synodos prytaneon
Στο μικροσκόπιο των Πρυτάνεων το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ - Τη Δευτέρα νέα έκτακτη Σύνοδος, για να συζητήσουν με την κ.Κεραμέως τις προτάσεις τους

Σε αποδοκιμασία του νομοσχεδίου Κεραμέως ιδίως όσον αφορά τη θέσπιση των Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ από την ίδια υπουργό και την ίδια κυβέρνηση που μόλις δύο χρόνια πριν είχε ψηφίσει άλλο νόμο για την εκλογή των Πρυτανικών αρχών από τους πανεπιστημιακούς λέγοντας, τότε, ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση, αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα οι Πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας.

Οι πρυτάνεις έχουν συγκαλέσει έκτακτη Συνοδο με τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητήσουν το νομοσχέδιο Κεραμέως χωρίς την παρουσία της ίδιας, την οποία «άδειασαν» αποφασίζοντας να μην την καλέσουν. Αλλο ζήτημα που προκαλεί εντάσεις, είναι και η πρόβλεψη για διευθύνοντα σύμβουλο-μάνατζερ στα Πανεπιστήμια, την ίδια στιγμή που όλοι οι πανεπιστημιακοί μιλούν για υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και για πλήγμα στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. 

«Στη παρούσα έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου δεν θα κληθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ώστε να μπορέσει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο θέσεων καθαρά από την πλευρά των Πανεπιστημίων», αναφέρει η απόφαση του προεδρείου της Συνόδου. Μετά τον καθορισμό των θέσεων της Συνόδου, θα επιδιωχθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, πάντα εντός του διαστήματος διαβούλευσης, σημειώνει το προεδρείο της Συνόδου», ανέφερε το προεδρείο της Συνόδου.

Ομως η επίμονη κ.Κεραμέως φρόντισε να...«αυτοπροσκληθεί» πατώντας στην πρόθεση των πρυτάνεων να συναντηθούν μαζί της μετά από τη σημερινή Σύνοδο για να της εκθέσουν τις αντιρρήσεις τους, κι έτσι μετά από αρκετές επικοινωνίες με το προεδρείο της Συνόδου, βρέθηκε η φόρμουλα νέας έκτακτης Συνόδου με τηλεδιάσκεψη, την ερχόμενη Δευτέρα.

Τα Συμβούλια του διχασμού

Μείζον ζήτημα για τους πρυτάνεις, είναι η θέσπιση των Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ, τα οποία ουσιαστικά θα διορίζουν τον πρύτανη που θα επιλέγεται από τα εσωτερικά μέλη (θα είναι ένας εξ αυτών) αλλά και ο παραγκωνισμός των συγκλήτων, η επιλογή αντιπρυτάνεων από τον ίδιο τον πρύτανη, κα. Ενα από τα ζητήματα που θέτουν οι πανεπιστημιακοί, είναι και η ανακολουθία της κυβέρνησης:

Θυμίζουμε ότι το 2020 η κ.Κεραμέως με το νόμο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», είχε θεσμοθετήσει τον τρόπο εκλογής πρυτανικών αρχών μέσω ψηφοφορίας από ειδικό σώμα εκλεκτόρων το οποίο απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, καθώς και των υπηρετούντων λεκτόρων του ΑΕΙ. Τώρα η ίδια υπουργός, αποφάσισε άλλη διαδικασία ενώ τότε έλεγε ότι η προηγούμενη ήταν η σωστή. Το πρόβλημα αυτό εντόπισε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης

Τι είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης

«Επί της αρχής το στηρίζω αλλά υπάρχουν άρθρα μέσα τα οποία πρέπει να τα συζητήσουμε πριν έρθουν στην ολομέλεια. Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις όχι από την κοινοβουλευτική ομάδα δηλαδή παραδείγματος χάριν ο σύλλογος του επιστημονικού προσωπικού των πανεπιστημίων έβγαλε μια ανακοίνωση πάρα πολύ σκληρή που ήταν ομόφωνη, που σημαίνει ότι και οι καθηγητές οι προσκείμενοι στη ΝΔ και οι υπάρχοντες πρυτάνεις οι προσκείμενοι διαφωνούν με ένα πολύ συγκεκριμένο άρθρο που έχει να κάνει με συμβούλια διοίκησης και τον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων», είπε και πρόσθεσε:

«Το κυριότερο από όλα είναι ότι το 2020 ψηφίσαμε ένα νόμο που λέγαμε σύμφωνα με το προεκλογικό μας πως εκλέγονται οι πρυτανικές αρχές και αυτό το νόμο τώρα τον ακυρώνουμε εμείς με την ίδια κυβέρνηση και την ίδια υπουργό. Μιλάω για το συγκεκριμένο άρθρο, μην παρεξηγηθώ για το σύνολο του σχεδίου νόμου που το στηρίζω εξ αρχής γιατί είναι ένα καλό νομοσχέδιο».

Αξίζει να σημειωθεί πως το ογκωδέστατο σχέδιο νόμου (345 αρθρα) , έχει ήδη συναντήσει πληθώρα αντιδράσεων από πλευράς φοιτητών, ενώ ομόφωνη είναι η καταδίκη τόσο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΕΕΔΙΠ)

«Γκρίζα εποχή» διαπλοκής στα ΑΕΙ

Οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών είναι μάλιστα έντονες: «Το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης δε θα έχει καμιά νομιμοποίηση από την Πανεπιστημιακή κοινότητα, γεγονός που θα αποδειχθεί καταστροφικό για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και τελικά ανεφάρμοστο. Εάν η πρόταση της κας Κεραμέως ψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων, ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκήςυπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα, με τελικό σκοπό την κατάληψη με αντιδημοκρατικό και αδιαφανή τρόπο μιας θέσης στη διοίκηση του Πανεπιστημίου. Το σχέδιο για τη διοίκηση των πανεπιστημίων που πρότεινε η Υπουργός καταλύει την αρχή της δημοκρατίας και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων», τόνισε η ΠΟΣΔΕΠ.

«Μετά τον, εδώ και 3 χρόνια, αποκλεισμό των μελών ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού από τη διαδικασία ανάδειξης των Αρχών Διοίκησης του Πανεπιστημίου, ήταν θέμα χρόνου και ο αποκλεισμός ή περιορισμός των μελών ΔΕΠ από την εκλογική διαδικασία. Όταν δεν αντιδράς στο έλλειμμα δημοκρατίας επειδή θεωρείς ότι δεν θίγεσαι ο ίδιος, είναι αναμενόμενος σε δεύτερο χρόνο και ο δικός σου περιορισμός και αποκλεισμός» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΣΕΕΔΙΠ.

«Το προτεινόμενο, από την Υπουργό Παιδείας, σύστημα διοίκησης σαφώς και δεν θα έχει την νομιμοποίηση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και θα είναι ανεφάρμοστο και καταστροφικό για την δημοκρατική λειτουργία των ΑΕΙ, ευνοώντας την συναλλαγή και παραπέμποντας σε διοίκηση συλλόγου ή επιχείρησης και όχι Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.  Καταργείται ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων αφού για μία σειρά ζωτικών θεμάτων, όπως οι συγχωνεύσεις, καταργήσεις, μετονομασίες ακαδημαϊκών μονάδων, κ.α., απαιτεί μόνο την γνώμη, και όχι την σύμφωνη γνώμη, της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι», αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί του Ιονίου Πανεπιστημίου 

Το αυτοδιοίκητο

Στο κομμάτι της διοίκησης των πανεπιστημίων αλλά και στο αυτοδιοίκητο εντοπίζονται οι βασικές διαφωνίες των Πρυτανικών αρχών των ελληνικών ΑΕΙ, όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Αντιπρύτανης Οικονομικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Φώτης Μάρης. Κληθείς να σχολιάσει το νέο νομοσχέδιο ο κ. Μάρης εξήγησε πως «περιλαμβάνει κάποια πράγματα που είναι στην σωστή κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες στο κομμάτι της διοίκησης των πανεπιστημίων και στο κομμάτι του αυτοδιοίκητου», ενστάσεις που όπως εξήγησε θα καταγραφούν και στην έκτακτη σύνοδο των Πρυτάνεων.

Καταθέτοντας την προσωπική του άποψη ο κ. Μάρης τόνισε πως «περίμενα ένα καλύτερο νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά το κομμάτι του συμβουλίου της διοίκησης, αλλά και ένα νομοσχέδιο που θα διαβουλευτεί πολύ με τις πρυτανικές αρχές και τους εκπροσώπους των ελληνικών πανεπιστημίων και οι όποιες παρατηρήσεις θα ενσωματωθούν». Σε ό,τι αφορά το συμβούλιο διοίκησης ο ίδιος τόνισε πως είναι δυσδιάκριτος ο τρόπος με τον οποίο αναμένεται να λειτουργήσει, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του ειδικά στο πώς θα λειτουργήσει μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών πανεπιστημίων.

«Νομίζω ότι δεν πρόκειται για μια λογική που βοηθάει ιδιαίτερα τα περιφερειακά, τα μικρά πανεπιστήμια, αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι περισσότερο γραμμένο για ένα μεγάλο πανεπιστήμιο όπως είναι το ΕΚΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως «η πρώτη διαφωνία αφορά κυρίως στον τρόπο διοίκησης που σίγουρα θέλει διορθώσεις». Χαρακτηριστικό κατά την προσωπικό του άποψη παράδειγμα είναι ο ορισμός οικονομικού διευθυντή τον οποίο και χαρακτήρισε «πολύ καλό για το τίποτα» για να επισημάνει πως «τα ελληνικά πανεπιστήμια ελέγχονται από άπειρους ελεγκτικούς μηχανισμούς και με βάση τα συστήματα που υπάρχουν ψηφιακής διακυβέρνησης και την ανάρτηση των πάντων στο διαδίκτυο, ο δημόσιος έλεγχος ασκείται». Ο ίδιος έσπευσε να υπογραμμίσει ωστόσο πως ο οικονομικός διευθυντής δεν είναι το κρίσιμο ζήτημα, εν αντιθέσει με την κρισιμότητα της χρηματοδότησης που αποτελεί και τον μεγάλο «βραχνά» των ελληνικών πανεπιστημίων. «Ας μας δώσουν χρηματοδότηση και είμαι σίγουρος ότι με οποιοδήποτε νόμο θα γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση, είτε αυτό γίνει με τις υπηρεσίες και τα όργανα του πανεπιστημίου, όπως γίνεται σήμερα, είτε στο μέλλον με τον οικονομικό διευθυντή» κατέληξε.

Οι φοιτητές

Οι φοιτητές από την πλευρά τους, παρά την επιστολή Κεραμέως που τους ζήτησε διάλογο λίγο πριν έλθουν ξανά αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ στο ΑΠΘ, έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους με συνεχή συλλαλητήρια -με εξαίρεση τη σιωπηρή ΔΑΠ, μετά την αποτυχία στις φοιτητικές εκλογές και την απόφαση Κεραμέως για ουσιαστική κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων. Ενδεικτικά, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) αναφέρει:

Στις 400 σελίδες του νόμου δεν υπάρχει καμία λύση στα μεγάλα φοιτητικά προβλήματα!

Νοιάζονται τόσο για τη γνώμη των φοιτητών που ψηφίζουν (και αυτό) το νομοσχέδιο μέσα στην εξεταστική! Τα δίκαια αιτήματα μας είναι ξανά «εκτός ύλης»:

  • Η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης που έχει περικοπεί κατά 70% την τελευταία δεκαετία!

  • Η δωρεάν και ποιοτική φοιτητική μέριμνα για όλους τους φοιτητές (σίτιση, στέγαση, δωρεάν βιβλία και αναλώσιμα, μετακινήσεις, μετεγγραφές), που είναι σήμερα πιο αναγκαία λόγω της τεράστιας ακρίβειας.

  • Η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας! Με επαρκείς υποδομές, καθηγητές, βιβλία, εργαστήρια, με επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών που θα προσφέρουν ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση και ειδίκευση στο αντικείμενο μας. Πρακτική άσκηση ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, στην ευθύνη και εποπτεία του Ιδρύματος, με αποζημίωση στο ύψος του κατώτατου μισθού και πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα.

  • Το πτυχίο μας να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε, με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα να κατοχυρώνονται σε αυτό.

Ο νέος νόμος “κόβει” τους ορίζοντες των φοιτητών για πτυχία με αξία!

Δε θα περάσει:

  • Η δημιουργία πτυχίων πολλών ταχυτήτων-διαβατήρια για την ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς! Πτυχία με σκόρπιες και ασύνδετες γνώσεις, χωρίς καμία επαγγελματική αναγνώριση. Προγράμματα σπουδών που θα παρέχουν απλά «προσόντα» και όχι επαγγελματικά δικαιώματα. Φοιτητές που εισέρχονται στο ίδιο Τμήμα και αποφοιτούν με διαφορετικό τίτλο σπουδών! Διπλώματα “fast-food” ενός έτους που θα οδηγούν σε «πτυχία δευτερεύουσας κατεύθυνσης». Επαναφορά των ΤΕΙ με διάρκεια 7 εξαμήνων και περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Φτιάχνουν μια μεγάλη αγορά τίτλων σπουδών όπου ο καθένας θα αγοράζει όσα αντέχει η τσέπη του

  • Η κατάργηση Τμημάτων και μετατροπή άλλων σε ΤΕΙ με συνοπτικές διαδικασίες. Όποιο ίδρυμα «δεν τα φέρνει βόλτα» στην πιάτσα της αγοράς, θα βρίσκει πόρους μόνο του, θα κλείνει, θα συγχωνεύεται.

  • Η εκτίναξη του κόστους σπουδών ενώ οι οικογένειές μας ματώνουν από την ακρίβεια. Καταργούν τα δωρεάν έντυπα συγγράμματα. Βάζουν νοίκια στις εστίες. Αυξάνουν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

  • Η αυτόματη αναγνώριση και εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ.

  • Η διοίκηση του πανεπιστημίου με όρους Α.Ε. Mε συμβούλιο διοίκησης όπου θα συμμετέχουν και στελέχη επιχειρήσεων, με εκτελεστικό διευθυντή-manager που θα περικόπτει τις παροχές και θα αντιμετωπίζει τους φοιτητές σαν πελάτες, θα ενισχύει την επιχειρηματική δράση του πανεπιστημίου.

  • Η ωμη κρατική παρέμβαση και η υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων, λίγες μέρες μετά την ήττα της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές. Δημιουργούν «συμβούλια φοιτητών»-παραμάγαζα της κυβέρνησης και των διοικήσεων, που θα επικυρώνουν την πολιτική του «Πανεπιστημίου Α.Ε.». Οι φοιτητές εκλέξαμε τους εκπροσώπους μας στις φοιτητικές εκλογές! Αυτοί δεσμεύονται και λογοδοτούν στους φοιτητές και όχι στα υπουργεία. Θέλουν να μετατρέψουν την πολιτική συζήτηση, την αντιπαράθεση θέσεων σε διαγωνισμό δημοφιλίας και πελατειακών σχέσεων από “φοιτητο-παράγοντες” με τα ενιαία ψηφοδέλτια.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 6/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

όπλα
Τεράστια επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Δυτική Αττική: Βρέθηκαν δεκάδες όπλα, πυρομαχικά και μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών
Κατασχέθηκαν όπλα και εκρηκτικά σε επιχείρηση στη Δυτική Αττική - Έγιναν 5 συλλήψεις
Τεράστια επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Δυτική Αττική: Βρέθηκαν δεκάδες όπλα, πυρομαχικά και μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών
rempoutsika
ΕΟΠΠΕΠ: Στην τελική ευθεία οι εξετάσεις πιστοποίησης αποφοίτων ΣΑΕΚ/ΣΕΚ - 24000 αιτήσεις για 180 ειδικότητες
Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμα ελέγχου της αίτησής τους μέσω του προσωπικού τους ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).
ΕΟΠΠΕΠ: Στην τελική ευθεία οι εξετάσεις πιστοποίησης αποφοίτων ΣΑΕΚ/ΣΕΚ - 24000 αιτήσεις για 180 ειδικότητες
sxoleio-kleisto.jpg
Σχολικό Συμβούλιο σε Δήμαρχο Παγγαίου: Ποια θα είναι η διαχείριση και αξιοποίηση δύο ακινήτων του σχολείου;
«Η αξιοποίηση των δύο ακινήτων θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση των εργαστηρίων επιστημών, την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού...
Σχολικό Συμβούλιο σε Δήμαρχο Παγγαίου: Ποια θα είναι η διαχείριση και αξιοποίηση δύο ακινήτων του σχολείου;