Με εγκυκλίους που απευθύνονται σε ηλίθιους η Σοφία Ζαχαράκη μας στέλνει οδηγίες για την αναπλήρωση της ύλης που δε διδάχθηκε την προηγούμενη χρονιά σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια. Για να γνωρίζουν και οι γονείς και όσοι δεν είναι άμεσα στο χώρο, παραθέτω μερικές εκφράσεις κι αποσπάσματα:
Επικεφαλίδα: «Οδηγίες κάλυψης πιθανών (;;;) διδακτικων κενών του προηγούμενου σχολικού έτους». Μπορεί δηλαδή και να μην υπάρχουν διδακτικά κενά από την απώλεια μαθημάτων 2,5 μηνών! Ίσως με υπνοπαιδεία το καλοκαίρι να καλύφθηκαν!
Για τη Β΄Δημοτικού (ύλη που έχασαν τα πρωτάκια): «Προτείνονται για επανάληψη ή συμπλήρωση διδακτικών κενών» Εκεί που περιμένει κανείς κάποια πρόταση, ιδέα, χρονοδιάγραμμα για ύλη που δεν καλύφθηκε, αρχίζουν να αραδιάζονται οι μαθησιακοί στόχοι της Α΄Δημοτικού και μάλιστα σε βαθμό τελειομανίας. Ενδεικτικά αναφέρεται «Στον προφορικό και γραπτό λόγο, ο/η μαθητής/τρια αφηγείται συνοπτικά ή διεξοδικά ιστορίες, παραμύθια, ανέκδοτα, θεατρικά έργα όπως τα άκουσε ή με παραλλαγές.», «Επίσης, να σχολιάζει τα γραπτά κείμενα δικά του/της και συμμαθητών/τριών του/της και να γίνεται αυτοδιόρθωση και αλληλοδιόρθωση των κειμένων παραγωγής γραπτού λόγου», «Να ασχολείται με παιχνίδια αντίθετων λέξεων, να σχηματίζει, να συμπληρώνει προφορικές προτάσεις, να κάνει σχόλια για δυσνόητες και άγνωστες λέξεις, και να συμπληρώνει ημιτελείς προτάσεις.»
Πως θα γίνουν όλα αυτά, που δεν γίνονται στο σύνολο τους, ούτε και σε κανονικές συνθήκες χωρίς κορωνοιό; Αυτό η εγκύκλιος το αφήνει στην ευχέρεια του εκπαιδευτικού – μάγου. Ο δάσκαλος - ταχυδακτυλουργός θα βρει τρόπο. Χωρίς μείωση της ύλης της Β΄Δημοτικού, χωρίς επιπλέον χρόνο, θα καταφέρει να ανταπεξέλθει! Μόλις σε χρόνο μηδέν όμως το κάνει αυτό, ακολουθεί αγαλίαση καθώς όπως λέει η εγκύκλιος «οι εκπαιδευτικοί απρόσκοπτα και αποτελεσματικά θα μπορούν να συνεχίσουν τη διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος τη νέα σχολική χρονιά.»
Ας έρθουμε λίγο σε Γυμνάσιο- Λύκειο:
Ιστορία Γυμνασίου: Καμμία οδηγία (υγεία να έχουμε, τα άλλα όλα διορθώνονται!)
Ιστορία Α΄ Λυκείου «να διδαχθούν απαραίτητα στην αρχή της σχολικής χρονιάς, για 4 ώρες, την ιστορική περίοδο από τις αρχές του 20ού αιώνα έως και τα αποτελέσματα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, από το σχολικό εγχειρίδιο της Γ΄ Γυμνασίου «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» των Ευαγγελίας Λούβη, Δημητρίου Ξιφαρά.» Πως θα γίνει αυτό σε 4 ώρες, ενώ κανονικά καλύπτουν 16; Ο καθηγητής Χουντίνι θα βρει την προσφορότερη λύση.
Γλώσσα Α΄ , Β΄ Λυκείου: «Οι εκπαιδευτικοί μεριμνήσουν για την κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων γνώσης» Δεν έχει σημασία το πώς και πότε ακριβώς, με την ύλη της τάξης να τρέχει. Άλλωστε τι σημασία έχει ο τίτλος της εγκυκλίου «οδηγίες για την αναπλήρωση ύλης». Οι πολλές οδηγίες μας κάνουν στρατιωτάκια. Δεν έχει σημασία πως αλλά ο μαθητής πρέπει από την προηγούμενη τάξη να έχει επιτύχει τους παρακάτω στόχους: «Ερμηνεία και μετασχηματισμοί των κειμένων - Κριτικός στοχασμός/αξιολόγηση των κειμένων - Αναστοχασμός σχετικά με ακολουθούμενες στρατηγικές κατανόησης κειμένων.» κ.λ.π. κλ.π.
Φυσική Β ΄Λυκείου: Προτείνεται εμπέδωση στις παρακάτω ενότητες:
«Κινηματική (ευθύγραμμη ομαλή και μεταβαλλόμενη κίνηση)
Δυναμική υλικού σημείου (α, β, και γ Νόμος του Νεύτωνα), Βαρυτική δύναμη, τριβή
Έργο – Ενέργεια (Διατήρηση της μηχανικής ενέργειας).»
Για όσους δε γνωρίζουν οι παραπάνω ενότητες αποτελούν ακριβώς ολόκληρη την ύλη της Φυσικής Α΄Λυκείου!
Η κορύφωση της υπευθυνότητας όμως έρχεται με την αναπλήρωση της ύλης της Χημείας. Η εγκύκλιος προσπαθεί με κάθε τρόπο να δώσει ιδέες στους εκπαιδευτικούς για να καλύψουν ύλη 2,5 μηνών σε χρόνο μηδέν και γίνεται αυστηρή για όσους δεν τα καταφέρουν! Να κόψουν το λαιμό τους, είναι προαπαιτούμενη ύλη! Λέει χαρακτηριστικά: « Οι εκπαιδευτικοί, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας της τάξης τους, καλούνται να διαγνώσουν τα βασικά μαθησιακά κενά που αφορούν την κάλυψη της ύλης του προηγούμενου έτους και να λάβουν μέριμνα, ώστε αυτά να καλυφθούν κατά το α’ αρχικό δεκαήμερο του σχολικού έτους 2020-2021. Εφόσον ο διδακτικός χρόνος του α’ δεκαημέρου δεν επαρκεί για να καλυφθούν τα βασικά κενά στο σύνολό τους, θα πρέπει οι διδάσκοντες/- ουσες να μεριμνήσουν, ώστε τα εναπομένοντα κενά να καλυφθούν στη διάρκεια της χρονιάς ως προαπαιτούμενες γνώσεις.»
Από τις παραπάνω εγκυκλίους εύκολα συνάγονται τα εξής συμπεράσματα:
- Η κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) ενδιαφέρεται στα αλήθεια για την εκπαίδευση των μαθητών. Αναλώνει χρόνο και δίνει σαφείς οδηγίες, ώστε να μην υπάρξουν κενά σε ύλη. Μια αναδιάρθρωση, εξορθολογισμός ύλης, περικοπή των λιγότερο σημαντικών, δεν έχουν αξία. Αυτά είναι για τα γατάκια. Εμείς μπορούμε χωρίς επιπλέον χρόνο, χωρίς οδηγίες, χωρίς περικοπή ύλης να μην αφήσουμε κανένα κενό.
- Επιτέλους δίνεται στους εκπαιδευτικούς η αξία που τους αξίζει με βάση το λειτούργημα τους. Αναγνωρίζεται ότι είναι πραγματικοί μάγοι που μπορούν να βγάλουν όση ύλη θέλουν, σε όσο χρόνο θέλουν χωρίς να μείνουν κενά.
Η κακή και αναποτελεσματική εικόνα της σημερινής εκπαίδευσης (ιδιαίτερα της δευτεροβάθμιας) δεν είναι ούτε αυτονόητη, ούτε αναπόφευκτη, ούτε νομοτελειακή. Είναι συνέπεια αδιαφορίας, αναλγησίας, προχειρότητας και επιθυμίας για μη σκεπτόμενους πολίτες. Μια και η λέξη ατομική ευθύνη είναι τόσο επίκαιρη, ας αναλογιστούμε όλοι την ατομική μας ευθύνη που πηγάζει από την ψήφο μας και γενικότερα από τη μη αντίδραση απέναντι σε μια αναποτελεσματική εκπαίδευση, που οδηγεί στην οικονομική αφαίμαξη στα Φροντιστήρια.
*Φυσικός ΓΕΛ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη