Αφού αγνόησε συστηματικά και προκλητικά η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ μια σειρά προτάσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία εντείνει τα απαγορευτικά μέτρα με τη Ν. Κεραμέως να βρίσκεται σε … άλλον πλανήτη, στον πλανήτη … «άριστα».
Αυτό φαίνεται από τη δήλωσή της: «Την εβδομάδα που μας πέρασε, όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας προχώρησαν κανονικά σε πλήρες 6ωρο ή 7ωρο πρόγραμμα – κατά περίπτωση – μέσω τηλεκπαίδευσης. Λειτουργούν ταυτόχρονα πάνω από 40.000 διαδικτυακά τμήματα την ημέρα, 700.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν προσαρμοστεί άριστα στις νέες αυτές συνθήκες».
Να θυμίσουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας από το Μάη μίλησε για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως όμως αυτό δεν έγινε και όπως τόσα άλλα. Οι επιπτώσεις της εκπαιδευτικής πολιτικής τους στη μαθητική νεολαία είναι δραματικές. Βυθίζουν τη νέα γενιά σε μορφωτικά, παιδαγωγικά και ψυχολογικά αδιέξοδα.
Κλείνει και η πρωτοβάθμια
To κλείσιμο των Δημοτικών, των Νηπιαγωγείων και των Παιδικών Σταθμών ανακοίνωσε η κυβέρνηση με δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υπουργού Εσωτερικών, Θεοδωρικάκου και των Νηπιαγωγείων ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την υπουργό Παιδείας:
Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία παραμένουν κλειστά, όπως και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου.
Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.
Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο αλληλένδετους τρόπους, με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση
Εκπαιδευτική τηλεόραση: αμέσως από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 π.μ. – πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων – θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Θα ανακοινωθεί αύριο το πρόγραμμα τωνμαθημάτων αυτών.
– Σύγχρονη τηλεκπαίδευση: από τη Δευτέρα, η Διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30’ (μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής – θυμίζω ότι στα Γυμνάσια και στα Λύκεια η διδακτική ώρα στην τηλεκπαίδευση είναι 40’), και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα Δημοτικά,και 2 με 4:20 για τα Νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών διαλειμμάτων.
Η υπουργός υποστήριξε ότι προκρίθηκε το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο τηλεκπαίδευσης «αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, αφ’ ετέρου για να περιορίσουμε την ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ.»
Στον … πλανήτη «άριστα»
Εκτός των άλλων η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως δήλωσε: «Την εβδομάδα που μας πέρασε, όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας προχώρησαν κανονικά σε πλήρες 6ωρο ή 7ωρο πρόγραμμα – κατά περίπτωση – μέσω τηλεκπαίδευσης. Λειτουργούν ταυτόχρονα πάνω από 40.000 διαδικτυακά τμήματα την ημέρα, 700.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν προσαρμοστεί άριστα στις νέες αυτές συνθήκες. Η καθολική αυτή τηλεκπαίδευση είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο εγχείρημα, το οποίο πιστώνεται στην ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα. Και η χώρα μας είναι πρωτοπόρος σε αυτό. Δεν είναι μόνο ένα άλμα της εκπαιδευτικής κοινότητας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά ένα φωτεινό παράδειγμα προσαρμοστικότητας της κοινωνίας μας στις ακραίες συνθήκες που ζούμε».
Οι παραπάνω δηλώσεις δείχνουν ότι η υπουργός κατοικεί στον … πλανήτη «άριστα». Έτσι δεν έχει ενημερωθεί ότι τις δυο πρώτες μέρες εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης με τη κατάρρευση της Webex την 1η μέρα και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου τη 2η μέρα δεν πραγματοποιήθηκαν «μαθήματα». Παράλληλα όσο μειώνονται τα τεχνικά προβλήματα της τηλεκπαίδευσης τόσο αυξάνονται τα προβλήματα που προκαλεί με την έκθεση και παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων από «τρίτους» ή μαθητές με ψευδώνυμο ή με όνομα άλλου συμμαθητή τους που μπαίνουν στις ψηφιακές τάξεις προκαλώντας αναστάτωση στα «μαθήματα» και ανεβάζοντας βίντεο και φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα, χαρακτηριστικό και όχι μόνο, το παράδειγμα στη Νίσυρο. Καθημερινά και αλλεπάλληλα τέτοια επεισόδια «κρασάρουν» την τηλεκπαίδευση που στην πράξη ούτε τηλε είναι ούτε εκπαίδευση.
Γιατί η τηλεκπαίδευση, όπως εφαρμόζεται, αναιρεί ευθέως στο συνταγματικό δικαίωμα για καθολική και δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά και πλήττει ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους οικονομικά μαθητές, ενώ οδηγεί και στην περιθωριοποίηση των πιο αδύναμων μαθητών. Εντείνει τις κοινωνικές και ταξικές ανισότητες. Χιλιάδες μαθητές είναι αποκλεισμένοι, βρίσκονται σε συνεχή ψυχοσυναισθηματικό κίνδυνο σε συνθήκες απομόνωσης.
Την ίδια ώρα παραβιάζει βάναυσα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών κάνοντας το ωράριο λάστιχο σε μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες. Η πανδημία εργαλειοποιείται γενικότερα για να συντριβούν δημοκρατικά, εργασιακά δικαιώματα και ελευθερίες.
Μόνη λύση είναι η άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος, για 15 μαθητές ανά τμήμα, προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστών/καθαριστριών, συνεχείς ελέγχους με δωρεάν τεστ στα σχολεία, ασφαλείς μετακινήσεις, αύξηση των κονδυλίων προς τις σχολικές επιτροπές.
Όποιο και αν είναι το κόστος, αφού μόνο έτσι εξασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία των σχολείων.
Γιώργος Κ. Καββαδίας – drepani.gr (argyrades.gr)
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση