Ναυτιλιακά επαγγέλματα: Πέντε τμήματα με άμεση απορρόφηση στη μετά-Covid εποχή
Η νέα πραγματικότητα έχει αυξήσει τις ανάγκες για μεταφορά τροφίμων, εμπορευμάτων, ενέργειας και ιατρικών προμηθειών σε όλες τις ηπείρους. Οι ναυτιλιακές εταιρείες θα πρέπει να γίνουν πιο ευκίνητες και ευέλικτες σε αυτήν την μεταβαλλόμενη κατάσταση δημιουργώντας αποτελεσματικές στρατηγικές και σχέδια αντιμετώπισης

Η ναυτιλία δεδομένα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κρίκους της παγκόσμιας οικονομίας καθώς μέσω αυτής διακινείται πάνω από το 80 % του παγκόσμιου εμπορίου. 

Η πανδημία COVID-19 έχει προκαλέσει τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων και των επιχειρήσεων. Μετά το αρχικό σοκ γίνεται μεγάλη προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο για ανταπόκριση και προσαρμογή στις νέες συνθήκες που επέφερε η πανδημία, ωστόσο οι κρίσιμες πληροφορίες για τις επιπτώσεις του COVID-19 στην παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα είναι δύσκολο να εκτιμηθούν και αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. 

Η νέα αυτή πραγματικότητα έχει αυξήσει τις ανάγκες για μεταφορά τροφίμων, εμπορευμάτων, ενέργειας και ιατρικών προμηθειών σε όλες τις ηπείρους. Οι ναυτιλιακές εταιρείες θα πρέπει να γίνουν πιο ευκίνητες και ευέλικτες σε αυτήν την μεταβαλλόμενη κατάσταση δημιουργώντας αποτελεσματικές στρατηγικές και σχέδια αντιμετώπισης. 

Παράλληλα η ίδια η ναυτιλιακή βιομηχανία αντιμετωπίζει πίεση για καινοτομία ώστε να καταστούν οι ναυτιλιακές δραστηριότητες φιλικότερες προς το περιβάλλον, αποδοτικότερες και φθηνότερες. Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό πως για να μπορέσει η ναυτιλιακή βιομηχανία να πετύχει τους στόχους της θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά το εργατικό δυναμικό της και να βελτιωθεί -εκσυγχρονιστεί το εκπαιδευτικό του επίπεδο.  

Την ανάγκη για επιπλέον εργατικό δυναμικό μαρτυρούν και τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας της Διεθνούς Ναυτιλιακής Οργάνωσης BIMCO και του Διεθνούς Επιμελητήριου Ναυτιλίας (ICS). Σύμφωνα με αυτή προβλέπεται πως μέχρι το 2026 θα χρειαστούν επιπλέον περίπου 90000 αξιωματικοί που θα στελεχώσουν το εμπορικό ναυτικό. Μάλιστα η έρευνα υπογραμμίζει πως ορισμένες ειδικότητες είναι ιδιαίτερα ελλιπείς, ιδίως σε τομείς διοίκησης και διαχείρισης. 

Στα Ελληνικά Πανεπιστήμια υπάρχουν 3 τμήματα που σας δίνουν την δυνατότητα να εμβαθύνετε στις Ναυτιλιακές σπουδές. Αυτά είναι το Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, το Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών στη Χίο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και το προ διετίας ιδρυθέν Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στα Ψαχνά του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Όλα τα τμήματα σας εξοπλίζουν με τις απαραίτητες γνώσεις που θα χρειαστείτε για να σταδιοδρομήσετε σε τομείς διοίκησης, μάρκετινγκ και οικονομικών σε ναυτιλιακές εταιρίες καθώς και με εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα όπως η περιβαλλοντική διαχείριση, η διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, τα Ναυτιλιακά Χρηματοοικονικά κ.ά. Ως απόφοιτοι των τμημάτων μπορείτε να διεκδικήσετε θέσεις εργασίας σε ναυτιλιακές εταιρείες, οργανισμούς λιμένων και μεταφορών, σε εταιρίες εισαγωγών εξαγωγών και σε άλλες επιχειρήσεις σχετικές με τη ναυτιλία και το εμπόριο.

Φυσικά δυνατότητα σταδιοδρομίας στην ναυτιλιακή βιομηχανία προσφέρουν και οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ακολουθώντας καριέρες είτε ως Πλοίαρχοι είτε ως Μηχανικοί στο Εμπορικό Ναυτικό.  

Θεόδωρος Καλαϊτζίδης, Πρόεδρος Ομίλου ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ – AFTER SCHOOL – Μαθηματικός  www.diakrotima.gr 

Γατούδης Γιώργος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγραμμάτων www.labora.gr  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

arxaia_ellada
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
Δείτε μερικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
texniti_noimosini
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι

Σε τρία χρόνια, οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονται καθόλου για μεταφράσεις, εκτίμησε ο Vasco Pedro, CEO της Unbabel,...

Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι