Εκπαίδευση από απόσταση - Δίπλα στους μαθητές μας και στην κοινωνία
ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα οδήγησαν σε μέτρα πρόληψης, μέσα στα οποία ήταν και η αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων από τις 11/3. Αμέσως με το κλείσιμο των σχολικών μονάδων το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστεί εκπαίδευση από απόσταση για τους μαθητές. Η συγκεκριμένη ενέργεια παρουσιάστηκε ως μεγάλη καινοτομία και προπαγανδίστηκε από όλους τους μηχανισμούς του υπουργείου Παιδείας. Λίγες ημέρες αργότερα η «καινοτομία» κατέρρευσε και από «εκπαίδευση από απόσταση» μετατράπηκε σε «διατήρηση των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία». Συγκεκριμένα το υπουργείο επέλεξε τη σύγχρονη επικοινωνία εκπαιδευτικών – μαθητών μέσα από πλατφόρμα όπου θα πραγματοποιούνται ασκήσεις επανάληψης στην ύλη. Φυσικά για τη συγκεκριμένη εφαρμογή η υπουργός ευχαρίστησε τις γνωστές ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής (Microsoft, Cisco, Google), ενώ υπάρχουν αρκετές εφαρμογές ελεύθερου λογισμικού που αυτές επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται στο δημόσιο σχολείο. Ευχαριστίες θα έπρεπε να δίνουν οι συγκεκριμένες εταιρείες και όχι οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού αφού η εκπαίδευση έχει γίνει πεδίο αύξησης της κερδοφορίας τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Το 2008 κάθε μαθητής της Α' Γυμνασίου πήρε ένα κουπόνι 400 ευρώ προκειμένου να πάρει ένα netbook και να ξεφορτώσει τα στοκ των επιχειρήσεων εν όψει της εισβολής στην αγορά των tablet.

  • Την περίοδο 2010-2011 μπήκαν διαδραστικοί πίνακες σε όλες τις τάξεις της Β' Γυμνασίου, που «αγοράστηκαν» από τις εταιρείες, χωρίς καμιά πρόβλεψη παραγωγής αντίστοιχου υλικού, ενσωμάτωσής του στα όποια Αναλυτικά Προγράμματα και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

  • Το 2005 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας με την εταιρεία Microsoft και μεταξύ των στόχων ήταν η βελτίωση των υποδομών πληροφορικής και της δυνατότητας πρόσβασης των σχολείων στις ΤΠΕ.

Η χρήση των ΤΠΕ στη διδασκαλία, όπως η χρησιμοποίηση της e-class είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην εκπαίδευση. Για να χρησιμοποιηθεί σωστά από τους εκπαιδευτικούς απαραίτητη είναι η συνεχής επιμόρφωσή τους. Το μόνο πρόγραμμα επιμόρφωσης που υπάρχει είναι η επιμόρφωση ΤΠΕ – Β επιπέδου, επιμόρφωση για την στήριξη δια ζώσης διδασκαλίας, η οποία μέχρι πρότινος αφορούσε ελάχιστες από τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών και η λειτουργία της εξαρτάται αποκλειστικά από την ύπαρξη πόρων από το ΕΣΠΑ.

Η εκπαίδευση από απόσταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επικουρικό εργαλείο μάθησης, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της (κατάκτηση της γνώσης, αλληλεπίδραση, αλληλοβοήθεια, παραστατικότητα, φυσική/σωματική προσέγγιση κ.ά). Στις συγκεκριμένες συνθήκες κρίσης που βρισκόμαστε, πολύ πιθανό να αποτελέσει εργαλείο διεύρυνσης των κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων. Απαιτεί υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και αυξημένο μορφωτικό κεφάλαιο από τους συμμετέχοντες. Σχετικά με την υλικοτεχνική υποδομή και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2019) το 21,5% των οικογενειών δεν έχει αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο ενώ αντίστοιχο ποσοστό των μαθητών δεν έχει ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Αλλά ακόμη και γι' αυτούς που στοιχειωδώς τα διαθέτουν, η Ελλάδα έχει ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο πολύ μικρότερη του παγκόσμιου μέσου όρου (92η θέση). Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο καθυστερεί ή βγαίνει εκτός λειτουργίας, όταν εξυπηρετεί πολλούς χρήστες. Επισημαίνουμε ότι η υπουργός υπονόησε ότι η εκπαίδευση από απόσταση αφορά κυρίως τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου ώστε να μην μπει σε κίνδυνο η «ιερή αγελάδα» της εκπαίδευσης οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Είναι προφανές ότι οι ανακοινώσεις του Υπουργείου είναι ανεδαφικές, ανέφικτες και αποτελούν ευχολόγια αντί για ρεαλιστικά σχέδια λειτουργίας. Υπάρχει πρόβλημα σε τρία επίπεδα.

  • Στη δυνατότητα των συναδέλφων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εξ αποστάσεως διδασκαλίας εφόσον δεν έχουν επιμορφωθεί για το σκοπό αυτό καθώς απαιτούνται διαφορετικές στρατηγικές.

  • Στη δυνατότητα των μαθητών και καθηγητών να συμμετέχουν, εφόσον απαιτείται εξοπλισμός που δεν είναι σίγουρος ότι διαθέτουν.

  • Τέλος δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για την σύγχρονη διδασκαλία σε τέτοια κλίμακα.

 

Αποδεικνύεται ότι η διαχρονική υποχρηματοδότηση στη δημόσια παιδεία και υγεία οξύνει τα προβλήματα και προωθεί την εμπορευματοποίηση αυτών των αγαθών. Τότε ποιος είναι ο λόγος που το υπουργείο ζητά από εκπαιδευτικούς πληροφορικής να «επιμορφώσουν» fast track τους συναδέλφους σε πλατφόρμες για τηλεδιάσκεψη; Το υπουργείο για επικοινωνιακούς λόγους θέλει να δείξει ότι υλοποιεί το σχέδιο του και να καλύψει την άσχημη κατάσταση που βρίσκεται το εκπαιδευτικό σύστημα λόγω της υποχρηματοδότησης του. Δεν αποκλείουμε και άλλους λόγους όπως τη χρησιμοποίηση αυτής της μεθόδου εκπαίδευσης σε απομακρυσμένα μέρη, θέση που έχει εκφραστεί από τον ΟΟΣΑ αλλά υπήρχε και ρητή αναφορά στο σχέδιο για το νέο λύκειο του Λιάκου. Επίσης μπορεί να είναι και ένας από τους δείκτες για την αυτοαξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων.

Επομένως θεωρούμε ότι στην παρούσα περίσταση, ανάλογα και με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και σχολικής κοινότητας, και σε προαιρετική βάση, είναι στο χέρι των συλλόγων εκπαιδευτικών να αποφασίσουν τις μορφές και μεθόδους επικοινωνίας με γονείς και μαθητές ώστε να διατηρηθεί σε κάποιο βαθμό η επαφή των μαθητών με τη μαθησιακή διαδικασία.. Κάθε άλλη προσπάθεια, λόγω και όλων των παραπάνω δυσκολιών θα πέσει στο κενό και θα ακυρωθεί στην ουσία και στην πράξη.

Σχετικά με τη μορφή ασύγχρονης διδασκαλίας που προτείνει το Υπουργείο μέσα από τη χρήση του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, εκτιμούμε ότι θα υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εγγραφούν όλοι οι μαθητές στο ΠΣΔ, γεγονός που εκτιμούμε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί. Η υπερφόρτωση του ΠΣΔ το θέτει εκτός λειτουργίας, κατάσταση που θα αποθαρρύνει τη συμμετοχή των μαθητών μας. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση χρησιμοποιούμε εναλλακτικούς τρόπους να σταθούμε δίπλα στους μαθητές τους, να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας σε όλα τα επίπεδα. Συγκεκριμένα:

  • Επικοινωνούμε με τους μαθητές μας μέσα από τις γνωστές εφαρμογές ( Viber, messenger κ.α.) που χρησιμοποιούμε σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς για να ενημερώνουμε τους μαθητές μας. . Ήδη από τις πρώτες μέρες κλεισίματος των σχολείων, αρκετοί εκπαιδευτικοί στο Ρέθυμνο απέδειξαν τη διάθεσή τους να είναι σε επικοινωνία και να προσφέρουν κάθε  δυνατή στήριξη στους μαθητές τους αξιοποιώντας και τις όποιες δυνατότητες τους  παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία.

  • Σε συνεννόηση με το Σύλλογο Διδασκόντων ή ατομικά επικοινωνούμε από την ηλεκτρονική διεύθυνση της σχολικής μονάδας μας, από τις ιστοσελίδες των σχολείων μας αλλά και με οποιοδήποτε επιστημονικά, παιδαγωγικά και πρακτικά αποτελεσματικό μέσο για να στηρίξουμε στον ψυχολογικό, συναισθηματικό και γνωστικό τομέα τους μαθητές μας.

  • Χρησιμοποίηση πλατφόρμας ασύγχρονης επικοινωνίας, εύκολης χρήσης (όπως το Edmondo), μέσα από την οποία θα μπορούσαν οι εκπαιδευτικοί να ανεβάσουν υλικό το οποίο να χρησιμοποιούν οι μαθητές.

  • Όσοι έχουμε τη δυνατότητα συμμετέχουμε στις ομάδες αλληλεγγύης που δημιουργούνται στην πόλη μας για τη βοήθεια σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε. Εκτιμούμε ότι πολλοί συμπολίτες μας και γονείς μαθητών μας που εργάζονται στην τουριστική βιομηχανία θα οδηγηθούν στην ανεργία και υποχρέωση όλων των εκπαιδευτικών είναι να σταθούν δίπλα σε αυτές τις οικογένειες.


 

Επίσης ενημερωθήκαμε ότι κάποιοι « πρόθυμοι» Διευθυντές προσπαθούν να υποχρεώσουν εκπαιδευτικούς να καταθέσουν υλικό για ασύγχρονη εκπαίδευση από απόσταση. Τονίζουμε ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί να υποχρεωθεί να συμμετέχει στις επικοινωνιακές φούσκες του υπουργείου καθώς η συμμετοχή είναι προαιρετική

  • Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους μαθητές μας με τρόπους που επιλέγουμε εμείς.

  • Αγωνιζόμαστε με μαθητές και γονείς, υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο.

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Νικολάου Δέσποινα Πετσαγγουράκης Βαγγέλης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα