Νέοι δασμοί Τραμπ
«Σταματήστε την δασμολογική τρέλα» λέει η Ε.Ε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει δασμούς σε σχεδόν όλες τις χώρες του πλανήτη, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να εντοπίζονται στις χώρες που δεν έχουν διμερείς συμφωνίες με την κυβέρνηση Τραμπ.

Οι χώρες που διαθέτουν τέτοιες συμφωνίες ή στηρίζουν τις πολιτικές του, όπως πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, έχουν λάβει χαμηλότερους δασμούς, της τάξεως του 10%. Ειδικότερα, χώρες με συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν λιγότερο έντονες επιβαρύνσεις, ενώ η κατάσταση είναι διαφορετική για χώρες όπως η Κίνα, όπου οι δασμοί φτάνουν το 34%.

Αντίστοιχες αντιδράσεις αναμένονται και από άλλες χώρες, με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς μεγαλύτερους του 10%. Ειδικότερα, οι χώρες που πλήττονται με δασμούς 20% ή και παραπάνω, όπως η Κίνα, αναμένεται να ανταποδώσουν με αντίμετρα, προκειμένου να προκαλέσουν διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον.

Δασμοί Τραμπ

«Λάθος» οι δασμοί του Τραμπ στην ΕΕ

Η διεθνής αντίδραση δεν άργησε να έρθει. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, χαρακτήρισε τους δασμούς του Τραμπ ως «λανθασμένο μέτρο», τονίζοντας πως δεν ωφελούν καμία από τις δύο πλευρές.

Υποστήριξε ότι η Ε.Ε. πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αποφυγής ενός εμπορικού πολέμου, που θα μπορούσε να πλήξει τη δυτική οικονομία. Παρόμοια είναι και η στάση άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, επεσήμανε την ανάγκη για προστασία των εταιρειών και των εργαζομένων της Ισπανίας, ενώ ο Σουηδός ομόλογός του, Ουλφ Κριστόφερσον, δήλωσε ότι η Σουηδία επιθυμεί την επιστροφή στη συνεργασία και το εμπόριο με τις ΗΠΑ, αποφεύγοντας περαιτέρω εμπορικούς φραγμούς.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Βρετανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ για τη μείωση των δασμών 10% που επιβλήθηκαν στα βρετανικά προϊόντα. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω του υπουργού Επιχειρήσεων, Τζόναθαν Ρέινολντς, επεσήμανε ότι δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της έντασης, προτιμώντας μια πιο ήπια και μετρημένη προσέγγιση για την προστασία των επιχειρήσεων.

Η αντίδραση από τη Νορβηγία ήταν επίσης άμεση, με την υπουργό Εμπορίου, Σέσιλι Μίρσεθ, να εκφράζει την ανησυχία για τις συνέπειες των δασμών στην οικονομία της χώρας, ενώ ο Καναδάς προειδοποίησε ότι θα ανταποδώσει με αντίμετρα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ.

Στην Ελβετία, οι αρχές ανέφεραν ότι εξετάζουν τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντα της χώρας, ενώ η Αυστραλία εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις ενέργειες των ΗΠΑ, αν και δεν έχει πάρει ακόμα σαφή θέση για αντίποινα.

Η Ιρλανδία, από την πλευρά της, εξέφρασε την απογοήτευση για τους δασμούς στην ΕΕ, θεωρώντας ότι τέτοιες πολιτικές οδηγούν σε βλαβερές συνέπειες για την οικονομία και την απασχόληση. Η χώρα, που αποτελεί φορολογικό παράδεισο εντός της ΕΕ, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να πληγούν οι τομείς των φαρμακευτικών και τεχνολογικών βιομηχανιών.

Ο Μπέρντ Λάντζ, πρόεδρος της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτήρισε τους δασμούς «παράνομoυς και δυσανάλογους», τονίζοντας ότι η πολιτική αυτή θα προκαλέσει αυξημένο πληθωρισμό, οικονομική αβεβαιότητα και αναταραχή στις διεθνείς αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποιεί να μην υπάρξουν αντίποινα

Η αμερικανική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, προειδοποίησε να μην υπάρξουν αντίποινα από άλλες χώρες, υπογραμμίζοντας ότι η στρατηγική των δασμών αποσκοπεί στην ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας και στην επίτευξη μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Ωστόσο, οι διεθνείς αντιδράσεις δείχνουν ότι η επιβολή δασμών ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη οικονομική αβεβαιότητα και εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα