Νέα πρόκριση πέτυχαν φοιτητές του ΑΠΘ σε διεθνή διαγωνισμό.
Συγκεκριμένα, η φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ BEAM 3rd Gen προκρίθηκε με το πείραμά της DROPSTAR στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα REXUS-BEXUS. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία φοιτητική ομάδα με το πείραμά της DROPSTAR θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα REXUS-BEXUS χρησιμοποιώντας τον πύραυλο REXUS. Η εκτόξευση του πυραύλου θα πραγματοποιηθεί στο ESRANGE Space Center στη Κιρούνα της Σουηδίας τον Μάρτιο του 2023.
Με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου, συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021, στην Πρυτανεία, η διατμηματική προπτυχιακή φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ, BEAM 3rd. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Θεόδωρος Καραπάντσιος, ως επιβλέπων της ομάδας, και η Υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Αγγελική Χονδρού, ως μέντορας της ομάδας.
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, συνεχάρη τα μέλη της ομάδας για τον σχεδιασμό του πρωτότυπου πειράματος και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στους υψηλούς στόχους που έχουν θέσει.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, ομάδες φοιτητών από όλη την Ευρώπη και τον Καναδά, καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να εκτελέσουν ένα πρωτότυπο πείραμα σε μία από τις δύο διαθέσιμες πλατφόρμες: το BEXUS (στρατοσφαιρικό μπαλόνι) ή το REXUS που πρόκειται για πύραυλο μονού σταδίου.
Δύο ομάδες της BEAM, η SHADE και η ECOWISE, έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν εκτελώντας με επιτυχία πειράματα στην πλατφόρμα BEXUS. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα REXUS-BEXUS συνδιοργανώνουν οι DLR, SNSA, ESA, SCC, ESRANGE Space Center, ZARM και EUROLAUNCH.
Το DROPSTAR έχει ως στόχο τη μελέτη του φαινομένου της συνένωσης σταγονιδίων γαλακτωμάτων υπό συνθήκες χαμηλής βαρύτητας. Κατά τη διάρκεια του πειράματος που θα εκτελεστεί στη πλατφόρμα REXUS, θα πραγματοποιηθεί η παραγωγή γαλάκτωματος με προκαθορισμένες πειραματικές συνθήκες. Η παρακολούθηση του γαλακτώματος θα πραγματοποιηθεί με οπτικές και ηλεκτρικές μετρήσεις, εφαρμόζοντας κάμερα υψηλής ανάλυσης και μία φασματοσκοπική τεχνική ηλεκτρικής εμπέδησης με Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, αντίστοιχα.
Στόχοι και προσφορά του DROPSTAR
Πρωτεύον στόχος του πειράματος DROPSTAR είναι η καταγραφή επαρκούς πλήθους φαινομένων συνένωσης σταγονιδίων, ώστε να επιτευχθεί η καλή στατιστική των αποτελεσμάτων. Έπειτα, μέσα από πειράματα στο εργαστήριο, θα πρέπει να προσδιοριστούν οι παράμετροι του γαλακτώματος που θα παραχθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου REXUS. Τη διεξαγωγή του πειράματος στην πτήση θα ακολουθήσουν η μελέτη και ανάλυση των καταγεγραμμένων φαινομένων συνένωσης, συγκρίνοντας τα δεδομένα των δύο διαγνωστικών τεχνικών, τόσο μεταξύ τους, όσο και με αυτά πειραμάτων που έχουν διεξαχθεί σε διαφορετικές πλατφόρμες (ISS, παραβολικές πτήσεις), όπου και θα εξαχθούν συμπεράσματα για τα αίτια και την επίδραση αυτών των φαινομένων στο γαλάκτωμα.
Στους τεχνικούς στόχους του πειράματος συγκαταλέγονται η κατασκευή και ο συγχρονισμός της πρωτότυπης συσκευής γαλακτωματοποίησης του DROPSTAR, καθώς και η ενσωμάτωση της ειδικής ηλεκτρικής τεχνικής με έναν νέο, πιο αποδοτικό τρόπο για εφαρμογές στον τομέα της διαστημικής.
Η επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι και το μέσο για την επιστημονική προσφορά του πειράματος. Αρχικά, τα πειράματα που θα διεξαχθούν στο εργαστήριο, για τον προσδιορισμό των παραμέτρων του γαλακτώματος, θα μας δώσουν πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι παράμετροι (αναλογία ελαίου-νερού, συγκέντρωση τασενεργού κ.α.) επηρεάζουν τα παραγόμενα γαλακτώματα. Έπειτα, το κύριο αντικείμενο μελέτης του DROPSTAR, η ανάλυση των φαινομένων συνένωσης σταγονιδίων ελαίου σε συνθήκες μικροβαρύτητας, θα αποτελέσει πηγή δεδομένων για την επιστημονική κοινότητα του τομέα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν αφενός την έλλειψη παρόμοιων πειραμάτων και αφετέρου τη στατιστική ισχύ του DROPSTAR. Τέλος, η διαδικασία κατασκευής της πρωτότυπης συσκευής του DROPSTAR, όπως και η διαδικασία ενσωμάτωσης της ειδικής ηλεκτρικής τεχνικής I-VED, θα δώσουν σημαντικά δεδομένα για την κατασκευή ενός πειράματος προς εκτέλεση σε πύραυλο μονού σταδίου.
Η διατμηματική προπτυχιακή φοιτητική ομάδα BEAM 3rd Gen είναι υποομάδα της φοιτητικής ομάδας διαστημικής BEAM του ΑΠΘ.
Επισυνάπτονται φωτογραφίες: (1) από τη σημερινή συνάντηση της φοιτητικής ομάδας BEAM 3rd Gen με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου (2) της φοιτητικής ομάδας του ΑΠΘ BEAM 3rd Gen (3) από τον πύραυλο REXUS πριν την εκτόξευση και (4) από τον πύραυλο REXUS σε πτήση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη