Ακόμη, κάνουν λόγο για κατάφωρη αδικία και ζητούν την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας στο ΑΣΕΠ.
«Είναι αδιανόητο να έχουμε τίτλους σπουδών από το εξωτερικό και να μην μπορούμε να μεταφέρουμε τα επαγγελματικά μας προσόντα στη χώρα μας», επισημαίνουν.
Σε κείμενο που απέστειλε απόφοιτος στο alfavita.gr αναφέρεται:
Αποκλεισμός αποφοίτων ξένων πανεπιστημίων ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Είμαστε απόφοιτοι Πανεπιστημίων της αλλοδαπής με αναγνωρισμένη επαγγελματική ισοδυναμία από το υπουργείο παιδείας. Σύμφωνα με το στο ΦΕΚ Α- 12- 24.01,2020, γίνεται αντικατάσταση της παράγραφου 5 του άρθρου 54 του ν. 4589/2019 ως εξής:
«Για τη διακρίβωση των προσόντων του προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:
1. Τα πτυχία που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά, εφόσον έχουν αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3328/2005 (Α’ 80) ή απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων βάσει του π.δ. 38/2010 (Α’ 78) ή απόφαση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή τίτλο σπουδών για κλάδο εκπαιδευτικού.
2. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας συναφούς αντικειμένου με εκπαιδευτικό κλάδο».
Ωστόσο, δεν δόθηκε καμία τροποποίηση για τις προκηρύξεις 1ΓΕ/2019 ΚΑΙ 2ΓΕ/2019 με αποτέλεσμα κάτοχοι αναγνωρισμένης επαγγελματικής ισοδυναμίας να μην μπορούν να μοριοδοτηθούν για τα προσόντα τους και άλλοι να οδηγηθούν στην ανεργία δια του αποκλεισμού τους. Με απλά λόγια ένας δάσκαλος που έχει εργαστεί στη Γαλλία, δεν μπορεί να έχει επαγγελματικά προσόντα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το αρ. 168 του Ν.4635/2019 «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 167 Α’, 30-10-2019) επαναφέρεται η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών. Ακόμα, το Π.Δ. 38/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, «Οι διατάξεις περί αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του παρόντος διατάγματος, εφαρμόζονται σε κάθε υπήκοο κράτους - μέλους ή τρίτης χώρας ο οποίος, έχοντας αποκτήσει τίτλο τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης άλλου κράτους - μέλους ή τρίτης χώρας.
Επιπρόσθετα, η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτης χώρας με αυτόν που απονέμεται στο πλαίσιο του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 2 του παρόντος, παρέχει στο δικαιούχο τη δυνατότητα να αποκτήσει στην Ελλάδα πρόσβαση και να ασκήσει συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα ως μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος με τις ίδιες προϋποθέσεις και όρους με τους κατόχους συγκρίσιμων τίτλων του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος.
Ζητάμε να γίνει παρέμβαση στο ΑΣΕΠ ώστε να μοριοδοτηθούν οι αναγνωρισμένοι τίτλοι σπουδών μας. Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάφωρη αδικία που βιώνουμε διότι γίνεται παραβίαση της ευρωπαϊκής οδηγίας περί επαγγελματικών προσόντων. Είναι αδιανόητο να έχουμε τίτλους σπουδών από το εξωτερικό και να μην μπορούμε να μεταφέρουμε τα επαγγελματικά μας προσόντα στη χώρα μας.
Νίκος Πολύζος
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη