φατσούλες αξιολόγηση
«Ο νόμος αυτός, όπως ψηφίστηκε, στην πρακτική του εφαρμογή θα συναντήσει πολλά αντικειμενικά προβλήματα. Κι αν δεν προσαρμοστεί στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα, μόνο προβλήματα μπορεί να επιφέρει. Μήπως να το μελετήσουμε το θέμα, ήρεμα, από την αρχή;»

Ένα από τα μόνιμα θέματα τριβής στην Εκπαίδευση είναι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Το πως και το γιατί, ποιοι οι αξιολογητές και πόσο αξιόπιστοι είναι  και κυρίως οι συνέπειες της αξιολόγησης ως προς την επαγγελματική σταθερότητα και την εξέλιξη των εκπαιδευτικών αποτελούν θέματα, που οδηγούν σε ακραίες αντιπαραθέσεις την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείο Παιδείας και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Προ ολίγων ημερών ψηφίστηκε νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διατάξεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Κάθε σύστημα αξιολόγησης έχει ορισμένες παραμέτρους οι οποίες και καθορίζουν αν το αποτέλεσμα είναι δίκαιο η όχι. Ο νόμος αυτός καθ' εαυτός δεν εξετάζει αν ο αξιολογούμενος διδάσκει αυτά τα μαθήματα που μπορεί να ανταποκριθεί, σύμφωνα με τη πανεπιστημιακή του κατάρτιση. Στην εκπαιδευτική διαδικασία αυτό ονομάζεται πρώτη ανάθεση.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η πλειονότητα των εκπαιδευτικών δεν διδάσκει μόνο την πρώτη ανάθεση αλλά και μαθήματα που εφευρίσκονται για να καλύψουν ωράρια εκπαιδευτικών που πλεονάζουν... Για παράδειγμα, πριν από λίγα χρόνια η ερευνητική εργασία.

Αυτό οφείλεται κυρίως στις συνεχείς αλλαγές των ωρολογίων προγραμμάτων, που δημιουργούν πληθώρα εκπαιδευτικών χωρίς ωράριο και στην εκπαιδευτική πραγματικότητα χαρακτηρίζονται ως υπεράριθμοι. Εκπαιδευτικοί χωρίς ωράριο, είτε γιατί καταργήθηκαν τα  μαθήματα που δίδασκαν είτε γιατί περιορίστηκαν οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων που μπορούν να διδάξουν βάσει του πανεπιστημιακού τίτλου που κατέχουν, καλούνται να διδάξουν αντικείμενα με τα οποία ελάχιστη σχέση έχουν με τις γνώσεις τους που απέκτησαν στα ΑΕΙ που σπούδασαν. Τους δόθηκαν ώρες πρώτης ανάθεσης χωρίς επιτυχία, μιας και δεν έχουν ευρύτερη εποπτεία και γνώση του μαθήματος που καλούνται να διδάξουν.  Το μάθημα των δεξιοτήτων το έχουν σε πρώτη ανάθεση πληθώρα εκπαιδευτικών, από πάρα πολλές ειδικότητες και με διαφορετικά πανεπιστημιακό πτυχία. Η λογική που κυριαρχεί είναι να καλύψουν ωράριο οι ειδικότητες που “δεν έχουν ώρες”, έρχεται σε σύγκρουση με το συμφέρον του μαθητή, καταδικάζει το αντικείμενο εκ προοιμίου σε αποτυχία, ενώ η όποια αξιόλογησή τους θα είναι άδικη. Από την άλλη μεριά, εκπαιδευτικοί καλούνται να καλύψουν ύλη με ελάχιστες διαθέσιμες ώρες, με συνέπεια  να μην ανταποκρίνονται επαρκώς στους επιδιωκόμενους στόχους. Χαρακτηριστική περίπτωση η Φυσική της Α’ λυκείου.

Ένα σύστημα αξιολόγησης, λοιπόν, θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη τα παραπάνω αλλά και πολύ περισσότερα. Η αξιολόγηση θα διαρκεί τέσσερα χρόνια. Και τίθεται το ερώτημα, όταν κάποιος/α έχει 8 χρόνια για να φθάσει στο 67 έτος της ηλικίας του, έτος αναγκαστικής αποχώρησης, πως μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος;

Ας κάνουμε μια βάσιμη υπόθεση εργασίας: εκπαιδευτικός έχει έως 4 χρόνια για συνταξιοδότηση. Πως μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος; Απλώς, χαμένες εργατοώρες και από τον αξιολογητή και από τον αξιολογούμενο.

Ένα ρεαλιστικό σενάριο είναι και το ακόλουθο: Μετά από αξιολόγηση οδηγείται εκπαιδευτικός σε επιμόρφωση. Μετά το πρώτο έτος της επιμόρφωσης υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.

Μα θα αντιτάξει κάποιος, πόσες τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν; Η απάντηση είναι ουκ ολίγες. Δύο παραδείγματα αρκούν για να δείξουν μερικές από τις δυσκολίες εφαρμογής του νόμου. Την τελευταία πενταετία είχαμε 28.000 συνταξιοδοτήσεις. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν και είναι σε ηλικία άνω των 57 ετών αποτελούν το 40% των υπηρετούντων.

Μα θα πείτε, άρχισαν να γίνονται διορισμοί. Και εδώ οι ηλικίες των νεοδιοριζόμενων είναι μεγάλες, ιδιαίτερα σε ορισμένες βασικές ειδικότητες, αναδεικνύοντας τα αδιέξοδα μιας στρεβλής μακροχρόνιας εκπαιδευτικής πολιτικής. 

Ο νόμος αυτός, όπως ψηφίστηκε, στην πρακτική του εφαρμογή θα συναντήσει πολλά αντικειμενικά προβλήματα. Κι αν δεν προσαρμοστεί στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα, μόνο προβλήματα μπορεί να επιφέρει.

Μήπως να το μελετήσουμε το θέμα, ήρεμα, από την αρχή;

Για την Ομάδα Έρευνας Τεκμηρίωσης Διδασκαλίας της Φυσικής

Δρακόπουλος Γρ.
Εμμανουηλίδης Αρ.
Πετρόπουλος Μιχ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητες
Εγγραφές Ά Δημοτικού: Φτάνει πια με τις πλατφόρμες και τη γραφειοκρατία - Τα παιδιά δεν είναι στατιστικά στοιχεία!
Η εκπαίδευση δεν είναι αριθμοί και στατιστικές, αλλά δικαίωμα κάθε παιδιού!
Εγγραφές Ά Δημοτικού: Φτάνει πια με τις πλατφόρμες και τη γραφειοκρατία - Τα παιδιά δεν είναι στατιστικά στοιχεία!
Monimoi dikastiria
Θεσσαλονίκη: Αναβολή της δίκης που σέρνουν ΔΑΚΕ και Βαϊτσίδης τα μέλη της ΕΛΜΕ
Η υπόθεση αφορά μηνύσεις του Χ. Βαϊτσίδη και ομάδας της ΔΑΚΕ, οι οποίες στηρίχθηκαν σε ανυπόστατες κατηγορίες
Θεσσαλονίκη: Αναβολή της δίκης που σέρνουν ΔΑΚΕ και Βαϊτσίδης τα μέλη της ΕΛΜΕ
μετρό
Προσλήψεις εκδοτών εισιτηρίων: Ποιοι διορίζονται σε Μετρό - Τραμ - Ηλεκτρικό:
Οι πίνακες κατάταξης που εξέδωσε η ΣΤΑ.ΣΥ περιέχουν τα ονόματα 25 επιτυχόντων και 6 επιλαχόντων που είχαν κάνει αίτηση για να εργαστούν στον...
Προσλήψεις εκδοτών εισιτηρίων: Ποιοι διορίζονται σε Μετρό - Τραμ - Ηλεκτρικό:
χρήματα
Αυξήσεις «κοροϊδία» από την κυβέρνηση: «Έτσι καταντήσατε τους Εκπαιδευτικούς της χώρας κύριε Μητσοτάκη!»
«Κύριε Μητσοτάκη όχι άλλες αυξήσεις στους μισθούς μας… Μας κακομαθαίνετε!» - Τι υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί
Αυξήσεις «κοροϊδία» από την κυβέρνηση: «Έτσι καταντήσατε τους Εκπαιδευτικούς της χώρας κύριε Μητσοτάκη!»