Στην Αρχαία Αγορά, στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης, έκαναν τα πρώτα για το εξάμηνο μαθήματα, “Συγγραφής σεναρίου” και “Δημιουργικής γραφής”, τεταρτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.
«Ανάσταση μέσα στον κορονοϊό”, χαρακτήρισε την εμπειρία η φοιτήτρια Ελένη Ταφραλή, προσθέτοντας ότι όλα έγιναν “με ασφαλείς αποστάσεις και όλα τα απαιτούμενα».
Η διδάσκουσα του Τμήματος και συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου σκεφτόταν, από το καλοκαίρι ακόμη, πως να υποδεχτεί τους φοιτητές σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. “Ήθελα να δω τα πρόσωπά τους και με τη μάσκα αυτό δε γίνεται”, εξηγεί. Φρόντισε από νωρίς και πήρε την απαιτούμενη άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης για να πραγματοποιηθεί το μάθημα στην Αρχαία Αγορά, ενημέρωσε διαδικτυακά τους φοιτητές/τριες για τη μορφή που θα έχει αυτό και τελικά το μάθημα έδωσε στα παιδιά πολλά παραπάνω απ’ ό,τι ένα κλασσικό μάθημα στις αίθουσες του Τμήματος ή διαδικτυακά.
“Τέτοιου είδους μαθήματα δεν μπορείς να τα ξεκινήσεις ούτε διαδικτυακά, ούτε με τη μάσκα. Είναι δύσκολο να μάθεις τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τα ονόματά τους, με τη μάσκα. Χωρίς να βλέπεις το πρόσωπό τους”, σημειώνει η κ. Νικολαΐδου, προσθέτοντας ότι τα δημιουργικά μαθήματα, που δεν είναι διάλεξη, βασίζονται πολύ στο διάλογο και στις δυναμικές που δημιουργούνται”.
Το πρωτότυπο αυτό μάθημα αποτέλεσε και αφορμή για κάποιους φοιτητές και φοιτήτριες να επισκεφτούν για πρώτη φορά την Αρχαία Αγορά. “Θεώρησα ότι αφενός είναι ένα σημείο της πόλης που είναι καλό να επισκεφτούν όσα παιδιά δεν το είχαν κάνει, αφετέρου, ταιριάζει στο ύφος των μαθημάτων. Είναι στο κέντρο της πόλης, στην πυρίκαυστη ζώνη, περπατάς για να φτάσεις, ως εκ τούτου είναι πολλά τα ερεθίσματα που μπορούν να λάβουν οι φοιτητές”, σημειώνει η κ. Νικολαΐδου, συμπληρώνοντας ότι “είναι χώρος με πολύ καλή ακουστική”.
«Απίστευτη εμπειρία”, χαρακτήρισε το μάθημα ο φοιτητής Γιώργος Τάγκος, σημειώνοντας ότι ένιωσε ότι "αυτή τη στιγμή όλοι κάνουν διαδικτυακά μαθήματα κι εσύ έχεις το προνόμιο, έστω και μία φορά, να είσαι έτσι, σε έναν καλλιτεχνικό χώρο, και να εμπνέεσαι από την ενέργεια αυτού του χώρου”. Οι φοιτητές ένιωσαν ότι τους βοήθησε να πάρουν καινούργιες ιδέες, να μην είναι κλεισμένοι με τους υπολογιστές στο σπίτι και να επικοινωνούν και μεταξύ τους.
Παρόλη την πολύτιμη για τα παιδιά εμπειρία, σύμφωνα με την κ. Νικολαϊδου, όσο και θα το ήθελε, τα μαθήματα δια ζώσης ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους δεν είναι εύκολο να γίνονται τακτικά, καθώς αρκετοί φοιτητές και φοιτήτριες, επειδή πολλά μαθήματα γίνονται διαδικτυακά, δεν έχουν έρθει καν στη Θεσσαλονίκη. Άλλα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αποφεύγουν κάθε είδους μετακίνηση. “Δεν μπορείς να αποκλείσεις παιδιά από τη διδακτική διαδικασία”, εξηγεί η κ. Νικολαΐδου. Η Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης είναι επισκέψιμη για το κοινό καθημερινά, εκτός Τρίτης, 8:30-15:30.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη