Ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ, εκπαιδευτικός από την Ξάνθη, καλείται σε απολογία από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την κατηγορία της ανάρμοστης και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας, γιατί τόλμησε να κοινοποιήσει δύο άρθρα, το περιεχόμενο των οποίων αφορά την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Πρόκειται για πρωτοφανή δίωξη σε δημόσιο υπάλληλο και μάλιστα εκπαιδευτικό.
Φαίνεται ότι η οργουελιανή ποινικοποίηση της έκφρασης γνώμης που ενοχλεί τους ισχυρούς έχει επιστρέψει στη δημόσια σφαίρα και με κυβερνητική ευθύνη πλέον.
Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφσυν ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ:
• Δώστε μας το χρονικό της πολιτικής σας δίωξης από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας.
Αρχικά κλήθηκα σε ανωμοτί εξέταση στο πλαίσιο διεξαγωγής προκαταρκτικής εξέτασης στις 5 Ιουνίου 2020. Στο στάδιο αυτό δεν μου ήταν γνωστός ο λόγος που ελέγχομαι πειθαρχικά. Την ημέρα της κατάθεσής μου, στις 5 Ιουνίου, πληροφορήθηκα ότι αφορούσε δύο αναρτήσεις μου στο facebook. Ηταν απαλλακτικό το πόρισμα του ενεργούντος την προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσαν και ο διευθυντής και η υποδιευθύντρια του σχολείου στο οποίο υπηρετώ, αναφέροντας τιμητικά λόγια ως προς τον τρόπο άσκησης των εκπαιδευτικών μου καθηκόντων και τον χαρακτήρα μου. Δεδομένου ότι το πόρισμα ήταν απαλλακτικό και μετά τη μεγάλη συμπαράσταση που εκδηλώθηκε στο πρόσωπό μου από τους συναδέλφους μου και από αντιρατσιστικούς φορείς και συνδικάτα, που εξέδωσαν και σχετικές ανακοινώσεις –αναφέρω χαρακτηριστικά τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ–, ανέμενα ότι η Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, που είχε την αρμοδιότητα, θα έθετε στο αρχείο την υπόθεση. Αντ’ αυτού κλήθηκα σε απολογία με την κατηγορία της αναξιοπρεπούς και ανάρμοστης για δημόσιο υπάλληλο συμπεριφοράς.
• Πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό; Ή θεωρείτε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη θεσμοθέτηση πρωτοφανών περιορισμών στην ελεύθερη έκφραση των δημοσίων υπαλλήλων και κατ’ επέκταση όλων των πολιτών;
Μεμονωμένο περιστατικό δεν είναι, καθώς βλέπω ότι ειδικά οι απόψεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών ελέγχονται πλέον ως ύποπτες, όπως έγινε με την περίπτωση του γιατρού Γιάννη Κούτρα στη Θεσσαλονίκη και πρόσφατα με την Ελευθερία Κουμάντου. Στη δική μου περίπτωση πρωτοφανές είναι το στοιχείο ελέγχου αναρτήσεων σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να προκύπτει ότι υποβλήθηκε επίσημη καταγγελία από κάποιον.
• Το πόρισμα της ΕΔΕ προτείνει να τεθεί η υπόθεσή σας στο αρχείο, αλλά η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας επιμένει. Εχετε κάποια εξήγηση;
Δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πειθαρχική διαδικασία και δεν έχω απτά στοιχεία στα χέρια μου σχετικά με τις προθέσεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, δεν θα ήθελα να κάνω εικασίες.
• Το γεγονός ότι ανήκετε στη μειονότητα θεωρείτε έπαιξε ρόλο στη στοχοποίησή σας;
Είναι αντικειμενικό γεγονός η ευρεία πολιτική και συνδικαλιστική μου δράση, όπως και ότι προέρχομαι από τη μειονότητα. Δεν γνωρίζω τα κίνητρα αυτών που άσκησαν την πειθαρχική δίωξη σε βάρος μου.
• Θεωρείτε πως η συγκεκριμένη δίωξη γίνεται με σκοπό τον εκφοβισμό σας για να σταματήσετε την πολιτική σας δράση;
Δεν μπορώ να απαντήσω σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τον σκοπό αυτών που μου ασκούν δίωξη γιατί ο σκοπός είναι υποκειμενικό μέγεθος κι εγώ πειθαρχικά διωκόμενος. Οι αναρτήσεις μου, όμως, είχαν σαφώς πολιτικό περιεχόμενο (με την έννοια της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων), ενώ στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης είναι πασίγνωστη η δράση μου συνδικαλιστικά ως εκπαιδευτικού, σε ζητήματα εκπαίδευσης, σε ζητήματα εκπαίδευσης των παιδιών της μειονότητας, σε ζητήματα εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρίες, στο αντιρατσιστικό κίνημα και στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• Υπήρξαν πολιτικές ή συνδικαλιστικές δυνάμεις που σας στήριξαν στην ταλαιπωρία που περνάτε;
Ναι, υπήρξε μεγάλη και συγκινητική συμπαράσταση από πολιτικές δυνάμεις, αντιρατσιστικές οργανώσεις, οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνδικαλιστικούς φορείς ακόμη και πέραν του χώρου των εκπαιδευτικών και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους. Συγκεκριμένα, τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, που εξέδωσε μια θετική ανακοίνωση, τη Σοφία Σακοράφα, που εξέδωσε δελτίο Τύπου, τον τοπικό βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μπαράν Μπουρχάν, που εκδήλωσε τη συμπαράστασή του με κείμενό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Και άλλοι φορείς και οργανώσεις: η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ, η τοπική ΕΛΜΕ, ο διδασκαλικός σύλλογος Ξάνθης. Και πλήθος άλλων συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ), ΕΛΜΕ, σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία, όπως ο «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», σωματεία του ιδιωτικού τομέα, όπως η ΠΕΝΕΝ, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα Public και πολλά ακόμα σωματεία και οργανώσεις. Πάνω από 50 οργανώσεις και σωματεία και πλήθος κόσμου που ήρθε στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στην Ξάνθη έξω από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Θα ήθελα όλους να τους ευχαριστήσω!
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη