Νίκος Μάστορας
* Κείμενο στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος του alfavita.gr στον τρόπο Επιλογής Στελεχών της Εκπαίδευσης
Εφόσον η πρόβλεψη για ψηφοφορία των εκπαιδευτικών κάθε συλλόγου προκειμένου να επιλεγεί διευθυντής έχει κριθεί αντισυνταγματική, θα έλεγε κανείς ότι η εναλλακτική διαδικασία της συνέντευξης ενώπιον Συμβουλίου Επιλογής, θα ήταν η ενδεδειγμένη και ασφαλής λύση.
Όμως δεν είναι έτσι, αφού και αυτή η διαδικασία όχι μόνο έχει υποδειχθεί ως ατελής γιατί «βοηθάει τους δικούς μας» και συνεπώς όχι αντικειμενική, αλλά έχουν ήδη γίνει και θα γίνουν κι άλλες, δίκες για περιπτώσεις επιλογής βάσει συνέντευξης....
Αυτή που επίκειται, όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ της η πειραϊκή εφημερίδα «Κοινωνική» (https://koinoniki.gr/) θα γίνει στις 17 Μαρτίου του 2020. Θα δικαστούν με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος κατά συρροή» έξι μέλη του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά (ΠΥΣΔΕ). Πρόκειται για μια υπόθεση που τάραξε τα δημοσιογραφικά και εκπαιδευτικά «νερά» της περιοχής και έφερε στο προσκήνιο «μπαράζ» αποκαλύψεων και καταγγελιών για «επιλεκτικές τοποθετήσεις εκπαιδευτικών».
Ακολούθησε παρέμβαση Εισαγγελέα, δόθηκαν νέα στοιχεία «φωτιά» από θιγόμενους εκπαιδευτικούς, κατατέθηκαν μηνύσεις προς πάσα κατεύθυνση, ενώ υπήρξε και πολιτική τοποθέτηση του τότε αρμόδιου υπουργού κ. Γαβρόγλου. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2017 έγιναν οι κρίσεις για την επιλογή και τοποθέτηση διευθυντών σχολείων με τριετή θητεία. Η επιλογή των υποψηφίων διευθυντών από τα συμβούλια επιλογής (ΠΥΣΔΕ) βασιζόταν σε δύο σκέλη:
1.Τη μοριοδότηση των υποψηφίων από τα τυπικά προσόντα.
2.Τη μοριοδότηση της συνέντευξης τους στο ΠΥΣΔΕ.
Τα αποτελέσματα και οι τελικοί πίνακες όμως, προκάλεσαν εκπλήξεις και αντιδράσεις που επικεντρώνονταν στην αξιοπιστία και τη νομιμότητα των αποφάσεων – κρίσεων ενώ οι θιγόμενοι εκπαιδευτικοί και μετέπειτα μηνυτές, «άδειαζαν» τον προϊστάμενο και τα μέλη του ΠΥΣΔΕ, κάνοντας λόγο για «προσωπικές επιλογές».
Σύμφωνα μάλιστα με τις καταγγελίες που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται από τους ίδιους, “εκείνη η συνέντευξη των υποψηφίων χρησιμοποιήθηκε ως «ασανσέρ» για να πάρουν υψηλή βαθμολογία και να γίνουν διευθυντές οι… κολλητοί και ταυτόχρονα να πάρουν χαμηλή και να κοπούν από διευθυντές οι… μη αρεστοί υποψήφιοι”.
Υπήρξε βεβαίως αντίδραση από τα κατηγορούμενα μέλη του ΠΥΣΔΕ που υπό το «φως» των αποκαλύψεων, προχώρησαν σε μηνύσεις και προς τα ΜΜΕ (!) (και την εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ) για συκοφαντική δυσφήμηση (σημείωση: Την συγκεκριμένη μήνυση υπογράφουν 4 από τα 6 προαναφερθέντα μέλη, εκτός των αιρετών).Ένας από αυτούς που έχουν καταθέσει μήνυση, σύμφωνα με τους θιγόμενους εκπαιδευτικούς, είναι ενεργό μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστής.
Μάλιστα, μέσω της μήνυσης, τα υπογράφοντα μέλη του ΠΥΣΔΕ απαντούν στις καταγγελίες των εκπαιδευτικών, λέγοντας οι κάποιοι από αυτούς που εργάζονταν στην επαγγελματική εκπαίδευση, είχαν την επιλογή να καταθέσουν αίτηση για διευθυντική θέση σε κλάδο της γενικής εκπαίδευσης, αλλά δεν το έκαναν γιατί «επιθυμούσαν» συγκεκριμένη θέση σε συγκεκριμένο σχολείο. Από πλευράς όμως των θιγόμενων εκπαιδευτικών διευκρινίστηκε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει, βάσει νόμου! Είναι γνωστό σε όλους ότι για να τοποθετηθεί κάποιος διευθυντής από τη Γενική στην Επαγγελματική εκπαίδευση ή αντίστροφα, είναι απαραίτητη η προϋπόθεση να έχει τρία τουλάχιστον χρόνια υπηρεσίας στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Οι θιγόμενοι εκπαιδευτικοί είχαν αποκλειστική υπηρεσία στην Επαγγελματική εκπαίδευση, άρα δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν θέση στη Γενική εκπαίδευση. Γι’ αυτή την απάντηση μάλιστα των μελών του ΠΥΣΔΕ, που καταγράφεται στο επίσημο έγγραφο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει μήνυση από πλευράς θιγόμενων εκπαιδευτικών, για «ψευδή κατάθεση στις Αρχές».
Ακολούθησε νέα δικαστική διαμάχη ενώ το θέμα έλαβε διαστάσεις που αφορούν μέχρι και στην συγκρότηση του ΠΥΣΔΕ Πειραιά, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες εκπαιδευτικών, “το ΠΥΣΔΕ πάσχει» από την συγκρότησή του, με ευθύνη του τότε υπουργού παιδείας Κ. Γαβρόγλου, αφού δεν προηγήθηκε δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος συμμετοχής εκπαιδευτικών”. Όπως αναφέρουν οι καταγγέλλοντες: «Από τα 6 μέλη του ΠΥΣΔΕ τα 5 ήταν συνδικαλιστές της παράταξης του ΣΥΝΕΚ που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση εκείνης της εποχής…». Οι θιγόμενοι εκπαιδευτικοί μάλιστα προχωρούν ένα βήμα παραπάνω στις καταγγελίες τους.
Όπως λένε: «…είναι χαρακτηριστικό γεγονός ότι στις κρίσεις του Πειραιά οι υποψήφιοι διευθυντές που ήταν και υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, αν και διέθεταν κατά πλειονότητα πολύ χαμηλή μοριοδότηση στα αντικειμενικά κριτήρια, έγιναν ΟΛΟΙ διευθυντές στη θέση άλλων συναδέλφων τους που διέθεταν πολύ περισσότερα μόρια και είχαν υψηλά προσόντα (μεταπτυχιακά, συγγραφές, παρουσία σε συνέδρια, πιστοποιήσεις κ.λπ.)».
Μετά από όλα αυτά, η Εισαγγελία Πειραιά διέταξε αυτεπάγγελτη έρευνα ενώ πέντε υποψήφιοι διευθυντές του Πειραιά προσέφυγαν ταυτόχρονα στη Δικαιοσύνη (Δεκέμβριο 2017), υποβάλλοντας μήνυση στα μέλη του ΠΥΣΔΕ για «παράβαση καθήκοντος».
Έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Μετά λοιπόν από δύο χρόνια, αφού τελείωσε η προανακριτική διαδικασία, η Εισαγγελία Πειραιά αποφάσισε την παραπομπή και των 6 μελών του συμβουλίου επιλογής διευθυντών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Α’ Τριμελές του Πειραιά στις 17 Μάρτη του 2020 για να δικαστούν με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος κατά συρροή», όπως αναφέρεται και στο επίσημο έγγραφο.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εκ των θιγόμενων εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα, ο κ.Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, έχει προχωρήσει σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση εις βάρος δυο μελών του ΠΥΣΔΕ. Η πρώτη δίκη δεν έγινε λόγω απουσίας ενός από τους κατηγορουμένους και ορίστηκε νέα δικάσιμος για τον Ιούνιο του 2020.
Αυτή ωστόσο δεν είναι η μόνη περίπτωση που η δικαιοσύνη καλείται να δώσει λύση στο ζήτημα επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης. Τον Ιούνιο του 2018, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Θεσσαλικής εφημερίδας «Αλήθεια» ( https://www.alithianews.gr/) εκδόθηκε τελεσίδικη αθωωτική απόφαση του τριμελούς εφετείου Λάρισας για το 7μελές υπηρεσιακό συμβούλιο του 2011 που αφορούσε επιλογές διευθυντών σχολείων του Νομού Καρδίτσας.
Είχαν καταδικασθεί σε φυλάκιση 8 μηνών με τριετή αναστολή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καρδίτσας, μετά από μήνυση υποψήφιου διευθυντή ο οποίος θεώρησε ότι αδικήθηκε κατά την προσωπική συνέντευξη για τη θέση διευθυντή, μιας και τον βαθμολόγησαν με βαθμό 10.86 (με άριστα το 15) και έτσι, κάποιοι άλλοι ευνοήθηκαν εις βάρος του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η μοναδική μήνυση για το παραπάνω Συμβούλιο χωρίς καμιά ένσταση από τους 92 εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής Δ/ντών Σχολικών Μονάδων 2011.
Εκδικάστηκε την Τρίτη 26-06-2018 σε β΄βαθμό στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας (ποινικό) η υπόθεση της βαθμολόγησης υποψήφιου Δ/ντή σχολείου στην προφορική συνέντευξη του 2011, ο οποίος θεώρησε ότι αδικήθηκε και προσέφυγε στα Ποινικά Δικαστήρια. Το Εφετείο Λάρισας με ομόφωνη απόφαση των μελών του και εισήγηση αθωωτική του Εισαγγελέως Εφετών δικαίωσε το Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Π.Ε. Καρδίτσας για τις επιλογές Δ/ντών Σχολικών Μονάδων το 2011. Στο Εφετείο Λάρισας παρέστησαν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας, μέλη της ΔΟΕ, αιρετοί του ΚΥΣΠΕ, της ΑΔΕΔΥ και Πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι Δασκάλων και Ν/Γ που στάθηκαν στο πλευρό των μελών του Συμβουλίου, αλλά και πλήθος εκπαιδευτικών, οι οποίοι ξέσπασαν σε θερμά χειροκροτήματα με την αναφώνηση της αθωωτικής απόφασης.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας εκδικαζόταν υπόθεση, στην οποία 7 άτομα κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος και οι οποίοι στο πρώτο δικαστήριο είχαν κριθεί ένοχοι και τιμωρήθηκαν με ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή. Το περιστατικό αφορά στη βαθμολόγηση ενός υποψηφίου, ο οποίος θεώρησε πως η διαδικασία δεν έγινε σωστά και πως κάποιοι ευνοήθηκαν με αυτόν τον τρόπο.
Προ διετίας από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καρδίτσας κρίθηκαν ένοχοι, διευθύντρια κι έξι μέλη του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Καρδίτσας (εκ των οποίων δύο διορισμένοι, δύο αιρετοί, δύο σχολικοί σύμβουλοι) διότι το 2011, κατά την προσωπική συνέντευξη ενός υποψηφίου για τη θέση διευθυντή τον βαθμολόγησαν με βαθμό 10.86 (με άριστα το 15) λαμβάνοντας υπόψη, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, μόνο όσα στοιχεία μοριοδοτήθηκαν ως τυπικά προσόντα χωρίς να συνυπολογισθούν ως ουσιαστικά προσόντα οι υπόλοιπες σπουδές και δραστηριότητές του. Κάτι τέτοιο έγινε σύμφωνα με το πρώτο δικαστήριο εν αντιθέσει με το σύνολο σχεδόν των συνυποψήφιών του, οι οποίοι παρά το γεγονός πως δεν διέθεταν ανάλογα προσόντα, έλαβαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Ως αποτέλεσμα ήταν να υπολείπεται αυτός στη γενική κατάταξη.
Στη συνέχεια ο συγκεκριμένος υποψήφιος, όπως αναφέρεται στην πρωτόδικη απόφαση, αιτήθηκε να μάθει τη βαθμολογία με αιτιολογία να πάρει ηχητικό αντίγραφο της συνέντευξης του για να υποβάλει ένσταση. Του δόθηκε η βαθμολογία που πήρε από κάθε βαθμολογητή, αλλά όχι το ηχητικό αντίγραφο. Τον Νοέμβρη του 2016 τιμωρήθηκαν με ποινή φυλάκισης 8 μηνών έκαστος με τριετή αναστολή. Όμως το εφετείο συντάχθηκε με την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας και τους αθώωσε.
Για το δικαστήριο αυτό βρέθηκαν στη Λάρισα, μεταξύ άλλων (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ) , ο οργανωτικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ κ. Δημήτρης Μπράτης, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας κ. Θανάσης Κικινής, ο αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας κ. Σταύρος Πετράκης, οι αιρετοί στο ΚΥΣΠΕ κ. Βασίλης Παληγιάννης και Νίκος Φασφαλής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, κ. Βάιος Κουτής, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας κ. Φίλιππος Κωνσταντινίδης, ο αναπληρωματικός αιρετός του ΠΥΣΠΕ Τρικάλων, κ. Γιώργος Ντίνος, ο πρόεδρος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαποστόλου, ο αιρετός ΠΥΣΠΕ Λάρισας κ. Δημήτρης Δραγανιδάκης, ο αναπληρωματικός κ. Γιώργος Νάστος, ίτηση ο αιρετός του ΑΠΥΣΠΕ κ. Δημήτρης Χασιώτης και το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας ν. Λάρισας κ. Περικλής Γερόπουλος.
Μηνύσεις και αγωγές εκατέρωθεν
Εξάλλου στην ίδια υπόθεση, το 2016, απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Καρδίτσας απέρριψε αγωγή μελών του Συμβουλίου Επιλογής εναντίον του υποψηφίου, ο οποίος στις 23 Μαίου 2011 είχε υποβάλει αίτηση προς το Συμβούλιο Επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων για πλήρωση θέσης διευθυντή. Ανάμεσα σε 79 υποψηφίους ο εναγόμενος είχε λάβει βαθμολογία 10,86 με άριστα το 15, ενώ είχε καταγράψει παρανόμως τη διαδικασία συνέντευξής του, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί και πρόστιμο ύψους 3 μισθών.Ο ίδιος υπέβαλε μήνυση κατά μελών του Συμβουλίου Επιλογής υποστηρίζοντας ότι η βαθμολογία του ήταν τέτοια ώστε να απορριφθεί, προκειμένου να καταλάβουν τις δύο διευθυντικές θέσεις "δικοί μας", που έχουν προσωπική και πολιτική φιλία με την... ενώ στις τελευταίες συνδικαλιστικές εκλογές του συλλόγου ήταν υποψήφιοι με συγκεκριμένη παράταξη στην οποία πρόσκειται η ... της οποίας και επιθυμία ήταν να βαθμολογηθεί εκείνος χαμηλά. Ωστόσο οι μηνυθέντες απο τον υποψήφιο απαλλάχτηκαν σε σχετική ΕΔΕ και κατόπιν του έκαναν αγωγή για συκοφαντική τους δυσφήμιση. Ομως το δικαστήριο έκρινε ότι ενήργησε για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του και δεν είχε σκοπό να τους συκοφαντήσει ή εξυβρίσει, και τον απάλλαξε. Αρα στην υπόθεση αυτή όλοι κρίθηκαν τελικά αθώοι.
Δείτε περισσότερα:
Επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης: 37 χρόνια... φαγούρα και αλλαγές νόμων
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη