Συνεχίζει την σκληρή ρητορική της η κυβέρνηση, μετά και τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πριν λίγες μέρες είπε στην επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας ότι «δεν έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης εάν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τοποθετήθηκε σήμερα στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, στο ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
Ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι η άρνηση συμμετοχής στην αξιολόγηση συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ότι, με εντολή του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Παιδείας εργάζεται για την αυστηροποίηση των σχετικών διατάξεων. "Υπάρχει μία διαδικασία που διέπεται από το πειθαρχικό πλαίσιο. Η άρνηση της αξιολόγησης είναι πειθαρχικό παράπτωμα", τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι:
Η κυβέρνηση θεωρεί αδιανόητη την άρνηση αξιολόγησης από δημόσιους υπαλλήλους, και δη από εκπαιδευτικούς.
Η αξιολόγηση είναι θεμέλιο της λειτουργίας του κράτους και συνιστά "κάτι παραπάνω από υποχρέωση".
Ο Πρωθυπουργός έδωσε σαφή εντολή: Όποιος εκπαιδευτικός αρνείται την αξιολόγηση, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σχολείο.
Σε σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός ζήτησε να επανέλθει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με προτάσεις για τις κυρώσεις που θα έχουν οι αρνητές της αξιολόγησης. Δεν είναι δυνατόν να μην δέχονται να αξιολογηθούν δημόσιοι λειτουργοί. Η αξιολόγηση είναι κάτι παραπάνω από υποχρέωση για δημόσιο λειτουργό και κανείς δεν εξαιρείται».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «οι προτάσεις κάθε επαγγελματικής ομάδας πάντα λαμβάνονται υπόψη. Στο τέλος της ημέρας η κυβέρνηση έχει καθήκον να ακούσει την πλειοψηφία της κοινωνίας η οποία έχει καταλήξει ότι πρέπει άπαντες να κρίνονται. Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει ειπωθεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα».
Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και η απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός είπε ότι όποιος αρνείται επί της αρχής ν’ αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Και νομίζω ότι κι εσείς χθες κάνατε κάποιες δηλώσεις, όπως ότι σίγουρα θα αυστηροποιηθεί πάρα πολύ το πλαίσιο των κυρώσεων σε περίπτωση άρνησης. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη και αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση και σε απολύσεις εκπαιδευτικών.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, υπάρχει ένα αριθμός εκπαιδευτικών, μειοψηφία είναι, που αρνείται να συμμετάσχει στο νέο σύστημα αξιολόγησης. Αναφερόμαστε στο σύστημα αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας. Αυτό το οποίο ζήτησε ο Πρωθυπουργός από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, είναι να επανέλθει -η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου- με προτάσεις για τις κυρώσεις που θα έχουν οι αρνητές της αξιολόγησης. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεσθε, δεν είναι δυνατόν και έχει να κάνει με το πειθαρχικό πλαίσιο που θα εφαρμόζεται, δεν είναι δυνατόν να μη δέχονται ν’ αξιολογηθούν δημόσιοι λειτουργοί και πόσο περισσότερο εκπαιδευτικοί οι οποίοι είναι αυτοί που διδάσκουν τα παιδιά μας. Η αξιολόγηση είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι κάτι παραπάνω από υποχρέωση για έναν λειτουργό, κανείς δεν μπορεί να εξαιρείται της αξιολόγησης, όλοι υπόκεινται σε αυτό το καθεστώς και θεωρούμε ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να υποστηρίξουμε μέχρι τέλους.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συμπληρωματικά σε αυτό, ο Πρωθυπουργός, ωστόσο, είπε: «δεν πρέπει να έχει θέση», όποιος αρνείται την αξιολόγηση. Προβλέπεται αποβολή από την νομοθεσία; Και γιατί, αντί να καλείτε το Υπουργείο να καταλήξει σε κυρώσεις, δεν καλείτε τους εκπαιδευτικούς να διαμορφώστε μία αξιολόγηση που θα συμφωνούν;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, οι προτάσεις της κάθε επαγγελματικής ομάδας, πάντοτε λαμβάνονται υπόψη, όταν καταρτίζεται ένα νομοσχέδιο, όταν προχωράει η κυβέρνηση μια συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Αλλά, στο τέλος της ημέρας, αυτό το οποίο έχει καθήκον να κάνει η κυβέρνηση είναι ν’ ακούσει τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, η οποία με μια σειρά από πολλά τα οποία έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια και κυρίως τις προηγούμενες δεκαετίες στη χώρα, έχει καταλήξει ότι πρέπει άπαντες να κρίνονται. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξελέγη με μία σειρά από βασικές εξαγγελίες, μία εκ των οποίων είναι να κλείσει τις πληγές του κράτους, κάποιες έχει καταφέρει να τις κλείσει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι είχαμε υποσχεθεί, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπως στο σιδηρόδρομο, που συζητάμε σε πάρα πολλές ερωτήσεις που μας κάνετε και δικαιολογημένα, πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα. Όλα αυτά δεν θα μπορέσουν να γίνουν χωρίς αξιολόγηση η οποία να μην είναι αξιολόγηση, όπως η αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, που το 97% των υπαλλήλων έβγαιναν άριστοι, αλλά αξιολόγηση οι οποία να έχει δια ταύτα και οι αρνητές της να ξέρουν ότι έχουν πάρα πολύ σοβαρές συνέπειες. Θεωρώ κι εγώ αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός, θα έπρεπε να έχει ειπωθεί πολλές δεκαετίες πριν, στη χώρα. Δεν μπορεί να έχει θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα ένας καθηγητής, ο οποίος δεν δέχεται, ενώ διδάσκει στα παιδιά μας, ν’ αξιολογηθεί γι’ αυτό το οποίο κάνει.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Εάν δεν έχει θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα, αυτό τι σημαίνει; Απόλυση; Θα τον μεταθέσετε αλλού;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχει μία διαδικασία η οποία διέπεται από το πειθαρχικό πλαίσιο που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων, είναι πειθαρχικό παράπτωμα η άρνηση της αξιολόγησης.. Στόχος είναι το πειθαρχικό πλαίσιο αυτό, μετά τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας να αυστηροποιηθεί, ούτως ώστε να γίνει σαφές ότι άπαντες πρέπει ν’ αξιολογούνται. Θα έχουμε ανακοινώσεις από το υπουργείο Παιδείας, όταν ολοκληρωθεί αυτή η επεξεργασία που ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό και δεν μιλάμε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ