Νίκος Ζούρος
Ο Νίκος Ζούρος ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο 1ο Παγκόσμιο Φόρουμ για την προστασία της φύσης στην Κίνα

O καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, Νίκος Ζούρος, συμμετείχε, ως προσκεκλημένος ομιλητής από την Ελλάδα, στο 1ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη διατήρηση της φύσης και προστατευόμενων περιοχών.

Το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε στην πόλη Shenzhen της Κίνας με τη συμμετοχή επικεφαλής διεθνών οργανισμών και εθνικών αντιπροσωπειών από 10 χώρες με αναπτυγμένα συστήματα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.

«Στο Παγκόσμιο Φόρουμ παρουσιάστηκε το νέο σύστημα διακυβέρνησης των προστατευόμενων περιοχών της Κίνας, η εμπειρία της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών σε διεθνές επίπεδο και οι προσπάθειες για την προστασία της βιοποικιλότητας και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την προστασία της φύσης μέσα από εμβληματικά παραδείγματα προστατευόμενων περιοχών», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Ζούρος.

Στην ομιλία του ο Έλληνας καθηγητής παρουσίασε τους στόχους του προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» και αναφέρθηκε στις δράσεις των γεωπάρκων για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την αλληλεξάρτηση μεταξύ γεωποκιλότητας και βιοποικιλότητας. Αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένα επιτυχή παραδείγματα προστασίας, ανάδειξης και αποτελεσματικής διαχείρισης γεωλογικών μνημείων όπως το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Εξάλλου σε ειδική τελετή στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Ζούρος και ο Li Chunliang, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Δασών και Λιβαδιών, απένειμαν ειδικά βραβεία στις προστατευόμενες περιοχές που αναγνωρίσθηκαν το 2019 ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

Όπως λέει ο κ. Ζούρος ξεναγώντας μας σε αυτή τη σημαντική από κάθε άποψη επιστημονική συνάντηση «στο πλαίσιο του 1ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη διατήρηση της φύσης και των προστατευόμενων περιοχών, διοργανώθηκαν θεματικά συμπόσια στα ακόλουθα θέματα:

- Το σύστημα των προστατευόμενων περιοχών και η πολιτική διαχείρισης γης στην Κίνα

- Διαχείριση και οικολογική αποκατάσταση οικοτόπων άγριας ζωής

- Εμπειρίας αναψυχής σε προστατευόμενες περιοχές και οικολογικά προϊόντα

- Περιβαλλοντική εκπαίδευση και κοινωνική συμμετοχή

- Νομοθεσία, κανονισμοί διαχείρισης και σύστημα φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών

- Παρακολούθηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των σχεδίων διαχείρισης για τη διατήρηση της φύσης

- Η συμμέτοχη των πολιτών στη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών

- Διεθνής συνεργασία και πρόοδος στη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών

- Αστική ανάπτυξη και προστατευόμενες περιοχές».

Σύμφωνα με τον κ. Ζούρο «η Κίνα έχει θεσμοθετήσει περισσότερες από 11.800 προστατευόμενες περιοχές, καλύπτοντας το 18% της χερσαίας έκτασής της και το 4,6% της θαλάσσιας, με στόχο τη δημιουργία του πιο εκτεταμένου μηχανισμού διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών μέχρι το 2025. Οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες - εθνικά πάρκα, φυσικά πάρκα και προστατευόμενες φυσικές περιοχές.

Δέκα πιλοτικά προγράμματα για δημιουργία εθνικών πάρκων, που αντιπροσωπεύουν τα πιο τυπικά φυσικά οικοσυστήματα της Κίνας, θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2020. Τα πιλοτικά εθνικά πάρκα περιλαμβάνουν το Εθνικό Πάρκο Giant Panda, το Εθνικό Πάρκο Τριών Ποταμών και το Εθνικό Πάρκο Σιβηρικού Τίγρη και Λεοπάρδαλης.

Οι φυσικές προστατευόμενες περιοχές είναι εκείνες οι περιοχές που φιλοξενούν άγρια ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση ή έχουν ιδιαίτερη σημασία για την προστασία των φυσικών οικοτόπων. Σήμερα, οι προστατευόμενες περιοχές της Κίνας - συμπεριλαμβάνουν 35 εκατ. εκτάρια φυσικών δασών και 20 εκατ. εκτάρια υγροτόπων - προστατεύουν το 85% της συνολικής άγριας ζωής της χώρας και το 65% των φυτών της».

«Τα φυσικά πάρκα, όπου ο μηχανισμός λειτουργίας τους παρουσιάσθηκε επίσημα για πρώτη φορά, θα διαδραματίσουν ένα ρόλο στην παροχή μεγαλύτερης αλληλεπίδρασης μεταξύ φύσης και ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, των επιστημονικών μελετών και της δημόσιας εκπαίδευσης», υπογράμμισε κλείνοντας τη δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζούρος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kozani
Πιερρακάκης: Αυτή είναι η ομορφότερη και πιο σύγχρονη πανεπιστημιούπολη στη χώρα
«Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας συζητήσαμε με εκπαιδευτικούς πώς μπορεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και...
Πιερρακάκης: Αυτή είναι η ομορφότερη και πιο σύγχρονη πανεπιστημιούπολη στη χώρα
amfitheatro.jpeg
Έγιναν 108 τα Τμήματα ΑΕΙ που μαζί με το πτυχίο παραχωρούν και μεταπτυχιακό τίτλο!
Έγιναν 108 τα τμήματα που απονέμουν ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master)
Έγιναν 108 τα Τμήματα ΑΕΙ που μαζί με το πτυχίο παραχωρούν και μεταπτυχιακό τίτλο!