Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια ήταν εκ νέου τα σημεία αιχμής στην αντιπαράθεση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και της αντιπολίτευσης κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου, η συζήτηση και ψήφιση του οποίου ολοκληρώθηκε και σε β' ανάγνωση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ ενώ την επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια με ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν τρεις αντί δύο συνεδριάσεις όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, καθώς μεγάλος αριθμός βουλευτών έχει εκφράσει ενδιαφέρον να τοποθετηθεί.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του, μόνο από τη ΝΔ. Από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψήφισαν ενώ ΚΙΝΑΛ, ΕΛ.ΛΥ και ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Σχολεία πολλαπλών ταχυτήτων με εξεύρεση χορηγών και πόρων, διευθυντές manager με υπερεξουσίες, επιπρόσθετες ευθύνες στους εκπαιδευτικούς, αρμοδιότητες στους δήμους για τη διοίκηση των σχολείων, διπλή αξιολόγηση εκπαιδευτικών υπό την απειλή μισθολογικών κυρώσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο.
Ανέβηκαν οι τόνοι
Συνεχίστηκε η κόντρα μεταξύ Νίκης Κεραμέως και Νίκου Φίλη στη Βουλή, με αφορμή τοποθέτηση της βουλευτή της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή.
Η κ. Πιπιλή, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων όπου συζητείται για τρίτη μέρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την αυτονομία των σχολικών μονάδων, χαρακτήρισε «χυδαία, κακοποιητική και απολίτιστη η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του εισηγητή του Νίκου Φίλη. Αναφέρομαι συλλήβδην στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν βρέθηκε κανείς -καμιά γυναίκα και άντρας- για να εκφράσει δημόσια την απέχθειά του για την συμπεριφορά του κ. Φίλη απέναντι στην υπουργό. Θυμίζω στους παλαιότερους πως όταν χρυσαυγίτισσα βουλευτής επιτέθηκε με άθλιους χαρακτηρισμούς σε παιδί τότε υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβησαν βουλευτές της ΝΔ, προκειμένου να αποκρούσουν την χυδαία αυτή επίθεση» είπε.
Η βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στη φράση του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκου Φίλη, ο οποίος κατά την επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου, απευθύνθηκε στην υπουργό Παιδείας, λέγοντας πως τα παιδιά της θα μεγαλώσουν και θα μάθουν ότι, «όταν ήταν μικρά, η μητέρα τους κατέσφαξε 18.000 18χρονους από τα πανεπιστήμια». Η Νίκη Κεραμέως, τότε, αντέδρασε εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά της και ζήτησε να μην γίνονται αναφορές σε μέλη της οικογένειάς της. «Με τον κ. Φίλη μας χωρίζει άβυσσος ιδεολογικά.
Αλλά όσο διαφορετικές απόψεις και να έχουμε, ποτέ δεν έχω κάνει αναφορά στην προσωπική του ζωή. Γιατί εμείς ξέρουμε να διαχωρίζουμε την πολιτική ανταπαράθεση από προσωπικές αναφορές. Εκείνος δυστυχώς, όχι. Εδώ η τοποθέτησή μου», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στη facebook.
Μετά την τοποθέτηση της Φωτ. Πιπιλή, το λόγο ζήτησε και έλαβε ο Νίκος Φίλης ο οποίος ζήτησε να διαγραφούν από τα πρακτικά «όσα ανοίκεια ακούστηκαν εναντίον μου. Τίποτα απ' όσα κατήγγειλε η κυρία Πιπιλή δεν συνέβη εδώ και δεν καταγγέλθηκαν ούτε από την υπουργό. Δεν υπήρξε επίθεση στα μέλη της οικογένειας της κυρίας υπουργού αλλά στην ίδια. Καταλαβαίνω όμως γιατί γίνεται αυτή η προπαγάνδα» και συνέχισε λέγοντας: «Όσα προσβλητικά και εμετικά είπε η κυρία Πιπιλή, χαρακτηρίζοντάς με περίπου ως Χρυσή Αυγή, να διαγραφούν. Ποια είναι η κυρία αυτή που είπε αυτά τα πράγματα για εμένα; Οι αθλιότητες παραποιούν την πραγματικότητα».
Σε αυτό το σημείο, παρενέβη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
«Δεν σκόπευα να κάνω αναφορά σε αυτό το θέμα. Προς έκπληξή μου διαπιστώνω ότι παίρνετε δρόμο όλο και πιο ολισθηρό. Νομοθετούμε για την παιδεία και ταυτόχρονα η στάση της αντιπολίτευσης αποτελεί τρανό παράδειγμα προς αποφυγή για τα νέα παιδιά. Τι δεν πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά. Απάντησα με ηρεμία στον κ. Φίλη, αν και δεν είχα αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν ανάλογη επίθεση. Ο κ. Φίλης δεν ζήτησε ούτε μια συγγνώμη. Είπε ότι δεν έχει αντίρρηση να διαγραφούν από τα πρακτικά όσα είπε. Και σήμερα πάλι δεν ζήτησε συγγνώμη. Το πιο συγκλονιστικό -και κοιτώ κυρία Τζούφη και κυρία Αναγνωστοπούλου- είναι αν έχετε την ευθιξία να πείτε μια κουβέντα. Όλος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάτω τα μάτια. Τα αποδέχεστε όσα είπε ο κ. Φίλης; Το χειρότερο είναι ότι ο κ. Φίλης πήρε τον λόγο και ζήτησε να διαγραφούν όσα είπε η κυρία Πιπιλή! Εδώ ξεπεράσαμε όσα γνωρίζουμε. Δεν περίμενα ποτέ τέτοιο ολισθηρό δρόμο. Οι δήθεν δικαιωματιστές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα καθίσουν στο μάθημα δεξιοτήτων. Έχουμε πολιτικές διαφωνίες, αλλά υπάρχει και ένα όριο. Μην απορείτε μετά για τον υποβιβασμό των γυναικών», είπε η Νίκη Κεραμέως.
Η απάντηση του Νίκου Φίλη ήταν ότι είναι ντροπή η υπουργός να υιοθετεί τέτοιες αθλιότητες, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι αναφέρθηκε στην ίδια και όχι στην οικογένειά της.
Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών ενάντια στο νομοσχέδιο
Παράλληλα, το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση.
ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, σύλλογοι γονέων, με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ, διαδήλωσαν ενάντια στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο αναφορικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την κατηγοριοποίηση των σχολείων.
Στην κινητοποίηση καλούσαν παράλληλα, η ΟΓΕ, το ΠΑΜΕ, εργατικά συνδικάτα και φορείς.
«Δεν θα περάσει» γράφει ένα από τα κεντρικά πανό των οργανωτών του συλλαλητηρίου.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις σχεδιάζουν εκπαιδευτικοί και για την επόμενη εβδομάδα.
Επιπλέον, εκπαιδευτικοί ζητούν την απόσυρση του του νομοσχεδίου και την επαναδιατύπωσή του μετά από ουσιαστική διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα.
«Όχι» από Ομοσπονδίες και φορείς εκπαιδευτικών
Ήδη, κατά την ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, οι Ομοσπονδίες των Δασκάλων και των Καθηγητών ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, τονίζοντας πως για ακόμα μια φορά έρχεται ένα νομοσχέδιο στη Βουλή χωρίς να προηγηθεί θεσμικός διάλογος και διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα.
Τόσο ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής όσο και ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος κατηγόρησαν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι με το νομοσχέδιο δεν επιδιώκεται η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου αλλά ο συγκεντρωτισμός και ο ασφυκτικός έλεγχος των εκπαιδευτικών.
Η ΔΟΕ είναι υπέρ μιας ουσιαστικής αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου, όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και όχι από μονοπρόσωπα όργανα. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ επεσήμανε πως η αξιολόγηση που προτείνει η κυβέρνηση δεν είναι αθώα, αλλά τιμωρητική, υπενθυμίζοντας μάλιστα τις απειλές για ποινές και κυρώσεις.
Σχετικά με την αυτονομία των σχολικών μονάδων, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ υπογράμμισαν ότι το νέο σύστημα διοίκησης των σχολείων κάθε άλλο παρά «απελευθερωμένο» θα είναι: οι διευθυντές των σχολείων μετατρέπονται σε υπερ-ηγέτες της σχολικής μονάδας αποκτώντας υπερεξουσίες, η γνώμη του συλλόγου διδασκόντων υποβαθμίζεται, ενώ αλλάζει και ο τρόπος λήψης των αποφάσεων καθώς εκχωρούνται αρμοδιότητες και στους δήμους.
Για προσπάθεια διαιώνισης του κομματικού κράτους και του επιθεωρητισμού στα σχολεία μίλησε ο Στράτος Γεωργουδής εκ μέρους της ΟΙΕΛΕ, κατηγορώντας το υπουργείο Παιδείας ότι επιδιώκει να μετατρέψει τους κυβερνητικούς της φίλους σε μόνιμους διευθυντές και ότι μέσω της αξιολόγησης θα τιμωρούνται τελικά οι «αντιφρονούντες» και αυτοί που δεν είναι αρεστοί «κομματικά και κοινωνικά».
Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ, Γιάννης Λυμβαίος, επανέλαβε πως το νομοσχέδιο δεν ήταν προϊόν διαβούλευσης και προχώρησε σε παρατηρήσεις, όπως ότι θα πρέπει ο όρος «ενταξιακή εκπαίδευση» να αντικατασταθεί σε ολόκληρο το νομοσχέδιο με τον διεθνώς αναγνωρισμένο όρο «συμπεριληπτική εκπαίδευση».
«Σκληρή» κόντρα Κεραμέως - αντιπολίτευσης για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Παράλληλα τη συζήτηση στη Βουλή απασχόλησε έντονα η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που αφήνει χιλιάδες υποψηφίων εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πλήθος αριστούχων εκτός σχολών προτίμησής τους.
Εκρηκτική ήταν η αντιπαράθεση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως με τον Νίκο Φίλη στη Βουλή με αφορμή το κόψιμο 20.000 υποψήφιων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Τα «αίματα άναψαν» όταν την υπουργό Παιδείας διαδέχτηκε στο βήμα ο Νίκος Φίλης.
Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η υπουργός Παιδείας έχει δύο μικρά παιδιά τα οποία, όπως σημείωσε ο ίδιος, όταν μεγαλώσουν θα ακούσουν ότι η μητέρα τους «κατέσφαξε τουλάχιστον 20.000 18χρονα παιδιά από τα πανεπιστήμια».
Η Νίκη Κεραμέως αντέδρασε εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά της, ζητώντας να μην γίνονται αναφορές σε μέλη της οικογένειάς της.
Απαντώντας, ο τομεάρχης Παιδεία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, δήλωσε ότι παρασύρθηκε από την κα υπουργό η οποία έχει δηλώσει δημόσια στο παρελθόν ότι οι πρώτες λέξεις του παιδιού της ήταν «”μπαμπά” και “Μητσοτάκης”».
Ο κ. Φίλης αναρωτήθηκε παράλληλα γιατί χιλιάδες παιδιά ζητούν την παραίτηση της κ. Κεραμέως. «Διότι αυτές τις μέρες αποκαλύπτεται, με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, το πραγματικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας. Ένα πρόσωπο ακραία ταξικό. Αποκαλύπτεται η "σφαγή των νέων της πανδημίας"», σημείωσε.
Γενικότερα η υπουργός Παιδείας δέχθηκε σφοδρή κριτική τόσο για το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση όσο και για την ΕΒΕ από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Πλήθος επιστολών υποψηφίων προς το alfavita.gr και αντιδράσεις για την ΕΒΕ
Την ίδια ώρα, το alfavita.gr δέχεται πλήθος επιστολών από υποψηφίους των πανελλαδικών 2021, στην πλειοψηφία τους αριστούχους, οι οποίοι τονίζουν την αδικία που υφίστανται, καθώς αποκλείονται από τις σχολές προτίμησής τους λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Μάλιστα, γονέας υποψηφίου ζητά με εξώδικο προς την υπουργό Παιδείας την αναστολή της εφαρμογής της ΕΒΕ για το έτος 2021.
Μάλιστα, η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης χαρακτηρίζει ψευδή τον ισχυρισμό της Νίκης Κεραμέως ότι «τα πανεπιστημιακά ιδρύματα επέλεξαν τον αριθμό εισακτέων και όχι το υπουργείο Παιδείας», καθώς «το υπουργείο κάθε φορά ορίζει για δικούς του λόγους αριθμό εισακτέων μεγαλύτερο έως και 50%».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση