Στις 9 Φεβρουαρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει Διεθνή Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα την Ελληνική Γλώσσα στη διαχρονική της διάσταση.
Σε ταυτόχρονη σύνδεση με 12 χώρες, προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, διευθυντές Παραρτημάτων του ΕΙΠ στο εξωτερικό και εκπρόσωποι φορέων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην προβολή και διάδοση της ελληνικής γλώσσας παρουσιάζουν το έργο το οποίο επιτελούν για την Ελληνική Γλώσσα με βήμα 10 παραρτήματα του ΕΙΠ, σε Αλβανία, Ιταλία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ρωσία, Ουκρανία, Γερμανία, Αίγυπτο, Σερβία, Ρουμανία και Κύπρο.
Παράλληλα, ενδιαφέρουσες ομιλίες και τοποθετήσεις θα ακουστούν και από την Πρόεδρο του Ιδρύματος ‘Μαρία Τσάκος’, κ. Margarita Larriera στην Ουρουγουάη καθώς και από την καθηγήτρια του Ινστιτούτου Κλασικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου Τιφλίδας, Κοσμήτορος της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών, κ. Σοφία Σιαμανίδου.
Στη Διεθνή Διαδικτυακή Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας από το Ελληνικό ίδρυμα Πολιτισμού συμμετέχουν και οι κ.κ. Θεόδωρος Παπαγγελής, Ακαδημαϊκός και Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Χαράλαμπος Μελετιάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, οι οποίοι θα αναπτύξουν τη διαχρονική σημασία της ελληνικής γλώσσας.
Επίσης, ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, κ. Δημήτρης Παπανδρέου και ο Διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Ρηγίου Καλαβρίας κ. Carmelo Malacrino, θα τοποθετηθούν με ομιλίες τους για τη δύναμη και διαχρονικότητα της Ελληνικής Γλώσσας.
Με επίκεντρο της διοργάνωσης την Ελλάδα και με κεντρικό χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκο Α. Κούκη, στις 9 Φεβρουαρίου 2022, η διαδικτυακή ημερίδα του ΕΙΠ, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας ξεκινά στις 14.30 ώρα Ελλάδος , σε ζωντανή σύνδεση από το facebook (www.facebook.com/HellenicFoundationforCulture) του ΕΙΠ.
Την Ημερίδα θα συντονίσει ο κ. Διονύσιος Τσελέντης, Φιλόλογος Κλασικών Σπουδών, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Α’ ΜΕΡΟΣ
14.30-14.40: Χαιρετισμός του Προέδρου Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) κ. Νίκου Α. Κούκη.
14.40-15.10: Ομιλία του Ακαδημαϊκού, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), κ. Θεόδωρου Δ. Παπαγγελή, με θέμα «Ελληνικά: μικρό χρονικό μιας μεγάλης διαδρομής».
15.10-15.30: Ομιλία του Πρέσβη της Ελλάδος στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, κ. Δημήτρη Παπανδρέου, με θέμα: «Η προβολή και διάδοση της ελληνικής γλώσσας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».
15.30-15.40: Χαιρετισμός του Δ/ντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Ρηγίου Καλαβρίας κ. Carmelo Malacrino (Η μετάφραση από τα Ιταλικά έγινε από τους φοιτητές του Εργαστηρίου Γλώσσας, Μετάφρασης και Μελέτης των Σχέσεων μεταξύ Ιταλικής και Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ, το οποίο διευθύνει η καθηγήτρια Domenica Minniti-Γκώνια).
ΕΙΠ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
15.40-16.10: Χαιρετισμός από τον εντεταλμένο εκπρόσωπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στα Τίρανα, κ. Αιμίλιο Μουστάκα.
Ομιλία της Κοσμήτορος της Σχολής Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστήμιου Τιράνων, κας Εσμεράλντας Κρομυδά.
Ομιλία της Καθηγήτριας - Προέδρου του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστήμιου Τιράνων, κας Σοφίας Ντελιγιώργη.
Ομιλία της συντονίστριας Παιδείας Αλβανίας, κας Λευκοθέας Κάτσενου.
Ομιλία της Διευθύντριας του Ελληνικού Σχολείου Κορυτσάς «Όμηρος», κας Ευδοκίας Ντίκου, με θέμα: Η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας ως παράγοντας διάδοσης του Ελληνικού Πολιτισμού.
ΕΙΠ ΙΤΑΛΙΑΣ
16.10-16.30: Χαιρετισμός της Διευθύντριας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας, κας Αλίκης Κεφαλογιάννη.
Ομιλία του Απόφοιτου του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου της Τεργέστης, κ. Giacomo Klein, με θέμα: «Διάδοση και προβολή της ελληνικής γλώσσας στην Ιταλία».
Ομιλία του κ. Alessandro Baracetti με θέμα την μαθητεία του ΕΙΠ Τεργέστης.
ΕΙΠ ΒΟΣΝΙΑΣ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ
16.30-16.50: Ομιλία του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ανατολικό Σαράγεβο, εντεταλμένου εκπροσώπου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, κ. Βλάνταν Μπαρτούλα, με θέμα: «Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη και οι δραστηριότητες του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού».
ΕΙΠ ΡΩΣΙΑΣ
16.50-17.10: Ομιλία από τον Μορφωτικό Ακόλουθο της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρωσία, εντεταλμένου εκπροσώπου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Μόσχα, κ. Δημήτρη Γιαλαμά, με θέμα: «Οι ελληνικές σπουδές στη Ρωσία σήμερα».
ΕΙΠ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
17.10-17.30: Χαιρετισμός του Διευθυντή του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό, κ. Σωφρόνη Παραδεισόπουλου.
Ομιλία της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών του Εθνικού Πανεπιστημίου Οδησσού, Καθηγήτριας του ΕΙΠ Οδησσού, Δρ. Νανούσκα Ποντκοβυρώφ, με θέμα: «Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και η διάδοση των ελληνικών γραμμάτων στην Οδησσό: Η συμβολή του Παραρτήματος Οδησσού του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού».
ΕΙΠ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
17.30-17.50: Ομιλία του Διευθυντή του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο, κ. Ζάχου Καρατσιουμπάνη, με θέμα: «Η δράση του Παραρτήματος του ΕΙΠ στο Βερολίνο για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και η θέση της ελληνικής γλώσσας στη Δύση
Β΄ ΜΕΡΟΣ
17.50-18.10: Ομιλία του Καθηγητή Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλους ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Χαράλαμπου Μελετιάδη, με θέμα: «Διαδρομή της ελληνικής γλώσσας από το ύστερο Βυζάντιο ως τον 20ο αιώνα».
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ
18.10-18.30: Χαιρετισμός της Επίτιμης Προέδρου του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», κ. Margarita Larriera.
Ομιλία της Διευθύντριας του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», κας Soraya Ochoviet, με θέμα: «Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στην Ουρουγουάη».
ΓΕΩΡΓΙΑ
18.30-18.50: Ομιλία της Καθηγήτριας του Ινστιτούτου Κλασικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου Τιφλίδας, Κοσμήτορος της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών, κας Σοφίας Σιαμανίδου, με θέμα: «Ελληνικές σπουδές στη Γεωργία»
Ομιλία της Μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Κλασικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου Τιφλίδας, κας Άννας Μπερισβίλι, με θέμα: «Η γλώσσα μου η Ελληνική…».
ΕΙΠ ΣΕΡΒΙΑΣ
18.50-19.10: Χαιρετισμός του εκπροσώπου της Εστίας του ΕΙΠ στο Βελιγράδι, κ. Νιέγκου Πέτροβιτς.
Ομιλία της καθηγήτριας στην Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι, κας, Μαρίνας Βέλκοβιτς, με θέμα: «Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Βελιγράδι: η συμβολή της Εστίας Βελιγραδίου του ΕΙΠ».
ΕΙΠ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
19.10-19.30: Χαιρετισμός της Διευθύντριας του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια, κας Σταυρούλας Σπανούδη.
Ομιλία της Καθηγήτριας στο Παράρτημα του ΕΙΠ στην Αλεξάνδρεια, κας Νουρχάν Μωχάμεντ Αλαά, με θέμα: «Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Παράρτημα Αλεξανδρείας και η συμβολή στην ενίσχυση των εδρών ελληνικών σπουδών στα αιγυπτιακά πανεπιστήμια».
ΕΙΠ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
19.30-19.50: Ομιλία του Διευθυντή της Εστίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βουκουρέστι, κ. Claudiu Sfirschi-Lăudat, για τις δράσεις της Εστίας, με έμφαση στην προώθηση της Ελληνικής λογοτεχνίας και γλώσσας.
ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ ΡΗΓΕΙΟΥ ΚΑΛΑΒΡΙΑΣ
19.50-20.10: Ομιλία της Αρχαιολόγου, Καθηγήτριας Νεοελληνικής Γλώσσας, Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Ελληνομάθεια» Ρηγίου Καλαβρίας, κας Βασιλικής Βούρδα, με θέμα: «Η αντίσταση της Ελληνομάθειας στην “ελληνόφωνη” Καλαβρία».
ΚΥΠΡΟΣ
20.10-20.30: Βιντεοσκοπημένο μήνυμα προσωπικοτήτων των Γραμμάτων & των Τεχνών και του Πολιτισμού της Κύπρου, με θέμα: «Προσωπικότητες της Κύπρου ομιλούν για την Ελληνικήν». Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Κύπρου, κ. Έλενα Διομήδη-Παρπούνα, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Δημήτρης Νικολάου, Διευθυντής Βιβλιοθήκης Κύπρου, Δρ Μάριος Ιωάννου Ηλία, Μουσικοσυνθέτης, Δρ. Κλείτος Ιωαννίδης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Αισθητικής, Συγγραφέας, Δρ Γιώργος Γιωργής, Καθηγητής Ιστορίας, Συγγραφέας, κ. Αιμίλιος Σολωμού, Εκπαιδευτικός, Πεζογράφος, κα Δάφνη Νικήτα, Ιστορικός Τέχνης, Ποιήτρια, Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης «Διάτοπος», Δρ. Ελένη Νικήτα, Ιστορικός Τέχνης, Συγγραφέας, κ. Νίκος Κουρούσης, Εικαστικός, Λία Λαπίθη, Εικαστικός, κα Μαρίζα Μπαρτζίλη, Διευθύντρια Κέντρου Τεχνών Λεμεσού «Αποθήκες Παπαδάκη», κ. Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Εντεταλμένος εκπρόσωπος του ΕΙΠ στην Κύπρο, Εικαστικός.
Συντονιστής της Ημερίδας είναι ο κ. Διονύσιος Τσελέντης, Φιλόλογος Κλασικών Σπουδών, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση