To Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε παρεμβάσεις, ψηφιακές καινοτομίες και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις από τη νηπιακή ηλικία έως και το Λύκειο.
Ο Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης στην ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας και Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα ημερήσιας διάταξης "Προγράμματα καινοτομίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση", παρουσιάζει τη φιλοσοφία, τα πεπραγμένα και τις προτεραιότητες μιας εκπαιδευτικής πολιτικής που βασίζεται στη συνέπεια, την κοινωνική ευαισθησία και τον εκσυγχρονισμό της σχολικής καθημερινότητας.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του του Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνου Βλάση
Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε.
Αξιότιμοι Πρόεδροι και μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,
Αξιότιμες/Αξιότιμοι κ.κ. προσκεκλημένες και προσκεκλημένοι,
Η Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη/τρέχουσα θητεία της, έχει προχωρήσει σε σημαντικές τομές, όσον αφορά στην εισαγωγή καινοτομιών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στόχος, η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος σύγχρονου, το οποίο συμβαδίζει με τις επιστημονικές, ερευνητικές και τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τον ανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα.
Θα σταχυολογήσω ορισμένες από τις εμβληματικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησής μας, στο πλαίσιο της εισαγωγής προγραμμάτων καινοτομίας στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Νέα Προγράμματα Σπουδών
Τα Προγράμματα Σπουδών είναι απαραίτητο να αντανακλούν όλες τις αλλαγές σε επιστημονικό, κοινωνικό επίπεδο και τεχνολογικό επίπεδο.
Με τα Νέα Προγράμματα Σπουδών επιδιώκεται ο αναπροσανατολισμός της σχολικής εκπαίδευσης με βάση τις επιστημονικές εξελίξεις και τις αναδυόμενες απαιτήσεις της κοινωνίας του μέλλοντος. Τα νέα ΠΣ έχουν ως αφετηρία τα μαθησιακά αποτελέσματα, δηλαδή όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ο μαθητής, να κατανοεί και να μπορεί να εφαρμόσει μετά την ολοκλήρωση κάθε μαθησιακής διαδικασίας. Η έμφαση μετακινείται από το γνωστικό αντικείμενο, τους διδάσκοντες και τη διδακτική διαδικασία προς τους μαθητές και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα μάθησης.
Τα νέα ΠΣ βασίζονται, μεταξύ άλλων, στις ακόλουθες αρχές, οι οποίες θέτουν στο επίκεντρο της διδασκαλίας και της μάθησης τους μαθητές, χωρίς αποκλεισμούς:
- Υψηλές προσδοκίες κατάλληλα προσαρμοσμένες σε κάθε μαθητή: δίνεται ο απαραίτητος χρόνος και οι κατάλληλες ευκαιρίες, προκειμένου όλοι οι μαθητές να αποκτήσουν βασικές γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες και να οικειοποιηθούν στάσεις που συναρτώνται με το κάθε γνωστικό αντικείμενο.
- Συνοχή: Η αρχιτεκτονική των Προγραμμάτων Σπουδών βασίζεται στο μοντέλο του δικτύου, διασφαλίζοντας συνεκτικούς δεσμούς εντός και μεταξύ των γνωστικών αντικειμένων αλλά και μεταξύ γνωστικών πεδίων, δημιουργώντας λειτουργικές μεταβάσεις από τάξη σε τάξη και από βαθμίδα σε βαθμίδα. Οι αρχές της διασύνδεσης των γνωστικών αντικειμένων και της διεπιστημονικής προσέγγισης συμβάλλουν σ’ αυτή την επιδίωξη.
- Μάθηση με νόημα και σύνδεση με την κοινότητα: Τα Προγράμματα Σπουδών συνδέουν τα γνωστικά αντικείμενα με την ευρύτερη ζωή των μαθητών, την τοπική και την ευρύτερη κοινότητα, ενσωματώνοντας στοιχεία της σύγχρονης καθημερινής ζωής, ώστε να καλλιεργούν την αποδοχή και την κατανόηση μέσα από τη συλλογικότητα.
- Συμπερίληψη: Τα Προγράμματα Σπουδών διασφαλίζουν ότι οι ταυτότητες, η γλώσσα ή οι γλώσσες, οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι ικανότητες, οι δεξιότητες και οι στάσεις μαθητών αναγνωρίζονται και αξιοποιούνται χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς.
Επιπλέον, τα Προγράμματα Σπουδών προωθούν την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία όλων των μαθητών, μέσω της δημιουργίας περιβαλλόντων καθοδηγούμενης μάθησης, αυτενέργειας, συνεργατικής δράσης σε ομάδες, διερευνητικής μάθησης, βιωματικής προσέγγισης, συνεργατικής επίλυσης προβλήματος, επικοινωνιακής προσέγγισης, και μετασχηματιστικής λογικής. Παράλληλα, τα Προγράμματα Σπουδών ενθαρρύνουν όλους τους μαθητές να αναστοχάζονται επί των μαθησιακών τους διαδικασιών και πρακτικών, μαθαίνοντας πώς να μαθαίνουν. Τέλος, τα Προγράμματα Σπουδών ενθαρρύνουν τους μαθητές να κοιτάξουν στο μέλλον, διερευνώντας θέματα όπως η αειφορία, η πολιτειότητα και οι προκλήσεις που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της ραγδαίας ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών αλλά και των αέναων μεταβολών του κοινωνικού περιβάλλοντος. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί η σημασία των διαχρονικών αξιών που υποδεικνύει η κατανόηση της παράδοσης, η αισθητική απόλαυση και η μύηση στον ελληνικό πολιτισμό.
Η δημοσίευση σε ΦΕΚ των νέων Προγραμμάτων Σπουδών σε πρώτη έκδοση έγινε το 2021. Ακολούθησε η πιλοτική εφαρμογή τους κατά τα σχολικά έτη 2021-2022 και 2022-2023 σε όλα τα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία της χώρας, και η επιμόρφωση χιλιάδων εκπαιδευτικών. Η δεύτερη έκδοση των Προγραμμάτων Σπουδών, μετά την αξιολόγησή τους, η οποία ακολούθησε την πιλοτική εφαρμογή τους, ολοκληρώθηκε το 2023.
Άρρηκτα συνδεδεμένη με τα νέα προγράμματα σπουδών είναι και η εισαγωγή του πολλαπλού βιβλίου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για μια τεράστια σε όγκο και ποιότητα πρωτοβουλία, η οποία είναι σε εξέλιξη και πρόκειται να εισαχθεί στις σχολικές μονάδες. Με το πολλαπλό βιβλίο δημιουργείται μια διαφορετική κατεύθυνση διδασκαλίας και μάθησης, με μείωση της αποστήθισης και ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.
Με την εισαγωγή του πολλαπλού βιβλίου, η επιλογή των διδακτικών βιβλίων, που χρησιμοποιούνται από την κάθε σχολική μονάδα θα πραγματοποιείται από τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τα αντίστοιχα μαθήματα σε αυτή. Η επιλογή των διδακτικών βιβλίων θα πραγματοποιείται μεταξύ των εγκεκριμένων διδακτικών βιβλίων που εντάσσονται στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων. Κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, οι εκπαιδευτικοί θα δύνανται να χρησιμοποιούν, παράλληλα με το διδακτικό βιβλίο που έχει διανεμηθεί στην οικεία σχολική μονάδα, το σύνολο των διδακτικών βιβλίων του αντίστοιχου μαθήματος σε ψηφιακή μορφή και των ψηφιακών αντικειμένων τα οποία είναι αναρτημένα και διαθέσιμα στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Διδακτικών Βιβλίων. Έτσι οι μαθητές θα ενθαρρύνονται στην προσέγγιση της γνώσης μέσω πολλαπλών πηγών και θα αναπτύσσουν την κριτική τους ικανότητα.
Πρόγραμμα Σπουδών Δράσεις Ενεργού Πολίτη
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο Πρόγραμμα Σπουδών Δράσεις Ενεργού Πολίτη. Αυτό το Πρόγραμμα Σπουδών διαρθρώνεται σε 17 θεματικές ενότητες, που αντιστοιχούν στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) – Sustainable Development Goals (SDGs) και απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες τεσσάρων (4) ηλικιακών επιπέδων, Νηπιαγωγείο έως Γ΄ τάξη του Δημοτικού, Δ΄ έως ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού, Γυμνάσιο και Λύκειο.
Ειδικότερα, ο σημερινός πολίτης καλείται να ανταποκριθεί στο συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον, αναλαμβάνοντας υπεύθυνα δράση και πρωτοβουλίες. Για την προετοιμασία των μαθητών και μαθητριών ώστε να είναι ενεργοί πολίτες, επιλέχθηκε ως πλαίσιο οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), όπως θεσπίστηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το 2015. Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ)προσφέρουν έναν παγκόσμιο καταστατικό χάρτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καλώντας τους πολίτες να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός δίκαιου, ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, το Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ) «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» προωθεί μια ολιστική προσέγγιση, ενσωματώνοντας τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και καλλιεργώντας στους μαθητές και τις μαθήτριες τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν σύνθετα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Σκοπός του ΠΣ είναι να προετοιμάσει πολίτες με δεξιότητες κριτικής σκέψης, συνεργασίας και κοινωνικής υπευθυνότητας οι οποίοι συμβάλλουν ενεργά στη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας, βασισμένης στην αειφορία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική προστασία.
Εργαστήρια Δεξιοτήτων
Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο, δυναμική, διδακτική, εκπαιδευτική δράση, η οποία συνίσταται στην προσθήκη νέων Θεματικών Ενοτήτων, με εστίαση στις δεξιότητες. Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων έχουν ενταχθεί, στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους μάθησης. Βασική αρχή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι ο συνδυασμός των γνωστικών πεδίων των Προγραμμάτων Σπουδών με την ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων των μαθητών, με σκοπό τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες, στα συμφραζόμενα της σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας πραγματικότητας. Μέσα από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, ενισχύεται η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής, διαμεσολάβησης και υπευθυνότητας, καθώς και δεξιοτήτων ψηφιακής μάθησης, τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές.
Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων οργανώνονται σε τέσσερεις κύκλους:
Α. Ζω καλύτερα – ευ ζην, με προγράμματα σε τομείς, όπως:
- ΥΓΕΙΑ: Διατροφή- Αυτομέριμνα, Οδική Ασφάλεια
- Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία - Πρόληψη
- Γνωρίζω το σώμα μου - Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση
Β. Φροντίζω το Περιβάλλον, με προγράμματα σε τομείς, όπως:
- Οικολογία - Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά
- Κλιματική αλλαγή - Φυσικές Καταστροφές, Πολιτική προστασία
- Παγκόσμια και τοπική Πολιτιστική κληρονομιά
Γ. Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη
- Ανθρώπινα δικαιώματα
- Εθελοντισμός διαμεσολάβηση
- Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός, διαφορετικότητα
Δ. Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Καινοτομία
- STEM/ Εκπαιδευτική Ρομποτική
- Επιχειρηματικότητα- Αγωγή Σταδιοδρομίας - Γνωριμία με επαγγέλματα
Ψηφιακό σχολείο
- Η κεντρική πύλη digitalschool.gov.gr: Περιλαμβάνει συγκεντρωμένες όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες του Ψηφιακού Σχολείου του ΥΠΑΙΘΑ και παρέχει τη δυνατότητα άμεσης μετάβασης σε αυτές.
- Το Ψηφιακό Φροντιστήριο: μία ψηφιακή πλατφόρμα με μαθήματα για μαθητές από Α΄ Δημοτικού μέχρι Β΄ Λυκείου. Προσφέρει ενίσχυση και υποστήριξη στους μαθητές, με στόχο τη μάθηση και την εμπέδωση της διδασκόμενης ύλης. Αποτελεί μια ανάσα για τους γονείς, οι οποίοι δεν επιβαρύνονται οικονομικά με υπηρεσίες φροντιστηρίου για τα παιδιά τους. Ήδη έχουν «ανέβει» τα πρώτα βιντεοσκοπημένα μαθήματα, που αφορούν σε Νέα Ελληνικά και Μαθηματικά Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου.
- Το Ψηφιακό Φροντιστήριο για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις: Ζωντανά μαθήματα για τις πανελλαδικές εξετάσεις, κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών, με στόχο την υποστήριξη των μαθητών-υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων. Επίσης μία ανάσα για τους γονείς, ώστε να μην επιβαρύνονται οικονομικά.
- Τάξεις για απομακρυσμένες περιοχές: σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές, όπου δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ίδρυσης Γυμνασίου, δύναται να λειτουργεί αυτόνομη τάξη, η οποία υπάγεται στο πλησιέστερο Γυμνάσιο. Στην αυτόνομη τάξη του Γυμνασίου τοποθετούνται κατ’ ελάχιστον 3 εκπαιδευτικοί από τους κλάδους/ τις ειδικότητες ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04 και ΠΕ86. Με απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δύναται να προβλέπεται συμπληρωματική διδασκαλία, μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από εκπαιδευτικούς του πλησιέστερου Γυμνασίου, στο οποίο υπάγεται η αυτόνομη τάξη. Αυτό γίνεται για τα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος που δεν δύνανται να διδαχθούν από τους εκπαιδευτικούς, που υπηρετούν στην αυτόνομη τάξη του Γυμνασίου ή τους εκπαιδευτικούς των κοινών ειδικοτήτων/κλάδων του δημοτικού σχολείου ή νηπιαγωγείου στην ίδια απομακρυσμένη ορεινή περιοχή. Με βάση την εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 5 του Ν. 5128/2024 ιδρύθηκε με ΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 5147/2024) αυτόνομη Γ΄ τάξη Γυμνασίου στη Γαύδο για το έτος 2024-25.
- Εγκατάσταση 36.264 διαδραστικών συστημάτων μάθησης (διαδραστικοί πίνακες). Τα διαδραστικά συστήματα μάθησης εμπλουτίζονται με ειδικό εκπαιδευτικό υλικό, με στόχο την παροχή γνώσεων σε συνδυασμό με την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, των ήπιων και των ψηφιακών δεξιοτήτων.
Φιλαναγνωσία
- H συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναφέρεται σε ανάγνωση και η ανάλυση ολόκληρων λογοτεχνικών βιβλίων, τα οποία διανέμονται δωρεάν σε κάθε μαθητή όλων των τάξεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- Ήδη ξεκίνησε η λειτουργία της εφαρμογής: e vivlio. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά είναι ανοιχτή για όλους. Περιλαμβάνει γνωστά λογοτεχνικά έργα από Έλληνες και ξένους συγγραφείς.
Διεξαγωγή εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα
Με στόχο την έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών μας, διοργανώνονται κάθε χρόνο, από το σχολικό έτος 2021-22 και μετά, οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα.
Η Διεξαγωγή εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα για τους/τις μαθητές/-τριες της ΣΤ’ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων και της Γ’ Τάξης των Γυμνασίων έχει ως στόχο την έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών/-τριών σε θέματα Γλώσσας - Κατανόησης Κειμένου και Μαθηματικών, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως αυτά αναφέρονται ή περιγράφονται στα σχετικά Προγράμματα Σπουδών.
Απώτερος στόχος είναι η διαμόρφωση εισηγήσεων για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Οι διαγνωστικές εξετάσεις υλοποιούνται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών, ενώ οι συμμετέχουσες σχολικές μονάδες επιλέγονται βάσει στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.
Παροχή διαφορετικών επιλογών για τους μαθητές και τις οικογένειές τους: Πρότυπα Σχολεία, Πειραματικά Σχολεία, Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία.
Α. Τα Πρότυπα Σχολεία είναι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια και τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Σκοποί των Προτύπων Σχολείων είναι ιδίως:
α) η ανάπτυξη δράσεων καινοτομίας προσανατολισμένων στην αυτοβελτίωση των μαθητών και την εκπαιδευτική αριστεία,
β) η ανάδειξη και ενθάρρυνση μαθητών με ταλέντα και ιδιαίτερες μαθησιακές δυνατότητες,
γ) η πιλοτική εφαρμογή προγραμμάτων σπουδών, μεθόδων διδασκαλίας, νέου εκπαιδευτικού υλικού, έντυπου και ψηφιακού, νέων διδακτικών εργαλείων, σχολικών εγχειριδίων και καινοτόμων διδακτικών πρακτικών, προσανατολισμένων στην ιδέα και την πρακτική της εκπαιδευτικής αριστείας,
δ) η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και η προαγωγή της έρευνας στη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, καθώς και στον ψυχοπαιδαγωγικό τομέα, σε συνεργασία με τμήματα και σχολές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και το Ι.Ε.Π.,
ε) η δημιουργία ομίλων αριστείας, δημιουργικότητας και καινοτομίας, στους οποίους μπορούν να συμμετέχουν μαθητές και από άλλα σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης,
στ) η διοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων, επιμορφωτικών δράσεων και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ όμορων σχολείων κ.α.
Β. Τα Πειραματικά Σχολεία είναι σχολικές μονάδες, οι οποίες στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε τυχαίο δείγμα του μαθητικού πληθυσμού. Πειραματικά σχολεία έχουμε και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση.
Σκοποί των ΠΕΙ.Σ. είναι ιδίως:
α) η ανάπτυξη ερευνητικών, δημιουργικών δράσεων, η πιλοτική εφαρμογή και ο πειραματισμός σε προγράμματα σπουδών, μεθόδους διδασκαλίας, νέο εκπαιδευτικό υλικό, έντυπο και ψηφιακό, νέα διδακτικά εργαλεία, σχολικά εγχειρίδια και καινοτόμες διδακτικές πρακτικές,
β) η παροχή της δυνατότητας επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών
γ) η διάχυση πειραματικών εκπαιδευτικών πρακτικών με τη διοργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων και την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των σχολικών μονάδων της ομάδας όμορων σχολείων
δ) η προαγωγή της έρευνας στη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, καθώς και στον ψυχοπαιδαγωγικό τομέα, σε συνεργασία με τμήματα και σχολές Α.Ε.Ι. και το Ι.Ε.Π.,
ε) η δημιουργία ομίλων δημιουργικότητας και καινοτομίας,
στ) η πιλοτική εφαρμογή προγραμμάτων αξιολόγησης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου και της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολικών μονάδων κ.α.
Γ. Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία
Αποστολή των Δημοσίων Ωνασείωv Σχολείων (ΔΗΜ.Ω.Σ.) είναι ιδίως :
α) Η υλοποίηση των αρχών και κατευθύνσεων του σύγχρονου σχολείου του 21ου αιώνα, με έμφαση στις ανθρωπιστικές, θετικές και κοινωνικές επιστήμες και τις καλές τέχνες, την ψηφιακή παιδεία και τη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη, με στόχο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων δημοκρατικών πολιτών.
β) Η παροχή δημόσιας δωρεάν παιδείας υψηλής ποιότητας με στόχο την ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη και καλλιέργεια των μαθητών.
γ) Η προαγωγή του διαλόγου, της ελεύθερης σκέψης, της ισότητας και του σεβασμού της ετερότητας σε όλες τις μορφές.
δ) Η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας στην εκπαίδευση και της εφαρμογής της στην πράξη, σε συνεργασία με άλλους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς, όσον αφορά στη διδακτική των επί μέρους γνωστικών αντικειμένων, στον ψυχοπαιδαγωγικό τομέα, καθώς και στην οργάνωση, διοίκηση, αξιολόγηση και διαχείριση σχέσεων στο επίπεδο της σχολικής μονάδας.
ε) Η προαγωγή της κατάρτισης των μαθητών στην ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.
στ) Η προαγωγή της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της αριστείας, τόσο μέσω του υποχρεωτικού ημερησίου προγράμματος, όσο και μέσω της δημιουργίας Ομίλων και Συνόλων .
ζ) Η υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων με αξιοποίηση βιωματικών μεθόδων διδασκαλίας και άλλων πρωτοπόρων διδακτικών πρακτικών και δράσεων.
η) Η παροχή δυνατότητας ψηφιακής, εξ αποστάσεως και υβριδικής, μάθησης.
θ) Η προώθηση της πολυγλωσσίας.
Για την υλοποίηση της αποστολής των ΔΗΜ.Ω.Σ. λειτουργούν, πέραν του ωρολογίου προγράμματος που ισχύει για τα Πρότυπα Σχολεία, Όμιλοι και Σύνολα, με αντικείμενα και δράσεις, ιδίως, στις θετικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, στις γλώσσες, στην τέχνη, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Στους Ομίλους δύναται, επίσης, να αναλαμβάνονται και καινοτόμες δράσεις, ενισχυτική διδασκαλία, διδασκαλία εμβάθυνσης και προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
BULLYING – ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ https://stop-bullying.gov.gr/
- Η πλατφόρμα για την υποβολή αναφορών για περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού ξεκίνησε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2024.
- Δικαίωμα πρόσβασης στην πλατφόρμα και υποβολής αναφοράς έχουν οι γονείς/ έχοντες την επιμέλεια μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (μέσω κωδικών taxis) και οι μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (μέσω κωδικών Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου).
- Κάθε αναφορά, μόλις υποβληθεί λαμβάνει μοναδικό αριθμό υποβολής, μέσω του οποίου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθεί την πορεία της.
- Οι αναφορές εξετάζονται κατά προτεραιότητα με βάση τη σοβαρότητά τους από τους Υπεύθυνους Χειρισμού Αναφορών στη σχολική μονάδα. Αυτοί είναι ο Διευθυντής και ένας εκπαιδευτικός (ο οποίος ορίζεται από τον Διευθυντή) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ο Διευθυντής και ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
- Για την εξέταση των αναφορών λαμβάνονται υπόψη τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα οποία έχει συντάξει η Επιστημονική Επιτροπή που έχει συσταθεί στο ΥΠΑΙΘΑ για τον σκοπό αυτό και είναι τα ακόλουθα:
- Πρωτόκολλο Διαχείρισης Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού (Ε.ΒΙ.Ε.)
- Πρωτόκολλο Πρόληψης Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού (Ε.ΒΙ.Ε.) [SOS!! Δίνουμε έμφαση στην πρόληψη]
- Πρωτόκολλο Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού (Ε.ΒΙ.Ε.): Ορισμοί και Εννοιολογικό Υπόβαθρο
- Σε περίπτωση που το περιστατικό χρήζει αντιμετώπισης που υπερβαίνει τις δυνατότητες διαχείρισης σε επίπεδο σχολικής μονάδας, τότε αναλαμβάνει η τετραμελής ομάδα δράσης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, η οποία αποτελείται από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, έναν Σύμβουλο Εκπαίδευσης, έναν Ψυχολόγο και έναν Κοινωνικό Λειτουργό.
- Το ΙΕΠ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ υλοποιεί δράσεις και προγράμματα για την αντιμετώπιση ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, όπως:
- ανάπτυξη επιμορφωτικού και ενημερωτικού υλικού
- υλοποίηση επιμορφώσεων Ομάδων Δράσης, Στελεχών Εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών
- διενέργεια ερευνών αποτύπωσης και αποτίμησης
- υποστηρικτικές δράσεις και δράσεις στη σχολική μονάδα.
ΑΥΞΗΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
- Το 2020 (πριν τους διορισμούς) είχαμε στα σχολεία 184 μόνιμους Ψυχολόγους και 175 μόνιμους Κοινωνικούς Λειτουργούς = ΣΥΝΟΛΟ 359.
- Σήμερα, μετά και τους τελευταίους διορισμούς, έχουμε 641 μόνιμους Ψυχολόγους και 592 μόνιμους Κοινωνικούς Λειτουργούς = ΣΥΝΟΛΟ 1.233 ΜΟΝΙΜΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ.
- Επιπλέον, φέτος έχουν προσληφθεί περίπου 3.000 αναπληρωτές Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί.
- Επομένως, συνολικά οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία (μόνιμοι και αναπληρωτές) είναι πάνω από 4.000.
ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
- Δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης δραστηριοτήτων.
- Εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας μέσω ειδικά σχεδιασμένων εκπαιδευτικών σεναρίων και δημιουργικών δραστηριοτήτων για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Νηπιαγωγείου. Πρόκειται για μια καινοτόμα δράση στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που εισάγονται στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και των προτεραιοτήτων της εκπαιδευτικής πολιτικής που αποσκοπεί στην αναβάθμιση του σχολείου σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ