foitites-aei-panepisthmia-amfitheatro
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Καταπέλτης η ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων: «Προβλέπεται μια δύσκολη περίοδος εφαρμογής του νόμου, ενώ δεν δίνονται δραστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Ιδρυμάτων»

Την επιτακτική ανάγκη διαμόρφωσης ενός «οδικού χάρτη» εφαρμογής των βασικών διατάξεων του νόμου και ιδιαίτερα αυτών που διέπουν την εκλογή των οργάνων διοίκησης διαπιστώνει η Σύνοδος των Πρυτάνεων, η οποία συνεδρίασε μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου που αλλάζει άρδην την ραχοκοκαλιά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Για εφαρμοσθεί ο νόμος, τα πανεπιστήμια ζητούν να ενισχυθούν οι διοικητικές, οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες τόσο με προσωπικό όσο και με πόρους, εξαιτίας των πολλαπλών δομών που δημιουργούνται και θα λειτουργούν σε μόνιμη βάση στα Ιδρύματα, αλλά και εξαιτίας των εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων που θεσπίζονται από το νόμο, αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις για την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια οι πρυτάνεις κάνουν λόγο για προβληματική ρύθμιση αφού τα λίγα τον αριθμό Τμήματα Επιστημών της Αγωγής θα πρέπει να συνάψουν συμφωνίες με πολλά ενδιαφερόμενα ΑΕΙ και για πολλές Σχολές, ενώ σημειώνει ότι παραμένει άλυτο το πρόβλημα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ σε ό,τι αφορά στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. 

«Προβλέπεται μια δύσκολη περίοδος εφαρμογής του νόμου, καθώς αναμένονται ριζικές αλλαγές στις λειτουργικές διαδικασίες για την ομαλή μετάβαση στο νέο θεσμικό πλαίσιο, ενώ δεν δίνονται δραστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Ιδρυμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της Συνόδου:

H 100η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων διεξήχθη από 17 έως 20 Ιουλίου 2022 στα Χανιά με φυσική παρουσία, αλλά και με δυνατότητα συμμετοχής μέσω τηλεδιάσκεψης, με διοργανωτή το Πολυτεχνείο Κρήτης και Προεδρεύοντα τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθηγητή Ευάγγελο Διαμαντόπουλο και συμμετέχοντες στο Προεδρείο τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγητή Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) προσκλήθηκε και συμμετείχε στη συνεδρίαση της Συνόδου την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022. Παρέστησαν η Υπουργός κα Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός κ. Άγγελος Συρίγος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Απόστολος Δημητρόπουλος.

Η Υπουργός αναφέρθηκε σε βασικά θέματα εφαρμογής του υπό δημοσίευση νόμου, καθώς και χρηματοδότησης και διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων. Δεσμεύτηκε για την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη στενή συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών του ΥΠΑΙΘ με τις διοικήσεις και τις υπηρεσίες των Ιδρυμάτων.

Η Σύνοδος διαπιστώνει την επιτακτική ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη» εφαρμογής των βασικών διατάξεων του νόμου και ιδιαίτερα αυτών που διέπουν την εκλογή των οργάνων διοίκησης. Τονίστηκε η ανάγκη για ενίσχυση των διοικητικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών των Πανεπιστημίων, με προσωπικό και πόρους, που απορρέει από τις πολλαπλές δομές που δημιουργούνται και λειτουργούν σε μόνιμη βάση στα Ιδρύματα, καθώς και τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων που θεσπίζονται από το νόμο. 

Σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις για την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, διαπιστώνεται ότι η σχετική ρύθμιση παρουσιάζει ουσιαστικά και λειτουργικά προβλήματα, καθώς τα λίγα τον αριθμό Τμήματα Επιστημών της Αγωγής θα πρέπει να συνάψουν συμφωνίες με πολλά ενδιαφερόμενα ΑΕΙ και για πολλές Σχολές, ενώ δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια για κάποιες κατηγορίες εν ενεργεία φοιτητών.

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης, ειδικά σε ότι αφορά στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των Ιδρυμάτων, παραμένει σοβαρό και επείγον εν όψει του νέου ακαδημαϊκού έτους και ζητείται να χορηγηθεί άμεσα έκτακτη επιχορήγηση προκαθορισμένου σκοπού (πριν την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους) που να καλύπτει το σύνολο των εκτιμώμενων ενεργειακών αυξήσεων για το 2022. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η άμεση δρομολόγηση ενεργειών για την καταβολή της εθνικής χρηματοδότησης σε ερευνητικά Ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά έργα μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Προβλέπεται μια δύσκολη περίοδος εφαρμογής του νόμου, καθώς αναμένονται ριζικές αλλαγές στις λειτουργικές διαδικασίες για την ομαλή μετάβαση στο νέο θεσμικό πλαίσιο, ενώ δεν δίνονται δραστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Ιδρυμάτων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες