, με αποτέλεσμα να βγαίνουν φοιτητές στην αγορά εργασίας και να δημιουργούνται πολλές ταχύτητες αποφοίτων. Δεύτερον, πρόβλημα για εμάς τους φοιτητές είναι οι εργασιακές συνθήκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στον τουρισμό, που ενώ έχει 4% συνεισφορά στο ΑΕΠ, οι εργαζόμενοι στον τομέα αυτό δουλεύουν σε εργασιακές συνθήκες Μεσαίωνα».
Ο υπουργός, από την πλευρά του, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την αντίδραση των φοιτητών, δήλωσε: «Ο διάλογος, ο δημόσιος διάλογος έχει χώρο για όλους ακόμα και για τις φωνές με τις οποίες διαμαρτύρονται. Οι φοιτητές, τα παιδιά μας, είπαν την άποψή τους, την ακούσαμε όλοι και πάμε παρακάτω. Άλλωστε για αυτό, επειδή οι φωνές των παιδιών ακούγονται, για το λόγο αυτό υπάρχουν και οι κατακτήσεις. Η κυβέρνηση, και εγώ προσωπικά, έχουμε εμπιστοσύνη στους φοιτητές μας, σε όλα τα παιδιά στη νέα γενιά».
Την εμπιστοσύνη του στους φοιτητές και στα νέα παιδιά, εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Φωτάκης, ο οποίος πρόσθεσε: «Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τώρα πια μπορούν και ψηφίζουν από τα 17 τους. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης, η οποία μας πάει όλους μπροστά, ενώ αυτό ταυτόχρονα γαλουχεί από νωρίς και ευνοεί τον προβληματισμό της νέας γενιάς για το τι συμβαίνει στη χώρα. Είναι σημαντικό να ακούμε τα παιδιά, είναι σημαντικό να βλέπουμε τις διαδικασίες που οδηγούν, καθώς και τα αιτήματά τους, όπως και τα μηνύματα από την ψήφο τους».
Τέλος, ο υπουργός σχετικά με τις εκλογές της Κυριακής, δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Έχει διαπιστωθεί μία δυναμική που είναι αποτέλεσμα των πολιτών που έχουν κάνει, επιτρέψτε μου να το πω όπως το λέει ο λαός μας, ταμείο. Βλέπουν οι πολίτες ότι το ταμείο τους είναι στο συν».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη