Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται η Δ' Φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, πριν λίγες ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν 2.512 προσλήψεις αναπληρωτών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Όπως αποδεικνύεται, τα πραγματικά κενά στα σχολεία πλησιάζουν τα 6.000, αριθμό που «δίνουν» εκπρόσωποι εκπαιδευτικών και γονέων εδώ και αρκετό διάστημα.
Μένει πλέον να διαπιστωθεί πώς θα διαμορφωθούν τα κενά στα σχολεία μετά τις νέες προσλήψεις αναπληρωτών.
Οι προσλήψεις και οι διορισμοί έως σήμερα
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών, αλλά και μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, από την αρχή της χρονιάς.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση σήμερα στη Βουλή, την Παρασκευή, η κ. Μακρή ανέφερε συγκεκριμένα:
«Φέτος, διορίσαμε, σχεδόν, 12.000 μονίμους εκπαιδευτικούς, πέρυσι, 4.500 στην ειδική αγωγή, τους πρώτους στα εκπαιδευτικά χρονικά και, σήμερα, σας ανακοινώνω, ότι πέραν των 31.638 αναπληρωτών που έχουν, ήδη, προσληφθεί, θα προσληφθούν αμέσως 2.500 ακόμη αναπληρωτές (σ.σ οι προσλήψεις της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου) και θα ακολουθήσουν τις προσεχείς ημέρες και 3.000 προσλήψεις που θα καλύψουν πραγματικές ανάγκες. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των συντονισμένων και μεθοδευμένων παρεμβάσεων της υπουργού κ. Νίκης Κεραμέως προς το Υπουργείο Εσωτερικών».
Για τις συγχωνεύσεις τμημάτων είπε:
«Εκείνο το οποίο κάνουμε είναι η ορθή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Γιατί φαντάζομαι ότι κι εσείς όταν ήσασταν Υπουργός, δεν αφήνατε ένα σχολείο να έχει 30 παιδιά και 6 δασκάλους ή ένα σχολείο να έχει 150 παιδιά με 3 δασκάλους.
Άρα το προσωπικό, θα χρησιμοποιηθεί εκεί που είναι απαραίτητο, εκεί που υπάρχουν εκπαιδευτικές ανάγκες. Αυτή είναι η ορθή διαχείριση και σωστή αξιοποίηση των χρημάτων που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Να πιάνουν, δηλαδή, τόπο τα λεφτά τους και στην εκπαίδευση».
Κενά στα σχολεία λόγω αδειών και συνταξιοδοτήσεων
Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιμένει ότι τα κενά στα σχολεία προκύπτουν τόσο από τις άδειες των εκπαιδευτικών όσο και από τις συνταξιοδοτήσεις.
Συγκεκριμένα, η κ. Κεραμέως, ανέφερε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, την Παρασκευή, ότι τη φετινή χρονιά υπήρξαν «υπετριπλάσιες» συνταξιοδοτήσεις σε σχέση με πέρυσι και επισήμανε , αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει ακριβή αριθμό, ότι καταγράφονται και πολλά κενά λόγω των αναρρωτικών αδειών, κενά τα οποία «είναι χρέος μας να καλύψουμε».
Η κ. Μακρή τόνισε από την πλευρά της, μιλώντας στη Βουλή επίσης την Παρασκευή, ότι «σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών αποχωρούν οριστικά από την υπηρεσία για λόγους, όπως συνταξιοδότηση, παραίτηση, κλπ. ή απουσιάζουν κάνοντας χρήση νόμιμων αδειών. Στη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους είχαμε 193 ακόμη αποχωρήσεις εκπαιδευτικών και 7.500 περίπου νόμιμες άδειες (π.χ.: άνευ αποδοχών, αναρρωτικές, ανατροφής τέκνων κτλ). Η κάλυψη των αναγκών είναι μια δυναμική διαδικασία και οι ανάγκες προκύπτουν καθημερινά, όταν έχεις να διαχειριστείς 180.000 εκπαιδευτικούς».
Πριν λίγες ημέρες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, επέμενε στο ίδιο αφήγημα, αποδίδοντας στις άδειες των εκπαιδευτικών και τη μη ανάληψη υπηρεσίας τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία.
Γιώργος Βασιλείου
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση