• Πανεπιστημιακή αστυνομία: Διαφωνεί η πλειοψηφία των διδασκόντων και των εργαζομένων στα ΑΕΙ • Ναι στη φύλαξη, όχι στην αστυνομία από τον Προεδρεύοντα της Συνόδου των Πρυτάνεων και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήση Μαμούρη • Υπέρ δήλωσε ανοιχτά μόνο ο Πρύτανης του ΑΠΘ • Όχι από τους αστυνομικούς, ναι από αξιωματικούς-ειδικούς φρουρούς • Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο στην Αθήνα
«Αγκάθι» για την κυβέρνηση αποδεικνύεται η συζήτηση για τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας, η οποία διεξάγεται με φόντο τις αντιρρήσεις πανεπιστημιακών δασκάλων, εργαζομένων και φοιτητών, αλλά των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αντιδράσεις έχουν διατυπωθεί και για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα οδηγήσουν χιλιάδες υποψηφίους εκτός δημόσιων πανεπιστημίων, με την Ομοσπονδία των καθηγητών και τους συλλόγους εκπαιδευτικών να καλούν, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, σε νέο συλλαλητήριο αύριο στα Προπύλαια.
Διαφωνίες και επιφυλάξεις
Η πλειοψηφία των αρμόδιων φορέων προσήλθε σήμερα με διαφωνίες, επιφυλάξεις και προβληματισμούς για τις νέες ρυθμίσεις στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συνεχίστηκε η συζήτηση για το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Τον «τόνο» της συζήτησης έδωσαν ήδη από χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «οργουελικές» διατάξεις στα πανεπιστήμια αλλά και για κοινωνική αναλγησία σχετικά με τη μείωση των εισακτέων.
Άλλωστε, ακόμα ένα σημείο κριτικής αποτελεί η χρονική συγκυρία κατά την οποία η Νίκη Κεραμέως επιλέγει να εφαρμόσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, με δεδομένο ότι η σχολική χρονιά είναι κατακερματισμένη και με τα σχολεία να ανοιγο-κλείνουν λόγω της πανδημίας.
Ο ειδικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Ανδρέας Παπαντωνάκης, μιλώντας στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, τόνισε ότι οι αλλαγές αυτές θα επιτείνουν ακόμη περισσότερο την αγωνία των μαθητών καθώς η κυβέρνηση «κλείνει τη στρόφιγγα» με αποτέλεσμα περίπου το 30-35% των υποψηφίων από κάθε επιστημονικό πεδίο να μείνει εκτός πανεπιστημίων. «Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την εισαγωγή μαθητών με χαμηλές βαθμολογίες, αλλά αυτό δεν αντιμετωπίζεται με αύξηση της πίεσης στις εξετάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διχογνωμία
Η διχογνωμία αναφορικά με την ίδρυση ειδικού σώματος που θα υπάγεται στην ελληνική αστυνομία, αποτυπώθηκε και σήμερα στην ακρόαση των φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Όπως γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, από τη μια μεριά η συντριπτική πλειοψηφία των πρυτανικών αρχών, των διδασκόντων, των υπαλλήλων και των φοιτητών -δηλαδή του μεγαλύτερου μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας- αντιδρά στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Από την άλλη μεριά, η διοίκηση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στο οποίο παρατηρούνται συχνά περιστατικά παραβατικότητας, δεν διαφωνεί με την εγκατάσταση αστυνομίας μέσα στα ΑΕΙ.
Άλλωστε ο μόνος που έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ίδρυσης ειδικού σώματος είναι ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι και η διοίκηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου, μετά και την αδιανόητη πράξη διαπόμπευσης του Πρύτανη Δημήτρη Μπουραντώνη, διατηρεί επιφυλάξεις ως προς το κυβερνητικό σχέδιο.
Μαμούρης: Ναι στη φύλαξη, όχι στην αστυνομία
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπου αυτά υπάρχουν, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης χαρακτήρισε μη αναγκαία την παρουσία της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια, υποστηρίζοντας ότι τα σώματα φύλαξης μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ιδρυμάτων.
«Δεν είπαμε να μην έρθει η αστυνομία στα ιδρύματα, είπαμε να μην εγκατασταθεί» διευκρίνισε, ωστόσο παραδέχθηκε εμμέσως πως μέχρι σήμερα οι πρυτάνεις δεν αναλαμβάναν την ευθύνη να καλέσουν την αστυνομία. Επανέλαβε επίσης ότι η πλειοψηφία της Συνόδου έχει τοποθετηθεί θετικά ως προς την ελεγχόμενη είσοδο.
Αναφορικά με τη μείωση των εισακτέων, ο κ. Μαμούρης ζήτησε να ληφθούν εναλλακτικές επιλογές για τους υποψηφίους που θα μείνουν εκτός ΑΕΙ, αλλά και μέτρα για τα περιφερειακά ιδρύματα που θα αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπτώσεις από την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Ειδικότερα, ζήτησε την αποσύνδεση της χρηματοδότησης από τον αριθμό των εισακτέων, αλλά και να αλλάξει το σύστημα μετεγγραφών ώστε να μην υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση των φοιτητών στα αστικά κέντρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου κ. Σπύρος Κίντζιος, ο οποίος υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη για οργανωμένη και ενισχυμένη φύλαξη, αλλά όχι αστυνομία. Αναφέρθηκε μάλιστα σε απόπειρα ένοπλης ληστείας χρηματαποστολής εντός του ιδρύματος, η οποία απετράπη από τον φύλακα του ιδρύματος που ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένος και ο οποίος παρέδωσε τον δράστη στην αστυνομία.
Παπαϊωάννου: Δεν αρκούν τα σώματα φύλαξης
Στον αντίποδα, ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου εξέφρασε την άποψη ότι τα σώματα ασφαλείας (security) δεν επαρκούν για την διασφάλιση της ασφάλειας των πανεπιστημίων, προσθέτοντας ότι οι διαφορετικές απόψεις πάνω στο θέμα αυτό απορρέουν από τις διαφορετικές «προσλαμβάνουσες» και τα διαφορετικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε ΑΕΙ.
Είναι άλλο πράγμα η φύλαξη και άλλο πράγμα η ασφάλεια είπε ο κ. Παπαϊωάννου, υπογραμμίζοντας πως η ασφάλεια είναι θέμα της Πολιτείας. Επιπλέον, εκφράστηκε θετικά για την ελάχιστη βάση εισαγωγής που να συνοδεύεται όμως με μέτρα για την ενίσχυση των περιφερειακών ιδρυμάτων, αλλά και για την θέσπιση πειθαρχικών διατάξεων που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα στους κανονισμούς των ΑΕΙ.
Διαφωνούν
Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Γεράσιμος Σιάσος, επανέλαβε την πρόταση της Ομοσπονδίας για την δημιουργία ειδικού σώματος με ειδική εκπαίδευση που υπάγεται όμως στις διοικήσεις των ιδρυμάτων, ενώ η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση Νίκη Χρονοπούλου δήλωσε αντίθετη στο σύνολο των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου και ζήτησε να αποσυρθεί.
Η πρόταση που κατέθεσε στην Επιτροπή ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγου Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Νικόλαος Παραλυκίδης ήταν να προσληφθούν μόνιμοι υπάλληλοι για την φύλαξη των ΑΕΙ, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της Ομοσπονδίας για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων λόγω της εγκατάστασης καμερών στους χώρους των ιδρυμάτων.
Όχι από τους αστυνομικούς, ναι από αξιωματικούς-ειδικούς φρουρούς
Την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων εξέφρασε ο Πρόεδρος Γρηγόρης Γερακάκος. Η ΠΟΑΣΥ διαφωνεί, όπως τόνισε, με την εμπλοκή της αστυνομίας στα πανεπιστήμια υποστηρίζοντας πως ο θεσμικός της ρόλος δεν συνάδει με τις ιδιαιτερότητες των ΑΕΙ (αυτοδιοίκητο, ετερογενής φοιτητικός πληθυσμός κ.ά.).
«Η λύση βρίσκεται στους κόλπους της ευρωπαϊκής κοινότητας, στην οποία ανήκει και η Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά (σ.σ. στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια υπάρχει φύλαξη αλλά όχι αστυνομία) υπενθυμίζοντας πως μετά την κατάργηση του ασύλου η αστυνομία μπορεί να επεμβαίνει στα ΑΕΙ σε περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων.
Εμφανίστηκε επίσης κάθετα αντίθετος στην άσκηση προανακριτικών καθηκόντων των μελών της πανεπιστημιακής αστυνομίας. «Πώς γίνεται να εκπαιδευτούν μέσα σε ένα μήνα για να ασκούν προανακριτικά καθήκοντα, όταν όσοι εισάγονται μέσω πανελλαδικών, όπως οι αστυφύλακες, εκπαιδεύονται τρία χρόνια;» διερωτήθηκε, ζητώντας την απόσυρση του άρθρου 19.
Την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου ζήτησε και ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας Ιωάννης Κατσιαμάκας, ο οποίος ωστόσο τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ειδικού σώματος μέσα στα ΑΕΙ. Χωρίς να παραβλέπει τον κίνδυνο για την πιθανή αύξηση της επιθετικότητας μέσα στα ΑΕΙ, εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση ώστε τα πανεπιστήμια να πάψουν να αποτελούν κέντρα «ανομίας και παραβατικότητας».
Προκλητικός
Προκλητικός για μια ακόμη φορά ήταν ο Πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας, γνωστός για τις ακραίες τοποθετήσεις, ο οποίος στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο και την εγκατάσταση ειδικών φρουρών μέσα στα πανεπιστήμια ανέφερε ότι χαρακτηριστικά ότι «ένα κομμάτι της κοινωνίας νοσεί» και πως «πρέπει να γιατρευτεί». Φράσεις οι οποίες παραπέμπουν ευθέως στον δικτάτορα Παπαδόπουλο.
Σημειώνεται ότι μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλη Διγαλάκη, οι φράσεις αυτές διαγράφηκαν από τα πρακτικά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση