Σημαντικά βήματα στη δημοσιονομική εξυγίανση συνεχίζει να κάνει η Ελλάδα, με φόντο ένα αβέβαιο ευρωπαϊκό οικονομικό τοπίο. Την ώρα που χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία βλέπουν το δημόσιο χρέος τους να κινείται ανοδικά, η ελληνική οικονομία ξεχωρίζει, με σαφές σχέδιο για μείωση του χρέους στο 140% του ΑΕΠ έως το 2027 και στο 120% μέχρι το 2030.
Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του πρώτου μνημονίου, ύψους 31,6 δισ. ευρώ, δέκα χρόνια νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που όριζε την αποπληρωμή του το 2041. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, πρόκειται για μια "πραγματικότητα και όχι για σενάρια", επισημαίνοντας ότι «έχουμε ήδη αποπληρώσει το ΔΝΤ και τώρα επιδιώκουμε να αποπληρώσουμε πρόωρα και τα δάνεια του πρώτου μνημονίου».
Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία αυτής της εξέλιξης τόσο για τις αγορές όσο και για την κοινωνία, λέγοντας πως «όσο μειώνεται το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα επιστρέφουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα στην κοινωνία».
Στο 125,1% του ΑΕΠ το χρέος έως το 2030
Τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως αποτυπώνονται στο πρόσφατο Fiscal Monitor, ενισχύουν το αφήγημα της ελληνικής δημοσιονομικής ανάκαμψης. Ελλάδα, Κύπρος και Πορτογαλία προβλέπεται να καταγράψουν τις μεγαλύτερες μειώσεις δημόσιου χρέους στην ΕΕ την επόμενη πενταετία, με την Ελλάδα να εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 125,1% του ΑΕΠ έως το 2030.
Αντίθετα, το χρέος της Ιταλίας προβλέπεται να αυξηθεί, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης ήδη από το 2026, με τη Γαλλία να ακολουθεί στη δεύτερη και την Ελλάδα στην τρίτη θέση έως το 2030.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει την πρόωρη εξόφληση δύο ακόμα δόσεων συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ μέσα στο 2024. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025, επαναλαμβάνοντας το επιτυχημένο μοντέλο των τελευταίων ετών.
Η στρατηγική αυτή έχει και οικονομικό αντίκτυπο, καθώς η Ελλάδα εξοικονομεί πόρους από τόκους, ενώ, αν διατηρηθεί ο ρυθμός εξόφλησης δύο δόσεων ετησίως, το σύνολο του χρέους από το πρώτο μνημόνιο θα έχει εξοφληθεί μέχρι το 2030.
Ηγέτης στη μείωση χρέους το 2024
Με βάση τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα καταγράφει για το 2024 την καλύτερη επίδοση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. στη μείωση δημόσιου χρέους. Το χρέος υποχώρησε κατά 10,3 ποσοστιαίες μονάδες, από 163,9% το 2023 σε 153,6% του ΑΕΠ.
Από το 2021, οπότε και άρχισε η πτωτική τάση, το ελληνικό χρέος έχει μειωθεί συνολικά κατά 43,7 μονάδες, παρά το γεγονός ότι το απόλυτο ύψος του παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο – στα 364,8 δισ. ευρώ, έναντι 364,1 δισ. το 2021.
Αυτό σημαίνει ότι η βελτίωση της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ επιτεύχθηκε κυρίως μέσω της δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά και της ισχυρής αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, η γενική τάση στην Ευρώπη ήταν αντίστροφη: το συνολικό δημόσιο χρέος της Ε.Ε. αυξήθηκε ελαφρώς, ενώ χώρες όπως η Γαλλία και η Πολωνία κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ