Thumbnail
Ανάρτηση του Νίκου Μπελαβίλα στο Facebook

Είναι μια ιστορία, τόσο παλιά μα και τόσο φρέσκια. Βρισκόμαστε στο 1943 στο προαύλιο του Πολυτεχνείου. Δύο Γερμανοί αξιωματικοί της Βέρμαχτ με τις στολές τους και τα πιστόλια να λάμπουν στην καλογυαλισμένη ζώνη, περπατούν στην οδό Στουρνάρη και μπαίνουν από την πλάγια είσοδο. Είναι ώρα μαθημάτων και το προαύλιο είναι γεμάτο φοιτητές. Ο φύλακας του θυρωρείου αλαφιασμένος τρέχει στο κτίριο που στέγαζε τότε την πρυτανεία, γωνία Στουρνάρη και Πατησίων και ειδοποιεί τον πρύτανη. Ο πρύτανης βγαίνει από το γραφείο του, με κουστούμι εκείνος, προλαβαίνει τους Γερμανούς στον πλάγιο διάδρομο, να χαζεύουν τα κτίρια. Οι ιδιότητες του: πολιτικός μηχανικός με σπουδές στο Μετσόβιο και στη συνέχεια στη Γερμανία, επίτιμος διδάκτωρ του Πολυτεχνείου του Βερολίνου.

Τους καλωσορίζει σε άπταιστα γερμανικά, περπατάει μαζί τους ως την πύλη της οδού Τοσίτσα δείχνοντας τα μνημειώδη νεοκλασικά κτίρια του Καυταντζόγλου και  εκεί τους εξηγεί ευγενικά ότι στα ακαδημαϊκά ιδρύματα από ιδρύσεως ελληνικού κράτους αυτό δεν επιτρέπεται. Οι Γερμανοί αξιωματικοί εντυπωσιασμένοι από τη φιγούρα και την κουλτούρα του πρύτανη ευχαριστούν, χαιρετούν και βγαίνουν από το Πολυτεχνείο κατευθυνόμενοι προς το Μουσείο. Ήταν ο πρύτανης Νίκος Κιτσίκης, ένα θρυλικό όνομα της ελληνικής διανόησης των μηχανικών. 

Την ιστορία την είχα ακούσει πριν πολλά χρόνια, τις μέρες που το τάνκ έριξε την πύλη της οδού Πατησίων, από τον πατέρα μου. Μάρτυρας ο ίδιος του περιστατικού το 1943 ως φοιτητής τότε της σχολής πολιτικών μηχανικών.  

Τον Φεβρουάριο του 2020, λίγες μέρες πριν ξεσπάσει η πανδημία, στην αίθουσα τελετών της Αρχιτεκτονικής, στα ίδια ακριβώς κτίρια η σχολή μας τίμησε έναν μεγάλο δάσκαλο, τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αργύρη Πετρονώτη για τη συμβολή του στον τεχνικό μας πολιτισμό. Ο αειθαλής «μαστρο-Αργύρης» όπως ζητά από τους φοιτητές του να τον αποκαλούν, στην ομιλία του αφού μας μίλησε για τη λαϊκή αρχιτεκτονική και τις ροοκρήνες της Αρκαδίας άρχισε να λέει για τις σπουδές του και έκλεισε διηγούμενος ακριβώς την ίδια ιστορία: οι Γερμανοί της Βέρμαχτ, ο πρύτανης Νίκος Κιτσίκης και ένα μεγάλο μάθημα για το τι σημαίνει πανεπιστημιακό άσυλο. Αυτές τις μέρες, φορτισμένος όπως όλοι και όλες μας, σκεπτόμουν να κάτσω να το γράψω αυτό το ωραίο σαν παραμύθι γεγονός. Επειδή παραήταν προσωπικό βίωμα το απέφευγα. Ώσπου χτύπησε το τηλέφωνο, από Θεσσαλονίκη. Ήταν ο αγαπημένος «μαστρο-Αργύρης». Με ρώτησε αν θυμάμαι την ιστορία που έχω ακούσει δυο φορές να κάτσω να τη γράψω τώρα γιατί πρέπει. Να είναι καλά. Του το υποσχέθηκα. 

Να θυμόμαστε λοιπόν το Genius loci του Πολυτεχνείου, το «πνεύμα του τόπου» που διαμόρφωσαν γενιές και γενιές δασκάλων και φοιτητών

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες