Η αμερικανική General Atomics παρουσίασε ένα νέο λέιζερ κατευθυνόμενης ενέργειας, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε drones, μετατρέποντάς τα σε φονικές πλατφόρμες υψηλής ακριβείας. Το λέιζερ, που ενσωματώθηκε στο κατασκοπευτικό MQ-9B SkyGuardian, μπορεί να λιώνει κυριολεκτικά τους στόχους του στον αέρα — από μικρά επιθετικά drones μέχρι μεγαλύτερους πυραύλους.
Σε πρώτη φάση, το σύστημα εκπέμπει ενέργεια 25 κιλοβάτ, αρκετή για να εξουδετερώσει μικρούς στόχους ή σμήνη από drones-καμικάζι, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ωστόσο, η General Atomics υποστηρίζει πως η ισχύς του μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 300 κιλοβάτ, επίπεδο που καθιστά δυνατή την κατάρριψη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, μέσω καταστροφής κρίσιμων υποδομών τους — ουσιαστικά με "λιώσιμο" ή ανάφλεξη.
Το λέιζερ έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον και να προκαλεί ακόμη και παλμικές εκρήξεις, αυξάνοντας την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα του οπλικού συστήματος.
Σε πρόσφατη επίδειξη τεχνολογίας, το drone MQ-9B εμφανίστηκε να εξουδετερώνει εισερχόμενα drones που προσομοίαζαν ιρανικά Shahed, τα οποία κατευθύνονταν προς ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο. Το βίντεο, που παρουσιάστηκε στο κοινό, έδειχνε το λέιζερ να ενεργοποιείται με απόλυτη ακρίβεια, καταστρέφοντας τους στόχους πριν πλησιάσουν επικίνδυνα.
Πέρα από το τεχνολογικό άλμα, το νέο σύστημα υπόσχεται και σημαντική εξοικονόμηση για τον αμερικανικό στρατό: αντί για τη χρήση ακριβών, μη επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων για την αναχαίτιση απειλών, ένα drone με λέιζερ μπορεί να εκτελεί αποστολές αεράμυνας με ελάχιστο κόστος ανά βολή.
Σε έναν κόσμο όπου οι επιθέσεις με drones έχουν γίνει καθημερινότητα στα σύγχρονα πεδία μάχης, η εμφάνιση ενός drone που μπορεί να "ψήνει" στον αέρα τους επιτιθέμενους μοιάζει με επιστημονική φαντασία. Αλλά είναι ήδη πραγματικότητα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ