Σχολικά βιβλία
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Η λογική του ενός και μοναδικού σχολικού συγγράμματος-ευαγγελίου, η οποία ταλαιπώρησε εκπαιδευτικούς και μαθητές επί χρόνια, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της και αποτελεί παρωχημένη πρακτική - Η συντακτική Ομάδα Έρευνας Τεκμηρίωσης Διδασκαλίας της Φυσικής για το πολλαπλό βιβλίο

Η ανακοίνωση των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών (ΑΠΣ) είναι, πλέον, ζήτημα χρόνου. Για πληθώρα λόγων, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), δεν πρέπει να αναλάβει τον ρόλο εκδοτικού οίκο, διαχειριζόμενο  έναν μεγάλο αριθμό σχολικών συγγραμμάτων. Ο ρόλος πρέπει να περιοριστεί στην σύνταξη των ΑΠΣ, με νέα φιλοσοφία, σύμφωνα με τις επιταγές της Διδακτικής και τις επιστημονικές εξελίξεις, και να είναι τέτοια ώστε να αποτελούν εφαλτήριο έμπνευσης των συγγραφέων. Επιπλέον, οφείλουν να παρέχουν όγκο πληροφοριών για εναλλακτικά σενάρια διδασκαλίας και υποστηρικτικό υλικό.

Η χρήση του ενός και μοναδικού βιβλίου, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, δεν απέτρεψε του φαινομένου της «παπαγαλίας». Δεν κρίθηκε ποτέ η επιτυχία ή αποτυχία του και φυσικά δεν αξιολογήθηκε ποτέ παρά μόνο από την επιτροπή έγκρισης του. Επιπλέον, ενώ μακροημερεύουν,  δεν εκδίδονται βελτιωμένες εκδόσεις τους, παρά τα διαπιστωμένα προβλήματα που παρουσιάζουν.

Τον Απρίλιο του 2008 το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΕΤΕ) της ΟΛΜΕ, στο  πλαίσιο  της  οργάνωσης  του  8ου Εκπαιδευτικού  Συνεδρίου  της,  με κεντρικό  θέμα «Σχολικά Προγράμματα  και  Βιβλία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» διεξήγαγε σχετική έρευνα,  με στόχο  την αποτίμηση των ΑΠΣ και των βιβλίων που διανέμονταν την περίοδο εκείνη στους μαθητές. Από την έκθεση, επισυνάπτουμε μια παράγραφο από τα συμπεράσματα:

«…Η εικόνα των εκπαιδευτικών για τα  βιβλία, συνολικά, είναι αρνητική. Συγκεκριμένα,  οι  εκπαιδευτικοί  έχουν  την  άποψη  ότι  το  μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στο ότι τα βιβλία με τον τρόπο γραφής τους οξύνουν αντί να αμβλύνουν τις συνέπειες των κοινωνικών ανισοτήτων, η ύλη δεν μπορεί να καλυφθεί, η κριτική σκέψη των μαθητών δεν προάγεται, αλλά υποβαθμίζεται υπερβολικά, ιδιαίτερα στο Λύκειο σε σύγκριση με το Γυμνάσιο. Η πραγματοποίηση των διαθεματικών εργασιών και η αξιοποίηση του λογισμικού δημιουργεί  ιδιαίτερο προβληματισμό σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση των στόχων του μαθήματος. Τέλος, τα βιβλία δεν ανταποκρίνονται  στη δυνατότητα που έχουν οι μαθητές/τριες της αντίστοιχης ηλικίας να προσλαμ­βάνουν τη γνώση που τους παρέχεται…»

Στη σημερινή εποχή κυριαρχεί η διά βίου μάθησης, η διδασκαλία των νέων  πως  να μαθαίνουν μόνοι τους, η ευθύνη του σχολείου να οργανώνει και την εξωσχολική γνώση. Είναι επιβεβλημένο να πνεύσει αέρας καινοτομίας στα σχολεία

Η πρόσβαση σε πολλαπλές πηγές γνώσης αποτελεί στη σημερινή εποχή μια αναγκαιότητα και ήδη ισχύει στην καθημερινότητά μας. Σήμερα το σχολείο πρέπει να αλλάξει, να συνδεθεί με την καθημερινότητα και να εφαρμόζει πολυμορφία στις παιδαγωγικές αντιλήψεις. Το πολλαπλό βιβλίο είναι το κατάλληλο εργαλείο, γιατί:

1) Δημιουργεί νέους δρόμους, καταργώντας την μονομέρεια του ενός βιβλίου που οδηγούσε και στην αποστήθιση.

2)  Οι ερωτήσεις απαντώνται μέσω της μαθησιακής αφομοίωσης και της κριτικής σκέψης και  όχι μέσω προκαθορισμένων σειρών του σχολικού εγχειριδίου.

3) Γίνεται γόνιμος συναγωνισμός μεταξύ συγγραφικών ομάδων που καλύπτουν την ίδια ύλη . 

Το οικονομικό δεν μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για το πολλαπλό βιβλίο. Η ιδέα του πολλαπλού σχολικού βιβλίου επανέρχεται για άλλη μια φορά. Η λογική του ενός και μοναδικού σχολικού συγγράμματος-ευαγγελίου, η οποία ταλαιπώρησε εκπαιδευτικούς και μαθητές επί χρόνια, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της και αποτελεί παρωχημένη πρακτική.

Τα ισχύοντα ΑΠΣ διατηρήθηκαν επί σειρά ετών, με το ένα και μοναδικό σύγγραμμα ως συνοδοιπόρο και είναι από κάθε άποψη ξεπερασμένα. Έφτασε η ώρα του εκσυγχρονισμού και σε αυτό το επίπεδο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της χρονικής καθυστέρησης, ούτε κι σε αυτό το ζήτημα.

Ευελπιστούμε στην άμεση δημοσιοποίηση των νέων ΑΠΣ και την άμεση προκήρυξη συγγραφής των αντίστοιχων πολλαπλών συγγραμμάτων .

Η συντακτική Ομάδα Έρευνας Τεκμηρίωσης Διδασκαλίας της Φυσικής

Δρακόπουλος Γρ.

Εμμανουηλίδης Αρ.

Πετρόπουλος Μιχ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panepisthmio_dytikis_makedoniaw.jpg
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Οι φοιτητές θα αξιολογήσουν τους διδάσκοντες
Από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου - Η αξιολόγηση θα είναι ανώνυμη και θα γίνει ηλεκτρονικά
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Οι φοιτητές θα αξιολογήσουν τους διδάσκοντες
school_education_tetradia_notbook_kimolies_chalks_apple.jpg
Για την κινητοποίηση στη Διεύθυνση ΠΕ Πειραιά σχετικά με την ΕΔΕ του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πειραιά
«Kαλούμε όλους τους συναδέλφους - Μέλη μας, τη ΔΟΕ αλλά και τα λοιπά σωματεία να βρίσκονται σε εγρήγορση ενόψει και της έκδοσης του πορίσματος της...
Για την κινητοποίηση στη Διεύθυνση ΠΕ Πειραιά σχετικά με την ΕΔΕ του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πειραιά