Ο γονέας μεταπηδά από τον ρόλο του επιτηρητή στον ρόλο του καθοδηγητή.
Ωστόσο, θα απαιτείται η παρέμβασή σας σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του παιδιού και οι προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ως γονείς είναι αρκετές.
Τυπική συμπεριφορά των εφήβων
Οι έφηβοι θέλουν να δοκιμάζουν τα όρια της ανεξαρτησίας τους, οπότε μην εκπλαγείτε όταν αντιδρά ή αν κάνει κάτι κρυφά ενώ του έχετε δηλώσει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Σε αυτήν την ηλικία είναι πιθανό η σχέση σας με το παιδί να περάσει εντάσεις, μιας και η εφηβεία αποτελεί μια περίοδος σύγχυσης για εκείνο, αφού αλλάζει σωματικά, συναισθηματικά αλλά και κοινωνικά.
Είναι φυσιολογικό παράλληλα για τους εφήβους να ενεργούν υπεύθυνα, σχεδόν σαν τους ενήλικες, σε ορισμένους τομείς της ζωής τους ενώ σε άλλους να διατηρούν την παιδική τους αθωότητα. Οι φίλοι και οι ρομαντικές σχέσεις, σε αυτήν την ηλικία, αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για εκείνο, οπότε είναι λογικό να περνά περισσότερο χρόνο μαζί τους και όχι με εσάς.
Ως αποτέλεσμα θα αποζητά μεγαλύτερη ιδιωτικότητα και θα θέλει να κρατήσει για τον εαυτό του τις συνομιλίες του με τους συνομηλίκους του. Όλα αυτά δεν θα πρέπει να σας ανησυχούν, καθώς αποτελούν μέρος της φυσιολογικής τους ανάπτυξης.
Οι προκλήσεις και πώς να τις διαχειριστείτε
Μέχρι τώρα, θα έχετε καταλάβει ότι η επίτευξη της ισορροπίας ανάμεσα στην ελευθερία που ο έφηβος αποζητά και την καθοδήγηση που θα πρέπει να λαμβάνει από εσάς, αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση. Οι περισσότεροι έφηβοι μάλιστα, αποζητούν περισσότερη ελευθερία από αυτήν που μπορούν να διαχειριστούν και πιθανότατα να σας αντιμιλήσουν στην προσπάθειά τους να σας πείσουν για κάτι.
Επιπλέον οι έφηβοι ενδέχεται να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους, επιμένοντας να κάνουν τα πράγματα με τον δικό τους ρυθμό, λέγοντας ότι θα κάνουν την δουλειά που τους αναθέσατε αργότερα ενώ αν τους πιέσετε ενδέχεται να χάσουν γρήγορα την ψυχραιμία τους και να θυμώσουν. Αυτό που χρειάζονται από εσάς για να μπορέσουν να περάσουν πιο ομαλά το στάδιο της εφηβείας είναι τα εξής:
- Ακούστε τους όταν σας μιλούν και προσπαθήστε να κατανοήσετε τις αλλαγές που βιώνουν σε αυτήν την φάση. Αντιδράστε με ψυχραιμία και διατηρήστε τα όρια.
- Εάν δείτε ότι το παιδί σας έχει την τάση να μην υπακούει τους κανόνες που θέτετε, θα πρέπει να επιβάλλετε τις συνέπειες, για τις οποίες το είχατε προειδοποιήσει.
- Αφήστε το να δεχθεί τις συνέπειες. Εάν σπάσει κάτι, αφήστε το να πληρώσει ή να προσπαθήσει εκείνο να το φτιάξει, ώστε να αντιληφθεί ότι οι συνέπειες δεν προέρχονται από κάποιον «τιμωρό», που θέλει να του στερήσει την ελευθερία του αλλά αποτελούν φυσικό στοιχείο της ζωής.
- Παραμείνετε συνεπείς σε οτιδήποτε λέτε ή κάνετε, καθώς οι διαφοροποιήσεις στην συμπεριφορά σας μπορεί να το μπερδέψουν και να το ενθαρρύνουν να μην υπακούει.
Πηγή: imommy.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση