Σα να μην είχαμε δεκάδες πολύ σοβαρά θέματα να ασχοληθούμε, η παλιά διαμάχη για τον τρόπο απαλλαγής των μαθητών από τα Θρησκευτικά θεριεύει και πάλι και θα απασχολήσει την εκπαίδευση τις επόμενες μέρες που ξεκινά η νέα σχολική χρονιά.
Θα μπορούν και οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι να ζητούν απαλλαγή από το μάθημα, όπως ήδη μπορούν οι αλλόθρησκοι μαθητές και επιβάλει, πλέον, η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και επιτρέπει την απαλλαγή και σε μαθητές που είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι;
Η μήπως η κ.Κεραμέως θα αγνοήσει την ΑΠΔΠΧ (παρά την απόφαση του ΣτΕ που την υποχρέωσε να την ζητήσει ) και θα ακούσει τους Θεολόγους (ορισμένους εξ αυτών) και την Εκκλησία, που ζητούν να μην μπορούν να απαλλάσσονται από το μάθημα οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι μαθητές;
Αυτό το παλιό «ντιμπέιτ» ξανάρχεται στην επιφάνεια και απασχολεί ήδη το ΥΠΑΙΘ. Μάλιστα οι Θεολόγοι απειλούν με προσφυγή στα δικαστήρια αν η κ.Κεραμέως εφαρμόσει την γνωμοδότηση της ΑΠΔΠΧ, αλλά επίσης για προσφυγή στο ΣτΕ προειδοποιεί και ο δικηγόρος των ενδιαφερόμενων, αν δεν την εφαρμόσει...
Οπως έχει ήδη ενημερώσει τους αναγνώστες το alfavita.gr από τις αρχές του μήνα ,τις επόμενες ημέρες και πάντως μέχρι την έναρξη του νέου σχολικού έτους, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να εκδόσει νεά εγκύκλιο για τον τρόπο που όσοι μαθητές το επιθυμούν θα λαμβάνουν απαλλαγή, διαφορετικά τεκμαίρεται ότι όσοι δεν επιθυμούν να παρακολουθούν το μάθημα θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν με μια απλή προφορική δήλωση των μαθητών ότι δεν επιθυμούν για λόγους συνείδησης να παρακολουθήσουν το μάθημα των θρησκευτικών.
Μέχρι χθες η εγκύκλιος αυτή δεν είχε εκδοθεί, εκδόθηκε όμως ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων που καλεί την κ.Κεραμέως να μην υπακούσει στην ΑΠΔΠΧ και να μην επιτρέψει στους Χ.Ο μαθητές να ζητούν απαλλαγή για λόγους συνείδησης
ΠΕΘ: Αντισυνταγματική η γνωμοδότηση της ΑΠΔΠΧ
Στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, ζητά από το υπουργείο να μην εφαρμόσει την απαλλαγή και των Ορθόδοξων μαθητών Η ΠΕΘ χαρακτηρίζει την εισήγηση ως αντισυνταγματική, ενώ τονίζει «ουδείς έχει το δικαίωμα να διαστρεβλώνει ή να αλλοιώνει το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος».
Ανάμεσα σε άλλα, η ΠΕΘ υποστηρίζει:
«Τον Ιούλιο του 2022, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ' αριθμ. 1478/2022 απόφασή της, ακύρωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση(ΚΥΑ) του 2021, κατά το μέρος που προβλέπεται η απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς δεν προηγήθηκε της έκδοσης της ΚΥΑ η γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα(ΑΠΔΠΧ) για αυτό το θέμα.
Μετά από αυτή την εξέλιξη και ύστερα από σχετικό αίτημα του Υπουργείου Παιδείας, η ΑΠΔΠΧ εκδίδει τη ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 2/2022, σύμφωνα με την οποία προτείνει να δίνεται απαλλαγή στο Μάθημα των Θρησκευτικών, σε όλους τους αιτούντες, ακόμη και στους Ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές, με επίκληση απλώς και μόνον λόγων συνείδησης.
Με τη γνωμάτευση αυτή το Μάθημα των Θρησκευτικών χάνει την υποχρεωτικότητά του και, για πρώτη φορά στην ιστορία της Παιδείας της χώρας, μετατρέπεται από υποχρεωτικό σε προαιρετικό.
Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ), μετά από αυτήν την αυθαίρετη παρέμβαση της ΑΠΔΠΧ, θεωρεί ότι το Υπουργείο Παιδείας προφανώς και οφείλει να μην εφαρμόσει την ως άνω ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ, διότι:
α) Είναι αντισυνταγματική, καθώς, με τις συστάσεις που εμπεριέχονται σε αυτήν, καταλύονται ολοφάνερα οι πρόνοιες των άρθρων 3 και 16, παρ. 2 του Συντάγματος του Ελληνικού κράτους.
β) Έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις πρόσφατες σχετικές με το Μάθημα των Θρησκευτικών, Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) όπως την 1479/2019, όπου ξεκάθαρα τονίζεται ότι η δήλωση απαλλαγής από το Μάθημα των Θρησκευτικών θα πρέπει να έχει το εξής περιεχόμενο: «Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή (μου ή του παιδιού μου) στο μάθημα των θρησκευτικών» η οποία και «δεν παραβιάζει τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 13 του Συντάγματος, εφ’ όσον γίνεται χάριν απαλλαγής των μαθητών αυτών από την, επιβαλλόμενη κατ’ αρχήν από το Σύνταγμα και το νόμο, υποχρέωση παρακολουθήσεως του μαθήματος αυτού».
Ομως ο δικηγόρος κ.Βασ.Σωτηρόπουλος, ο οποίος κέρδισε την υπόθεση σε αρκετές δίκες, εξηγεί γιατί κατά την νομική του εκτίμηση, η άποψη της ΠΕΘ δεν είναι νομικά ορθή. Μάλιστα ο κ.Σωτηρόπουλος προειδοποιεί: «Ετοιμαζόμαστε για τη νέα μεγάλη νίκη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, εάν η Υπουργός Παιδείας δεν συμμορφωθεί με την γνωμοδότηση της ΑΠΔΠΧ για τα θρησκευτικά. Αλλά, αν συμμορφωθεί και στραφεί εναντίον της Υπουργού η ΠΕΘ στο ΣτΕ, τότε εμείς θα ασκήσουμε πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ της Υπουργού στο δικαστήριο»
Δικηγόρος: Δεν επιβάλει το Σύνταγμα λιγότερα δικαιώματα για τους Χ.Ο
«Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων με ανακοίνωση της εξαπολύει μύδρους εναντίον της γνωμοδότησης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων που τόλμησε να κρίνει ότι για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών δεν επιτρέπεται να δηλώνουν οι γονείς «λόγους θρησκευτικής συνείδησης» (για να μην αποκαλύπτουν έτσι έμμεσα το θρήσκευμα όπως έχει επιβάλλει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) αλλά αρκεί να δηλώνουν σκέτο «για λόγους συνείδηση», γενικά.
Η ΠΕΘ κατηγορεί την Αρχή ότι … αλλάζει το Σύνταγμα που επιβάλλει υποχρεωτικό μάθημα των θρησκευτικών για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους, ενώ με την γνωμοδότηση της Αρχής θα έχουν δικαίωμα απαλλαγής και οι ΧΟ!
Δηλαδή οι θεολόγοι αυτοί της ΠΕΘ (γιατί υπάρχουν κι άλλοι) θεωρούν ότι το Σύνταγμα λέει ότι αν είσαι Χριστιανός δεν έχεις δικαίωμα απαλλαγής από τα θρησκευτικά.
Για να δούμε, όμως, τι ακριβώς λέει το Σύνταγμα στο περίφημο άρθρο 16.2:
«Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.»
Εδώ λοιπόν, το Σύνταγμα καθορίζει τις υποχρεώσεις της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ως προς την παιδεία. Δεν εισάγει ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ των πολιτών. Η Πολιτεία οφείλει να παρέχει μια παιδεία που έχει το ανωτέρω περιεχόμενο, οι πολίτες έχουν δικαίωμα να απολαύσουν αυτό το περιεχόμενο. Όχι υποχρέωση! Η μόνη υποχρέωση που έχουν οι πολίτες είναι η εννεαετής φοίτηση στο σχολείο, άρα μέχρι και το γυμνάσιο.
Από την στιγμή που αποφασίστηκε ότι το μάθημα των θρησκευτικών θα έχει αποκλειστικά ομολογιακό περιεχόμενο, το Σύνταγμα έχει κι άλλο ένα άρθρο, το 13 που ορίζει τα εξής:
«Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.»
Δηλαδή, αν θέλουν παρακολουθούν θρησκευτικά, αν δεν θέλουν ΔΕΝ παρακολουθούν θρησκευτικά ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, ακόμη κι αν είναι δηλαδή Χριστιανοί Ορθόδοξοι!
Πρώτη φορα βλέπω δασκάλους να επιμένουν για την υποχρεωτικότητα της διδασκαλίας τους, παρά τις αντίθετες επιθυμίες των γονέων των διδασκομένων! Ενώ η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζει ξεκάθαρα ότι
«Παν Κράτος εν τη ασκήσει των αναλαμβανομένων αυτού καθηκόντων επί του πεδίου της μορφώσεως και της εκπαιδεύσεως θα σέβεται το δικαίωμα των γονέων όπως εξασφαλίζωσι την μόρφωσιν και εκπαίδευσιν ταύτην συμφώνως προς τας ιδίας αυτών θρησκευτικάς και φιλοσοφικάς πεποιθήσεις.» (Άρθρο 2 του Πρώτου Πρωτοκόλλου ΕΣΔΑ)
Πολλοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι θέλουν να απαλλαγούν από το μάθημα χωρίς να είναι υποχρεωμενοι να δηλώσουν ότι δεν είναι ΧΟ, δηλαδή χωρίς να απαρνηθούν την πίστη τους.
Κανένα Σύνταγμα δεν επιβάλλει σε κανέναν τα αντίθετα, λοιπόν.
Οι επιθέσεις στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων που υπερασπίζεται την θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία της συνείδησης γενικότερα, μη επιτρέποντας να καταγράφουν ευαίσθητα δεδομένα σε κρατικά αρχεία, θυμίζουν την εποχή των «ταυτοτήτων» που χάρη στη γνωμοδότηση της Αρχής κρίθηκε το αυτονόητο, ότι οι πολίτες δεν ταυτοποιούνται με το θρησκευμά τους ώστε αυτό να αναγράφεται στις αστυνομικές ταυτοτητες.
Την Δευτέρα είναι η μέρα που η Υπουργός Παιδείας θα αποφασίσει: ή με την γνωμοδότηση της Αρχής ή με τις οπισθοδρομικές φωνές που μας γυρίζουν πίσω στην εποχη των «ταυτοτήτων».
Και όλοι θυμόμαστε πως τελείωσε νομικά και κοινωνικά η εποχή των «ταυτοτήτων»: με τον δρόμο που έδειξε εξ αρχής η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη