Πληθαίνουν οι φωνές αντίδρασης και κριτικής προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, για την απόφαση συγκρότησης σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
Μετά τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Κύρτσο, και τον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώη υπουργό Παιδείας, Άρη Σπηλιωτόπουλο, την αντίθεσή του με τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας εξέφρασε και ο Θεόδωρος Φορτσάκης.
Σε ένα μάλλον απρόσμενο «χτύπημα», ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και πρώην βουλευτής της ΝΔ (περίοδος 2015 - 2019) εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς τους χειρισμούς Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.
Μιλώντας στο Action24, τόνισε πως «η αστυνομία δεν πρέπει να κατοικοεδρεύει στο πανεπιστήμιο, ούτε μπορεί να ανατεθεί η φύλαξη του πανεπιστημίου στην αστυνομία. Κανένας καθηγητής και κανένας φοιτητής δεν θα δεχθεί εύκολα την τοποθέτηση αστυνομίας εντός πανεπιστημίων», ενώ σημείωσε ότι ότι «σε κανένα πανεπιστήμιο, απ’ όσο γνωρίζω, της δυτικής Ευρώπης δεν υπάρχει».
Διευκρίνισε, δε, πως «εάν υπάρχει κάποιος λόγος να παρέμβει η αστυνομία, δηλαδή αν έχουμε κάποιο έγκλημα τότε η αστυνομία θα πρέπει να μπορεί να παρεμβαίνει, όπως παρεμβαίνει παντού. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε την αστυνομία ή ένα σώμα της αστυνομίας μέσα στο πανεπιστήμιο, το οποίο θα κυκλοφορεί και θα κάνει περιπόλους. Εγώ διαφωνώ με αυτό. Ναι σε ένα σώμα φύλαξης, να μπει η αστυνομία αν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος, όχι όμως σώμα της ΕΛΑΣ μέσα στα Πανεπιστήμια διαρκώς».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, τόνισε την ανάγκη να μπει η αστυνομία για να «καθαρίσει» (sic) το πανεπιστήμιο από φαινόμενα όπως καταλήψεις χώρων κ.α, καταλήγοντας «Θέλω να πω και κάτι ακόμα: Είναι ανάγκη οι λύσεις που υιοθετούνται να τοποθετούνται μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Εδώ έχουμε μια λύση που είναι επικοινωνιακού τύπου. Μια λύση κάνει κρότο και δεν θα είναι στην πραγματικότητα αποτελεσματική».
Η καταστολή ως «διαβατήριο» πολιτικής σταδιοδρομίας
Η δε δήλωση Φορτσάκη αποκτά ιδιαίτερο νόημα, δεδομένης της διαδρομής του Θ. Φορτσάκη. Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2014 εξελέγη πρύτανης του ΕΚΠΑ, ανοίγοντας δρόμο σύγκρουσης και καταστολής με τους φοιτητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους που κινητοποιήθηκαν απέναντι στις απολύσεις.
Ως πρύτανης δεν δίστασε να «υποδεχθεί» με τα ΜΑΤ κινητοποιήσεις φοιτητών καθώς και να σύρει σε δίκη διοικητικούς υπαλλήλους και συνδικαλιστές της ΠΟΣΔΕΠ.
Με τις συγκεκριμένες περγαμηνές, άλλωστε, μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να κερδίσει το «χρίσμα» του υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Ο Θ. Φορτσάκης ήταν υποψήφιος και στις βουλευτικές εκλογές του 2019, ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεγεί στην περιφέρεια της Α΄Αθηνών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη