Σεβασμό στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ ζητούν οι πανεπιστημιακές αρχές
Αλλαγές στο ποινικό και πειθαρχικό δίκαιο προβλέπει ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη για τα πανεπιστήμια - Αυστηρές ποινές για καταλήψεις και παρεμπόδιση διοικητικών συμβουλίων (π.χ Σύγκλητοι, Συμβούλια Ιδρύματος, αλλά και Υπηρεσιακών Συμβουλίων εκπαιδευτικών) - Διαγραφή για πειθαρχικά παραπτώματα

Αλλαγές στις ποινικές διατάξεις που αφορούν την παρεμπόδιση της «εύρυθμης λειτουργίας» των ΑΕΙ προβλέπει ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

Ειδικότερα, για την κατάληψη χώρων του πανεπιστημίων προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια ή χρηματική ποινή.

Παράλληλα, η διακοπή ή διατάραξη της λειτουργίας συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ, όπως η σύγκλητος, η συνέλευση τμήματος κ.α. επιφέρει επίσης ποινή φυλάκισης ή χρηματικό πρόστιμο. Στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν και τα υπηρεσιακά συμβούλια εκπαιδευτικών.

Αναλυτικά όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο:

«Όποιος εισέρχεται παράνομα σε χώρο δημόσιας  υπηρεσίας ή υπηρεσίας οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή παραμένει στους χώρους  αυτούς παρά τη ρητή εναντίωση της υπηρεσίας που τους  χρησιμοποιεί, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία (3) έτη  ή χρηματική ποινή.

Όποιος, με οποιονδήποτε τρόπο, προκαλεί διακοπή  ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής λειτουργίας δημόσιας  υπηρεσίας ή υπηρεσίας οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή  επιχείρησης κοινής ωφέλειας τιμωρείται με φυλάκιση  και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και  όποιος, χωρίς να διαταράξει την κοινή ειρήνη, εμποδίζει  αυθαίρετα ή διαταράσσει σοβαρά τη λειτουργία συλλογικού ή μονοπρόσωπου οργάνου των φορέων του  προηγούμενου εδαφίου». 

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, στις διατάξεις του νομοσχεδίου «φωτογραφίζονται» μια σειρά από συλλογικές δράσεις, όπως μια παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών που διακόπτει (έστω και προσωρινά) τις διαδικασίες ενός οργάνου διοίκησης του πανεπιστημίου, μια παρέμβαση κατοίκων σε ένα συμβούλιο τοπικής αυτοδιοίκησης, η κατάληψη ενός εγκαταλελειμμένου δημόσιου κτιρίου κ.α.

Και πειθαρχικές διατάξεις για τους φοιτητές

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο θεσπίζεται πειθαρχικό δίκαιο για τους φοιτητές.

Ως παραπτώματα, ορίζονται τα εξής:

α) η παραβίαση του αδιάβλητου των εξετάσεων,

β) η λογοκλοπή ή η αποσιώπηση της άμεσης ή έμμεσης συνεισφοράς άλλων προσώπων στο εκάστοτε αντι κείμενο επιστημονικής ενασχόλησης ή έρευνας,  γ) η καταστροφή περιουσίας του ιδρύματος, κινητής  ή ακίνητης, που χρησιμοποιείται από το ίδρυμα ή μέλη  της πανεπιστημιακής κοινότητας,  

δ) η παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής,  ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της  λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και  των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκατα στάσεων και του εξοπλισμού του,  

ε) η χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των  εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού του  ιδρύματος χωρίς την άδεια των αρμόδιων οργάνων του,  

στ) η χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των  εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού του  ιδρύματος για την εξυπηρέτηση σκοπών που δεν συνάδουν με την αποστολή του, καθώς και η διευκόλυνση  τρίτων για την τέλεση της πράξης αυτής,  

ζ) η υπαίτια και με οποιονδήποτε τρόπο ρύπανση των  στεγασμένων ή ανοικτών χώρων του ιδρύματος, συμπεριλαμβανόμενης και της ηχορύπανσης,  

η) η χρήση απαγορευμένων ουσιών, που εμπίπτουν  στον ν. 4139/2013 (Α΄ 74), εντός του ιδρύματος και η  οποιαδήποτε συμβολή στη διακίνηση αυτών,  

θ) η τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος εφόσον συνδέεται με τη φοιτητική ιδιότητα.  

Ποινές που φτάνουν μέχρι τη διαγραφή

Οι προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές είναι οι εξής:

α) έγγραφη επίπληξη,  
 

β) απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις ενός ή περισ σοτέρων μαθημάτων, για μία ή περισσότερες εξεταστι κές περιόδους,  
 

γ) προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του ιδρύματος,  
 

δ) προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας από  έναν (1) έως είκοσι τέσσερις (24) μήνες και

ε) οριστική διαγραφή. 

Η αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας επιφέρει και μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις, όπως η απώλεια φοιτητικού δελτίου (πάσο), ειδικά φοιτητικά επιδόματα, δικαίωμα διαμονής στις εστίες κ.α.

Ποιοι αποφασίζουν για την επιβολή πειθαρχικών ποινών

Πειθαρχικά όργανα είναι ο πρύτανης, ο αρμόδιος  αντιπρύτανης, ο πρόεδρος του τμήματος, ο κοσμήτορας  της σχολής σε περιπτώσεις μονοτμηματικών σχολών, οι αναπληρωτές τους και το Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών. 

Ο πρόεδρος του τμήματος και ο κοσμήτορας της  σχολής σε περιπτώσεις μονοτμηματικών σχολών είναι  αρμόδιοι και για την επιβολή των πειθαρχικών ποινών  της έγγραφης επίπληξης και του αποκλεισμού από τη  συμμετοχή στις εξετάσεις ενός (1) ή περισσότερων μαθημάτων σε μία (1) εξεταστική περίοδο. Οι ίδιες ποινές επιβάλλονται και από τον πρύτανη ή τον αρμόδιο ανά περίπτωση αντιπρύτανη ή τον νόμιμο αναπληρωτή του, αν  λάβουν γνώση ή έχουν σοβαρές ενδείξεις για την τέλεση  πειθαρχικού παραπτώματος και δεν έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη από τον πρόεδρο του τμήματος ή τον  κοσμήτορα της σχολής. Εφόσον η βαρύτητα του παραπτώματος δικαιολογεί την επιβολή βαρύτερης ποινής,  τα όργανα των προηγούμενων εδαφίων παραπέμπουν  την υπόθεση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών, το  οποίο έχει την αρμοδιότητα για την επιβολή και κάθε  άλλης πειθαρχικής ποινής.  

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών αποτελείται  από:  

α) τον αρμόδιο για τα ακαδημαϊκά θέματα αντιπρύ τανη, ως πρόεδρο, με αναπληρωτή του τον αρμόδιο για  τα διοικητικά θέματα αντιπρύτανη, 

β) το αρχαιότερο μέλος της κοσμητείας, με αναπλη ρωτή του το αμέσως νεότερο μέλος της, 

γ) δύο μέλη Δ.Ε.Π. του τμήματος με τους αναπληρωτές  τους,  

δ) έναν εκπρόσωπο των φοιτητών με τον αναπληρωτή  του. 

Πειθαρχική δίωξη

Η πειθαρχική δίωξη εις βάρος φοιτητή ασκείται από  τον πρόεδρο του οικείου τμήματος ή από τον κοσμήτορα  της σχολής σε περιπτώσεις μονοτμηματικών σχολών.

Η πειθαρχική δίωξη φοιτητή αρχίζει είτε με την  έγγραφη κλήση σε προηγούμενη ακρόαση (απολογία)  του πειθαρχικώς διωκόμενου ενώπιον του αρμόδιου  μονομελούς πειθαρχικού οργάνου είτε με την παραπομπή του στο πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο τον καλεί  σε απολογία.

Μετά το πέρας της ανάκρισης του άρθρου 27 και  πριν από την έκδοση απόφασης, το Πειθαρχικό Συμβούλιο των Φοιτητών καλεί εκ νέου τον φοιτητή σε ακρόαση,  παρέχοντάς του εύλογο χρόνο, ο οποίος δεν μπορεί να  είναι μικρότερος των πέντε (5) ημερών, για την προετοιμασία της υπεράσπισής του. Ο φοιτητής έχει δικαίωμα  να παρίσταται με συνήγορο και να προτείνει μάρτυρες  υπεράσπισης.

Ένορκη Διοικητική Εξέταση 

Σε περίπτωση που υφίστανται σοβαρές υπόνοιες ή  σαφείς ενδείξεις για τη διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος, χωρίς όμως να είναι γνωστά τα πρόσωπα που  ευθύνονται, ο πρόεδρος του τμήματος ή ο κοσμήτορας  σε περίπτωση μονοτμηματικών σχολών, παραγγέλλει  Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.), ορίζοντας ταυτόχρονα το μέλος Δ.Ε.Π. που θα τη διεξαγάγει. Η Ε.Δ.Ε.  αποσκοπεί στη συλλογή στοιχείων για τη διαπίστωση  της τέλεσης πειθαρχικού παραπτώματος και τον προσδιορισμό των προσώπων που ευθύνονται, καθώς και στη  διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες αυτό έχει  τελεστεί. Για τον σκοπό αυτό, ο διενεργών αυτή μπορεί  να αποφασίζει, πέραν της εξέτασης μαρτύρων, τη διενέργεια αυτοψίας και πραγματογνωμοσύνης.

Η Ε.Δ.Ε. δεν  συνιστά έναρξη πειθαρχικής δίωξης και ολοκληρώνεται  εντός μηνός από την παραγγελία της με την υποβολή  αιτιολογημένης έκθεσης του διενεργήσαντος. Η έκθεση  υποβάλλεται, με όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν,  στον διατάξαντα τη διενέργεια της Ε.Δ.Ε.. 

Αποφάσεις πειθαρχικών οργάνων  και τρόπος λήψης τους

Το πειθαρχικό όργανο δεσμεύεται από την κρίση που περιέχεται σε αμετάκλητη απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή σε αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα, μόνο  ως προς την ύπαρξη ή την ανυπαρξία πραγματικών  περιστατικών που στοιχειοθετούν την αντικειμενική  υπόσταση πειθαρχικού παραπτώματος. Σε κάθε άλλη  περίπτωση η αμετάκλητη απόφαση του ποινικού δικαστηρίου συνεκτιμάται στην πειθαρχική διαδικασία.  

Κατά την επιλογή και επιμέτρηση της ποινής συνεκτιμώνται οι εξής παράγοντες:

α) η βαρύτητα της πράξης,

β) η μορφή  και ο βαθμός της υπαιτιότητας,

γ) οι συνθήκες τέλεσης,  

δ) η δράση βάσει οργανωμένου σχεδίου,

ε) αν ο πειθαρχικά διωκόμενος διαδραμάτισε ρόλο ιθύνοντα ή συμμετόχου σε πράξη που τελέστηκε από περισσότερους  του ενός.  

Στην απόφαση αναφέρονται ρητά οι λόγοι και τα  πραγματικά περιστατικά, που στοιχειοθετούν το πειθαρχικό αδίκημα και δικαιολογούν την κρίση του οργάνου  για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε.  

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών λαμβάνει αποφάσεις κατά πλειοψηφία. Στην περίπτωση πειθαρχικής απόφασης περί ενοχής του διωκομένου που έχει  ληφθεί κατά πλειοψηφία, όλα τα μέλη του ψηφίζουν για  την ποινή που επιβάλλεται. Λευκή ψήφος ή αποχή από  την ψηφοφορία δεν επιτρέπεται. Η ισοψηφία λειτουργεί  υπέρ του διωκομένου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συνταξιούχοι
Η ηλικία των συνταξιούχων σε αριθμούς – Η θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας
Τα επίσημα στοιχεία  διαψεύδουν και όσους τα τελευταία χρόνια αναληθώς υποστήριζαν ότι δήθεν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες βγαίνουν πολύ νωρίτερα...
Η ηλικία των συνταξιούχων σε αριθμούς – Η θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας
foitika-daneia
Οι σκοτεινές πλευρές των Πανεπιστημίων των ΗΠΑ που...τόσο αγάπησαν οι υπουργοί της Παιδείας μας
Ο Σίνγκερ δήλωσε ένοχος το 2019 στην κατηγορία ότι διευκόλυνε τις απάτες και βοηθούσε να δωροδοκηθούν προπονητές αθλημάτων ώστε τα παιδιά των πελατών...
Οι σκοτεινές πλευρές των Πανεπιστημίων των ΗΠΑ που...τόσο αγάπησαν οι υπουργοί της Παιδείας μας