Υποτονική, συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα, είναι τον Σεπτέμβριο η κίνηση για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στη Θεσσαλονίκη, εν μέσω του ραγδαίου κύματος ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που σαρώνει τη χώρα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Μεγάλη είναι η ανησυχία των γονέων των οποίων τα παιδιά ξεκινούν τη φοιτητική τους ζωή, όπου καλούνται να τα βγάλουν πέρα έναν δύσκολο χειμώνα.
Μόλις ανακοινώθηκαν οι βάσεις, μεγάλος αριθμός γονέων μαζί με τα παιδιά τους ήρθαν στη Θεσσαλονίκη σε αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας, όμως για τον Σεπτέμβρη η κίνηση ήταν μειωμένη.
«Με το που βγήκαν οι βάσεις υπήρχε ένα πολύ μεγάλο κύμα φοιτητών που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη με τους δικούς τους για να βρουν ένα σπίτι. Οι βάσεις βγήκαν λίγο νωρίτερα φέτος και είχαμε ένα μεγάλο κύμα φοιτητών, που δεν το περίμεναν οι συνάδελφοι μεσίτες. Νοικιάστηκαν πάρα πολλά σπίτια. Όμως για τα σπίτια που “βγήκαν” μέσα στον Σεπτέμβριο, η ζήτηση ήταν πολύ χαμηλότερη», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καραγκιαούρης.
Μάλιστα για πολλούς γονείς οι τιμές των ενοικίων είναι «αβάσταχτες» και φέτος περισσότερο από άλλες φορές επεδίωξαν μια πιο οικονομική λύση, χωρίς αυτό να είναι εύκολα εφικτό.
«Οι γονείς εξέφρασαν τη δυσκολία τους. Σε αυτό είδαμε διαφορά. Ακούγονται πάρα πολλά για τον φετινό χειμώνα και ειδικά με το φυσικό αέριο. Είχαμε προβλήματα με το θέμα των ενοικίων. Οι γονείς ζητούσαν μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές απ’ ό,τι ζητάνε συνήθως οι υποψήφιοι ενοικιαστές, αλλά οι τιμές κρατήθηκαν επειδή υπήρχε μεγάλη ζήτηση. Δεν έπεσαν».
Αγγίζει το 20% η διαφορά των τιμών σε σχέση με το 2020
Οι περισσότεροι φοιτητές προτίμησαν φέτος γκαρσονιέρες, ένα δωμάτιο, σαλοκουζίνα και μπάνιο. Για ένα διαμέρισμα 45-50 τετραγωνικών, η τιμή, σύμφωνα με τον κ. Καραγκιαούρη, ξεκινάει από 400 ευρώ, αν είναι ανεπίπλωτο. Αν είναι πλήρως ανακαινισμένο και σε πολύ «hot» σημείο του κέντρου, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 600 ευρώ.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η διαφορά συγκριτικά με τις περσινές τιμές δεν είναι μεγάλη. Βρίσκεται στο 7-10%. Ωστόσο συγκριτικά με τις τιμές του 2020, η διαφορά αγγίζει το 20%. «Αν ένα διαμέρισμα, σε πολύ καλό σημείο του κέντρου, πλήρως ανακαινισμένο και επιπλωμένο πρόπερσι είχε 500 ευρώ, φέτος έχει 600 ευρώ».
Συγκατοίκηση all inclusive για τους φοιτητές Erasmus
Διαφορετικό μοντέλο ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας προτιμούν οι φοιτητές Erasmus, οι οποίοι καταφεύγουν στη συγκατοίκηση και μάλιστα ζητούν all inclusive πακέτα, όπου στην τιμή του ενοικίου συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι λογαριασμοί του σπιτιού.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Καραγκιαούρης: «Οι φοιτητές Erasmus επιλέγουν να νοικιάσουν ένα σπίτι δύο, τρία ή και τέσσερα άτομα μαζί. Επιλέγουν μεγάλα σπίτια, όπου ο καθένας θα έχει το δωμάτιό του, που θα μπορεί να το κλειδώνει κιόλας, ενώ το μπάνιο και η κουζίνα θα είναι κοινά».
Τα κύματα φοιτητών Erasmus που έρχονται από το εξωτερικό στη Θεσσαλονίκη είναι δύο το χρόνο. Το ένα καταφθάνει 1 Οκτωβρίου και το άλλο 1 Φεβρουαρίου. Πολλοί ιδιοκτήτες ωστόσο είναι διστακτικοί να νοικιάσουν με αυτό το μοντέλο τα σπίτια τους, τουλάχιστον στην αρχή, και μάλιστα για εννέα μήνες που διαρκούν τα προγράμματα.
«Οι ιδιοκτήτες που έχουν επιπλωμένα διαμερίσματα γενικά προτιμούν να τα δίνουν σε ημεδαπούς φοιτητές. Όταν δεν γίνεται αυτό τα δίνουν σε φοιτητές Erasmus. Την πρώτη φορά είναι λίγο διστακτικοί αλλά αν νοικιάσουν το διαμέρισμά τους μια φορά, μετά δεν υπάρχει πρόβλημα. Το μόνο ζήτημα είναι ότι σε αυτά τα διαμερίσματα πρέπει να μπουν και όλοι οι λογαριασμοί μέσα, που αυτό είναι το πιο δύσκολο. Σε πολλά κράτη στο εξωτερικό οι μισθώσεις γίνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή είναι all inclusive και όχι μόνο το ενοίκιο. Απλά εδώ στην Ελλάδα δεν είναι τόσο συνηθισμένο».
Πηγή: thesstoday.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση