Παγκόσμια πρωτιά Ελλήνων φοιτητών

Επί οκτώ μήνες εργάστηκαν σκληρά, συστηματικά, ομαδικά γνωρίζοντας πως η πρόκληση ήταν να αντιμετωπίσουν τους καλύτερους διεθνώς. Την περασμένη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, έπειτα από μία δοκιμασία 10 ωρών, τα κατάφεραν. Οι Αρετή Βασμαδά, Σωκράτης Αλ Ζοαμπιέ, Δέσποινα Δαμιανίδου, Θοδωρής Σιδηρόπουλος, Μαρία Σημαιοφορίδου και Ινώ Τερζή, είναι η ομάδα προπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που κατέκτησε την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό επιχειρηματολογίας για νέους ηγέτες, τον οποίο διοργάνωσε το George Washington University των ΗΠΑ με συμμετοχή ευρωπαϊκών, αμερικανικών και καναδικών πανεπιστημίων.

Οι φοιτητές του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είχαν απέναντί τους φοιτητές Ιδρυμάτων παγκοσμίου βεληνεκούς και κέρδισαν με κριτήρια το καλύτερα συγκροτημένο επιχείρημά τους, τις γνώσεις τους και την αντοχή τους έπειτα από δέκα ώρες αγώνων στην αγγλική γλώσσα.

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες φοιτητές κατάφεραν να περάσουν αρχικά στις οκτώ καλύτερες ομάδες του διαγωνισμού, αποκλείοντας πανεπιστήμια από ευρωπαϊκές χώρες, την Τουρκία και τον Καναδά. Στη δεύτερη φάση, που διεξήχθη στις 17 Ιουνίου στο Vrije University στις Βρυξέλλες, προκρίθηκαν στον τελικό με τη συνολικά υψηλότερη βαθμολογία, αφού είχαν πρώτα κερδίσει δύο φορές το Sciences Po Paris, το University of Bath και είχαν χάσει με ελάχιστη διαφορά από την ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του Κολλεγίου της Ευρώπης. Στον τελικό αναμετρήθηκαν με την ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του University of Carleton του Καναδά.

«Στον βαθμό που ξέρουμε όλοι ότι η σκληρή δουλειά ανταμείβεται, μπορούσα να πω πριν ακόμη φύγουμε από την Ελλάδα ότι θα έχουμε μία καλή θέση», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η επιβλέπουσα της ομάδας δρ. Ρεβέκκα Παιδή, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ.

«Στην αρχική φάση ήταν περίπου 30 πανεπιστήμια. Εμείς προσκληθήκαμε από το Πανεπιστήμιο George Washington να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα και περάσαμε στη δεύτερη φάση, δηλαδή στους 8, όπου είχαμε το Sciences Po Paris από τη Γαλλία, το Πανεπιστήμιο του Bath από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Πανεπιστήμιο της Bologna από την Ιταλία, το Carleton από τον Καναδά και πανεπιστήμιο από την Πολωνία», ανέφερε η κ. Παιδή, επισημαίνοντας ότι «η ποιότητα των αντιπάλων μας είναι που κάνει τη νίκη και την πρωτιά των παιδιών μεγαλύτερη».

«Τα παιδιά», εξήγησε, «αγωνιζόμενα σκληρά για οκτώ συνεχόμενες ώρες και σε αλλεπάλληλους αγώνες κέρδισαν και τις δύο ομάδες του Sciences Po Paris, μετά κέρδισαν το Bath -χάσαμε μόνο με μισό πόντο διαφορά από το κολέγιο της Ευρώπης- αλλά σε όλους τους γύρους καταφέραμε να έχουμε την πιο υψηλή βαθμολογία και να πάμε στον τελικό ως πρώτοι μαζί με το πανεπιστήμιο Carleton από τον Καναδά, ένα πανεπιστήμιο που είναι πάρα πολύ γνωστό για την ποιότητά του και την καινοτομία στη διδακτική». Στην τελική φάση του διαγωνισμού την ελληνική ομάδα εκπροσώπησαν οι φοιτήτριες Μαρία Σημαιοφορίδου και Ινώ Τερζή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προπτυχιακοί φοιτητές του ΠΑΜΑΚ αντιμετώπισαν μεταπτυχιακούς φοιτητές και σύμφωνα με την καθηγήτριά τους «κέρδισαν χάρη στο πιο συγκροτημένο επιχείρημα και στα πρωτότυπα στοιχεία του επιχειρήματός τους» και «ανέδειξαν στοιχεία ηγεσίας, αριστείας, στοιχεία εξαιρετικής κριτικής και αναλυτικής ικανότητας και γνώσεων», αποδεικνύοντας ότι «το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο με τα πάρα πολλά προβλήματα του, δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από μεγάλα ιδρύματα του εξωτερικού».

«Τους αξίζουν πολλά- πολλά συγχαρητήρια γιατί από την πρώτη συνάντηση που συγκροτήθηκε η ομάδα αυτή και για οκτώ μήνες εργάστηκαν σκληρά για να σηκώσουν ψηλά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και την ελληνική σημαία στους αγώνες».

Οι φοιτητές, που έγιναν δεκτοί από τις πρυτανικές Αρχές του ΠΑΜΑΚ, ευχαρίστησαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Στυλιανό Κατρανίδη, τον κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη και τον πρόεδρο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, καθηγητή Δημήτριο Σκιαδά, καθώς και την επιβλέπουσα καθηγήτριά τους για την υποστήριξή τους, δηλώνοντας ότι η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό αποτέλεσε μία εκπαιδευτική διαδικασία υψηλής ποιότητας, που ενίσχυσε τις ικανότητές τους και διεύρυνε τους ορίζοντές τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γλυπτά του Παρθενώνα
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025
Σύμφωνα με τον Economist τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του...
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025
dieuthintes_1.jpg
Δυτική Αττική: Πειθαρχικά αντί μονιμοποιήσεων – Καταγγελία για αυταρχικές πρακτικές
Πειθαρχικά αντί για μονιμοποιήσεις στη Δυτική Αττική - Καταγγελίες για αυταρχικές πρακτικές
Δυτική Αττική: Πειθαρχικά αντί μονιμοποιήσεων – Καταγγελία για αυταρχικές πρακτικές
myschool_b2_0.jpg
Σχολεία: Οι γονείς μαθητών ΣΤ' Δημοτικού πρέπει να επικαιροποιήσουν τη Διεύθυνση κατοικίας για την εγγραφή στα Γυμνάσια - Οδηγίες
Πώς θα γίνει η επικαιροποίηση του πληροφοριακού συστήματος myschool έως τις 2 Δεκεμβρίου, ως προς τις διευθύνσεις μονίμου κατοικίας όλων των...
Σχολεία: Οι γονείς μαθητών ΣΤ' Δημοτικού πρέπει να επικαιροποιήσουν τη Διεύθυνση κατοικίας για την εγγραφή στα Γυμνάσια - Οδηγίες
Σχολική αίθουσα
Καταγγελία εκπαιδευτικών για αυθαιρεσίες στο ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας: «Παραβίαση διαδικασιών και απαξίωση»
Καταγγελία για τους χειρισμούς του ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας - Αυθαίρετες ενέργειες και παράβαση διαδικασιών
Καταγγελία εκπαιδευτικών για αυθαιρεσίες στο ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας: «Παραβίαση διαδικασιών και απαξίωση»