Λίγο πριν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις και ενώ η αγωνία των υποψηφίων κορυφώνεται η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε σήμερα πως οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά στις αρχές Ιουνίου.
Τι ισχύει όμως για τις σχολές Λογοθεραπείας στην Ελλάδα; Τρία είναι τα σχετικά Τμήματα που λειτουργούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας.
Συγκεκριμένα Τμήματα Λογοθεραπείας λειτουργούν στην πόλη των Ιωαννίνων (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), στην Καλαμάτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) και στην Πάτρα (Πανεπιστήμιο Πατρών).
Οι Πανεπιστημιακές Σπουδές σε όλα τα Τμήματα Φυσικοθεραπείας είναι τετραετούς φοίτησης και οδηγούν σε πτυχίο φυσικοθεραπείας Πανεπιστημιακού Επιπέδου (Bachelor’s Degree – level 6 κατά to EQF, European Qualifications Framework, Bologna).
Σύμφωνα με την κατάταξη του υπουργείου Παιδείας τα Τμήματα Φυσικοθεραπείας εντάσσονται στις σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) στο Μηχανογραφικό Δελτίο Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020.
Τι είναι η λογοθεραπεία
Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές του λόγου, της φωνής, της ομιλίας, της γλώσσας και της μάσησης – κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες, όποια κι αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών: νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική.
Μέσω της λογοθεραπείας βελτιώνεται η ανάπτυξη της εξωλεκτικής και λεκτικής επικοινωνίας, η καθαριότητα και η ποιότητα της ομιλίας και της φωνής και η παραγωγή λόγου των βαρήκοων.
Πρόκειται για μια επιστήμη που έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή επιστημονικών γνώσεων γύρω από την Ανθρώπινη Επικοινωνία - Φωνή, Ομιλία, Λόγο, μη λεκτική επικοινωνία - και τις διαταραχές αυτής, καθώς και τις διαταραχές των καταποτικών κινήσεων του στοματοφάρυγγα.
Ειδικότερα ασχολείται με τις διαταραχές:
- Προφορικού και γραπτού λόγου
- Ομιλίας
- Επικοινωνίας
- Φωνής
- Σίτισης και κατάποσης
Επιπλέον ο λογοθεραπευτής ασχολείται με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Με ειδικές δοκιμασίες διερευνά σε ποιους τομείς υπολείπεται ένα παιδί με διαγνωσμένη μαθησιακή δυσκολία. Στη συνέχεια, ενημερώνει τους γονείς και το παιδί και τίθενται οι στόχοι. Ξεκινάει η αντιμετώπιση των δυσκολιών, η οποία από την πλευρά του λογοθεραπευτή δεν πρέπει να θυμίζει σε τίποτα τη σχολική αίθουσα.
Επαγγελματική αποκατάσταση
Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Λογοθεραπείας φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο “Λογοθεραπευτές ή Θεραπευτές του Λόγου”, λαμβάνουν Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος από το Υπουργείο Υγείας και απασχολούνται στους τομείς του γνωστικού αντικειμένου της Λογοθεραπείας.
Έχουν δικαίωμα απασχόλησης:
- Στο δημόσιο τομέα (οργανισμοί, σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, κέντρα ψυχικής υγείας κ.α.) και εξελίσσονται στη διοικητική ιεραρχία, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις. Επίσης, μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
- Στον ιδιωτικό τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή άλλη μορφή εργασιακής σχέσης ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε Κέντρα Λογοθεραπείας και σε Κέντρα Αποκατάστασης. Έχουν, επίσης, δικαίωμα παροχής κατ’ οίκον θεραπείας σε ασθενείς.
- Μπορούν ακόμη να ιδρύουν ιδιωτικά Κέντρα Λογοθεραπείας ή Κέντρα Αποκατάστασης που παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης με υποχρεωτική απασχόληση των αρμόδιων επαγγελματιών, κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
Στην συνέχεια παρουσιάζονται αναλυτικά τα Τμήματα και οι Σχολές που προσφέρουν Σπουδές Λογοθεραπείας.
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Ιωάννινα)
Το Τμήμα Λογοθεραπείας ανήκει στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αποτελεί εξέλιξη του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου.
Σκοπός του Τμήματος Λογοθεραπείας είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές με επιστημονικές γνώσεις γύρω από την Ανθρώπινη Επικοινωνία-Φωνή, Ομιλία, Λόγο (προφορικό και γραπτό) , μη Λεκτική Επικοινωνία, τις Διαταραχές αυτής, καθώς και τις Διαταραχές των Καταποτικών κινήσεων του Στοματοφάρυγγα.
Στόχος του Τμήματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, η ανάπτυξη της έρευνας, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, καθώς και η συμμετοχή μας σε θέματα που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο.
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Καλαμάτα)
Το Τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ιδρύθηκε το 2009 (στο πρώην ΤΕΙ Πελοποννήσου, ΦΕΚ 44 /τ. Α'/12-03-2009) και είναι σήμερα ένα από τα τρία σχετικά Τμήματα που λειτουργούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας.
Είναι τετραετούς φοιτήσεως και παρέχει εκπαίδευση σε θέματα Παθολογίας του Λόγου, Ομιλίας και Φωνής. Κάθε ακαδημαϊκό έτος εγγράφονται στο Τμήμα εκατό (100) περίπου φοιτητές.
Πανεπιστήμιο Πατρών (Πάτρα)
Το Τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών ιδρύθηκε με το νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 70 τ.Α /7-5-2019) και έγινε ένταξη των μελών ΔΕΠ, ΕΤΕΠ και των φοιτητών του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που ιδρύθηκε το 1996 στο τότε ΤΕΙ Πατρών. Αποτελεί το πρώτο από τα τρία ομοειδή Τμήματα της Ελληνικής δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που παρέχει προπτυχιακές σπουδές στη Λογοθεραπεία.
Στόχος του Τμήματος είναι η άρτια εκπαίδευση των φοιτητών/φοιτητριών στις βιολογικές διαδικασίες της ανθρώπινης επικοινωνίας (λόγου, ομιλίας και φωνής) και κατάποσης, στην πρόληψη, θεραπεία και επιστημονική έρευνα των σχετιζόμενων διαταραχών, καθώς και στην προσφορά προς τα άτομα με διαταραχές ή διαφορετικότητες της επικοινωνίας.
Το Τμήμα διαθέτει σύγχρονη Κλινική Λογοθεραπείας στην οποία παρέχονται δωρεάν διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά και ενήλικες με διαταραχές Λόγου, Ομιλίας, Φωνής και Κατάποσης, στο πλαίσιο των μαθημάτων Κλινικής Άσκησης. Στο Τμήμα λειτουργούν δύο ερευνητικά εργαστήρια:
- Θεωρητικής και Πειραματικής Γλωσσολογίας: τυπική ανάπτυξη και διαταραχές
- Τεχνολογίας Ομιλίας, Φωνής και Επαυξητικής Εναλλακτικής Επικοινωνίας
Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος διαμορφώνεται και προσαρμόζεται δυναμικά με βάση τις νέες εξελίξεις της επιστήμης και τα πρότυπα των διεθνών και Ευρωπαϊκών οργανισμών Λογοπαθολογίας, συγκεκριμένα:
- American Speech-Language-Hearing Association (ASHA),
- Standing Liaison Committee of E.U. Speech And Language Therapists and Logopedists (CPLOL) και
- International Association of Logopedics and Phoniatrics (IALP).
Βάσεις 2020
Οι βάσεις εισαγωγής στις πανελλήνιες εξετάσεις των γενικών λυκείων το 2020 διαμορφώθηκαν ως εξής
- Τμήμα Λογοθεραπείας (Ιωάννινα): Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - 10.750
- Τμήμα Λογοθεραπείας (Καλαμάτα): Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου - 10.050
- Τμήμα Λογοθεραπείας (Πάτρα): Πανεπιστήμιο Πατρών - 11.575
Δείτε Εδώ όλες τις βάσεις του 2020
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη