kalogirou
Τι είπε ο Πρόεδρος ΔΟΑΤΑΠ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

Τη δυνατότητα μέσα σε έναν με δύο μήνες, να αναγνωρίζεται ο τίτλος σπουδών, θα έχουν οι φοιτητές του εξωτερικού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΟΑΤΑΠ Ορέστη Καλογήρου.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Ο. Καλογήρου, τόνισε ότι ιδρύεται ένα νέο τμήμα στη Διεύθυνση Ενημέρωσης του Πολίτη και Φορέων, το οποίο θα λέγεται Τμήμα Υποστήριξης των Πανεπιστημίων. Το εν λόγω τμήμα,  θα είναι αρμόδιο για τα προβλήματα που θα προκύπτουν για κάθε μεταπτυχιακό.

«Ο ΔΟΑΤΑΠ έχει πάρα πολύ έμπειρο προσωπικό και αυτό το τμήμα θα είναι αφοσιωμένο στο να λύνει τις απορίες των πανεπιστημίων, τα προβλήματα που θα έχουν με τις μία, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι το πολύ αιτήσεις το χρόνο για κάθε μεταπτυχιακό», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ.

«Περίπου 100.000 Έλληνες απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων τις τελευταίες δεκαετίες σπούδασαν σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Όλες οι χώρες έχουν ΔΟΑΤΑΠ, λέγονται «NARIC». Σε καμία χώρα εκτός από την Ελλάδα δε ζητάνε, για να κάνεις μεταπτυχιακές σπουδές ατομική αίτηση. Αυτό, επιτέλους, γίνεται και στην Ελλάδα. Μάλιστα, το ζητούσαν τα ελληνικά πανεπιστήμια για πολλά χρόνια», όπως δήλωσε. 

Συμπλήρωσε ακόμη πως ο ΔΟΑΤΑΠ «γίνεται από εσωστρεφής, εξωστρεφής και από ελληνικοκεντρικός, ευρωπαϊκός και διεθνής», ενώ δήλωσε αισιόδοξος πως η εφαρμογή του νέου νόμου θα οδηγήσει σε ταχύτατη διεκπεραίωση των αιτήσεων όλων των πολιτών «χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα της εξέτασης των αιτήσεών τους».

Αναφορικά με την μετάβαση, ο Ο. Καλογήρου είπε πως «για να γίνει αυτή η μετάβαση, από αυτό που έχουμε ονομάσει εμείς εδώ στο ΔΟΑΤΑΠ «ημέρα μηδέν» της εφαρμογής του νόμου, δηλαδή από την ημέρα δημοσίευσης στο ΦΕΚ, εδώ και 40 μέρες ολόκληρο το προσωπικό του ΔΟΑΤΑΠ έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό αθόρυβα για να ετοιμάσει το νέο περιβάλλον. Έτσι, θέλω να το πω, γιατί, πραγματικά, το προσωπικό του ΔΟΑΤΑΠ έχει δώσει όλο του τον εαυτό. Η Διοίκηση ζήτησε ακόμη και αναστολή κανονικών αδειών τις τελευταίες 40 μέρες, ώστε την «ημέρα μηδέν» - που εκτιμάται μετά την ψήφιση του νόμου ότι θα είναι τη μεθεπόμενη εβδομάδα - θέλω, να διαβεβαιώσω και την Επιτροπή ότι ο ΔΟΑΤΑΠ θα είναι απολύτως έτοιμος, να δέχεται τις αιτήσεις των πολιτών με τα νέα δικαιολογητικά, με το νέο τρόπο και να διεκπεραιώνει τις αιτήσεις τους με τις νέες διαδικασίες, με το νέο workflow που προβλέπεται από το νόμο».

«Βρήκαμε μια τραγική κατάσταση στο ΔΟΑΤΑΠ»

Ο Ο. Καλογήρου αναφέρθηκε στην ημέρα που ανέλαβε η νέα διοίκηση, τονίζοντας πως «βρήκαν μια τραγική κατάσταση», στον Οργανισμό. «Είχαν υποβληθεί συνολικά 4.200 αιτήσεις στη πλατφόρμα και είχαμε εξεταστεί μόνο οι 600, 3500 ήταν στην ουρά με 180 ημέρες αναμονή για τον προέλεγχο πληρότητας του φακέλου. Σήμερα, πριν 10 μέρες, μηδενίστηκε ο χρόνος αναμονής στον προέλεγχο αφού το κατεβάσαμε στις 40 μέρες πολύ γρήγορα, πριν 10 μέρες την ημέρα που υποβάλει ο πολίτης στο e-ΔΟΑΤΑΠ την ίδια μέρα γίνεται ο προέλεγχος και προχωράει η αίτησή του», όπως εξήγησε. 

Πρόσθεσε πως «σε έξι μήνες εκδώσαμε περισσότερες πράξεις αναγνώρισης από ότι εκδίδονταν σε ένα χρόνο: Το πρώτο εξάμηνο του 2022, δηλαδή 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Ιουνίου δώσαμε 5.600 πράξεις αναγνώρισης. Ο ετήσιος μέσος όρος της δεκαετίας 2010-2019 ήταν  5.340, δηλαδή σε έξι μήνες εκδώσαμε περισσότερες από ότι εκδίδονταν σε ένα χρόνο. Αυτό έχει να κάνει με την αύξηση της παραγωγικότητας του».

Όπως ανέφερε, ο ΔΟΑΤΑΠ έχει  ετοιμάσει ήδη από τώρα και το μοντέλο που προβλέπει το νομοσχέδιο, το εθνικό μητρώο αναγνωρισμένων ιδρυμάτων, που θα είναι στη διάθεση των πανεπιστημίων. «Είναι 3.500 ιδρύματα απ΄ όλο τον κόσμο και όλο το εθνικό μητρώο αναγνωρισμένων τύπων τίτλων. Είναι διδακτορικό; Είναι μεταπτυχιακό; Είναι βασικό πτυχίο; Και τα πανεπιστήμια το μόνο που θα έχουν να κάνουν  είναι να δουν αν  είναι η αίτηση από το εθνικό μητρώο αναγνωρισμένων ιδρυμάτων του ΔΟΑΤΑΠ. Είναι από το εθνικό μητρώο τύπων τίτλων του ΔΟΑΤΑΠ τύπων τίτλων;  Αν είναι  θα μπορεί να εξετάζει αυτή την αίτηση και να πηγαίνει ο άνθρωπος στο μεταπτυχιακό του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα