kerameos
ΝΙΚΟΣ ΜΗΤΡΟΥΣΙΑΣ | INTIME
Η μετατροπή της διαδικασίας από αναμέτρηση των εκπαιδευτικών με τις αυταρχικές επιλογές της κ.Κεραμέως σε διαμάχη ανάμεσα στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς για το τι πρέπει να κάνουν, αποτελεί ήδη μια ανέλπιστη νίκη της Κυβέρνησης

Σε αναμέτρηση της βάσης των εκπαιδευτικών με τις Ομοσπονδίες τους, τείνει να εξελιχθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών.

Η μετατροπή της διαδικασίας αυτής από αναμέτρηση των εκπαιδευτικών με τις αυταρχικές επιλογές της κ.Κεραμέως σε διαμάχη ανάμεσα στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς για το τι πρέπει να κάνουν, αποτελεί ήδη μια ανέλπιστη νίκη της Κυβέρνησης από τα αποδυτήρια.

Αυτό καθώς και οι δύο Ομοσπονδίες, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, ανακοίνωσαν την απόφασή τους να συμμετάσχουν στις επικείμενες (5 Νοεμβρίου) ηλεκτρονικές εκλογές προκειμένου να εκλεγούν οι αιρετοί που θα εκπροσωπήσουν τους εκπαιδευτικούς και να μην τοποθετηθούν ξανά «δοτοί» στα υπηρεσιακά Συμβούλια,  παρότι διαφωνούν με αυτό τον τρόπο διεξαγωγής και θα ήθελαν η κ.Κεραμέως να τις προκηρύξει δια ζώσης, αφού εξέλειπε και η δικαιολογία της προφύλαξης από τον κορονοϊό.

Ωστόσο, είναι δεκάδες οι ΕΛΜΕ και οι ΣΕΠΕ, αλλά και αρκετές από τις παρατάξεις εντός των Ομοσπονδιών, που διαφωνούν με τις κεντρικές αυτές αποφάσεις και έχουν αποφασίσει να απέχουν από τις εκλογές, όπως είχαν κάνει και το 2020, και μάλιστα σε συντριπτικά ποσοστά που έφτασαν το 93%. Οι παρατάξεις που ζητούν αποχή μάλιστα, κατηγορούν τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ για ενδοτισμό.

Το κακό (για τους εκπαιδευτικούς, καλό για την κ.Κεραμέως) είναι ότι η ΟΛΜΕ επέλεξε όχι μόνο να προτείνει τη συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές που η ίδια πρόπερσι απαξίωσε, αλλά επιπλέον να «επιτεθεί» εναντίον όσων, παρατάξεων και εκπαιδευτικών της βάσης, επιμένουν στην αποχή:

«Θεσμικό και καταστατικό ατόπημα...»

«Είναι αυτονόητο ότι συνεχίζουμε τον αγώνα για να καταργηθεί η νομοθετική ρύθμιση που επιβάλλει τις ηλεκτρονικές εκλογές, όπως άλλωστε αποφάσισε και το 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ. Σε αυτόν τον αγώνα δεν χωρούν μικροπαραταξιακοί τακτικισμοί για αποχή από τις εκλογές, ιδιαίτερα από τις ΕΛΜΕ – μέλη της ΟΛΜΕ. Πρόκειται για θεσμικό και καταστατικό ατόπημα που προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς της για κατάργηση του θεσμού του αιρετού. Χρέος όλων των δυνάμεων του κλάδου αποτελεί η στήριξη του θεσμού του αιρετού που αποτελεί κατάκτηση του κλάδου. Δεν έχουμε δικαίωμα να απωλέσουμε μια σημαντική δημοκρατική παρακαταθήκη. Δεν συναινούμε στη συνέχιση της ύπαρξης δοτών και υποταγμένων στα υπηρεσιακά συμβούλια», ανέφερε η ΟΛΜΕ.

Μάλιστα η Ομοσπονδία πήγε ενα βήμα παραπέρα: Εξέδωσε και αφισάκι υπέρ της συμμετοχής στο οποίο υποστηρίζει ότι το Υπουργείο Παιδείας και όσοι στηρίζουν την αποχή (ανάμεσά στους οποίους είναι και δεκάδες ΕΛΜΕ) έχουν κοινό στόχο: Να μην υπάρχουν αιρετοί!

Η σκέψη που διατυπώνουμε είναι ότι και μόνο η αναφορά αυτή, που αποδίδει κοινές στοχεύσεις σε ΥΠΑΙΘ και όσους υποστηρίζουν την αποχή, ότι δηλαδή επιθυμούν «να μην υπάρχουν αιρετοί», δυναμιτίζει το κλίμα και αναγορεύει σε «εχθρούς» τους εκπαιδευτικούς με διαφορετική άποψη. Κρίμα...

Και η ΔΟΕ

Αλλά και η ΔΟΕ δεν απέφυγε τη σύγκρουση: «Σε αυτόν τον αγώνα, που αποτελεί πλειοψηφική απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.,  δεν χωρούν πολεμικές στρατηγικές ακύρωσής του με αποχή από τις εκλογές, ιδιαίτερα από τους συλλόγους εκπαιδευτικών – μέλη της Δ.Ο.Ε.  Πρόκειται για θεσμικό και καταστατικό ατόπημα που προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς της για κατάργηση του θεσμού του αιρετού. Χρέος όλων των δυνάμεων του κλάδου αποτελεί η στήριξη του θεσμού του αιρετού που αποτελεί κατάκτηση του κλάδου. Δεν έχουμε δικαίωμα να απωλέσουμε μια σημαντική δημοκρατική παρακαταθήκη. Δεν συναινούμε στη συνέχιση της ύπαρξης δοτών και υποταγμένων στα υπηρεσιακά συμβούλια», ανακοίνωσε.

Βλέπουμε εδώ μια σύμπλευση των δύο ομοσπονδιών στη διατύπωση: Είναι «θεσμικό και καταστατικό ατόπημα», το να υποστηρίζεις την αποχή εφέτος. Πρόπερσι όμως ήταν επαναστατική πράξη με την οποία συμφώνησε το 93% των εκπαιδευτικών -και την ενέκριναν και οι Ομοσπονδίες. Δεν αντιλαμβάνονται εδώ μια  ανακολουθία;

Τι λένε όσοι επιμένουν στην αποχή

Οι Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Εκπαιδευτικών σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα υπηρεσιακά συμβούλια είναι προάγγελος της γενίκευσης της αντίστοιχης διαδικασίας και στα συνδικάτα. Η καθιέρωση και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα συνδικάτα είναι στις κεντρικές ρυθμίσεις του συνδικαλιστικού νόμου Χατζηδάκη (4808/21), ενός νόμου που ψηφίστηκε λίγους μήνες μετά τις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων, στοχεύει στη χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος και έχει θέσει υπό διωγμό τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Το γεγονός ότι έκτοτε οι περισσότερες απεργίες βγαίνουν παράνομες –μόνο οι κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ έχουν βγει παράνομες 5 φορές σε δύο χρόνια– δείχνει ποια είναι η πραγματική συνδικαλιστική πολιτική της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό οι ηλεκτρονικές κάλπες δεν είναι απλά ένα τεχνολογικό εργαλείο «ψηφιακής αναβάθμισης». Είναι ένα πολιτικό εργαλείο στα χέρια ενός υπουργείου που επιδιώκει όχι μόνο τον πλήρη έλεγχο των σωματείων μέσα από νόθες διαδικασίες, αλλά και  την αποδόμησή τους με την αποκοπή των εργαζομένων από τη συλλογική δράση. Γιατί, ο συνδικαλισμός δεν γίνεται από τον καναπέ ή από το κινητό· είναι ζωντανή διαδικασία και οι εκλογές του δεν μπορούν να μοιάζουν με «αλληλεπιδράσεις» στα social media. Συνδικαλισμός «εξ αποστάσεως» δεν υπάρχει!

Η αποδυνάμωση των συνδικάτων είναι αναγκαία για να περάσει η κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική. Γιατί στην εκπαίδευση συνεχίζουν να γίνονται σημαντικοί αγώνες που πρέπει να ηττηθούν: οι αγώνες ενάντια στη δημιουργία ενός ταξικού, κατηγοριοποιημένου σχολείου για όλο και λιγότερους, μέσα από την αξιολόγηση και τις διαρκείς εξετάσεις. Ενός σχολείου αντιδημοκρατικού, χωρίς εργασιακά δικαιώματα για τους εκπαιδευτικούς, που στόχο έχει να δημιουργήσει μια νέα γενιά εργαζομένων μειωμένων προσδοκιών. Έτσι, ο αγώνας για τη δημοκρατία στα συνδικάτα πάει μαζί με τον αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας.

Γι’ αυτό και σήμερα, οι παρατάξεις που, ξεχνώντας το μήνυμα που έδωσε ο κλάδος το 2020 στην Κεραμέως, συμμετέχουν στις εκλογές των υπηρεσιακών σαν να μην τρέχει τίποτα, είναι και αυτές που έχουν φανεί κατώτερες των περιστάσεων σε κάθε αγώνα που έχει δώσει ο κλάδος τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι η ΔΑΚΕ, η ΠΕΚ και οι ΣΥΝΕΚ που έχουν αποφασίσει να μην κάνουν καμιά πραγματική κόντρα με την κυβέρνηση, που δεν βγάζουν πλέον λέξη για την αξιολόγηση και έχουν κάνει την ΟΛΜΕ σκιά των μεγάλων αγώνων που έχει δώσει ο κλάδος στο παρελθόν. Είναι καθαρή υποκρισία να συμμετέχουν οι παρατάξεις αυτές στις ηλεκτρονικές εκλογές με κεντρικό επιχείρημα ότι η συμμετοχή τους θα επαναφέρει τον έλεγχο του κλάδου στα υπηρεσιακά συμβούλια και θα βάλει φρένο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η κυβερνητική πολιτική δεν αντιμετωπίζεται με την αποδοχή και την εφαρμογή της, αλλά με τον αγώνα για την ανατροπή της!

Σε όσους τυχόν καλόπιστα θεωρούν ότι η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές, μπορεί να φέρει στα υπηρεσιακά συμβούλια κάποιους καλύτερους αιρετούς, τονίζουμε ότι αυτή τη στιγμή το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο και αφορά την ίδια τη δυνατότητα του κλάδου να έχει δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες και ένα συνδικαλιστικό κίνημα που μπορεί να είναι μαχητικό. Αυτό το διακύβευμα αναγνωρίσαμε ως Αγωνιστικές Παρεμβάσεις, μια συνδικαλιστική δύναμη που στις τελευταίες δια ζώσης εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων είχε εκλέξει αρκετούς αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια και γι’ αυτό όχι μόνο δεν νομιμοποιούμε τη διαδικασία με τη συμμετοχή μας, αλλά παλεύουμε για το μπλοκάρισμα του κυβερνητικού σχεδίου. Άλλωστε η ύπαρξη ενός μαχητικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι ο πραγματικός όρος για να μπορέσει να επανέλθει ένας στοιχειώδης έλεγχος από την πλευρά των εργαζομένων στις διαδικασίες των υπηρεσιακών συμβουλίων σε μια εποχή που οι δυνατότητες ελέγχου των πράξεων της διοίκησης από την πλευρά των εργαζομένων περιορίζονται όλο και περισσότερο. Χαρακτηριστικός είναι ο αποκλεισμός των αιρετών από τα συμβούλια επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών) κατηγορεί ΔΑΚΕ  και ΔΗ.ΣΥ. (ΠΑΣΟΚ) ότι με τη βοήθεια του ΔΙΚΤΥΟΥ (ΣΥΡΙΖΑ) (σ.σ. ΣΥΝΕΚ στην ΟΛΜΕ) «στρώνουν το χαλί» στην κ.Κεραμέως. Και εξιστορεί τι έγινε στη ΔΟΕ, υποστηρίζοντας τα εξής: 

«Οι εκλεγμένοι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) σε δύο συνεδριάσεις του Δ.Σ., στην τακτική συνεδρίαση στις 26/9 και στην έκτακτη συνεδρίαση στις 6/10, καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση σε σχέση με τις εκλογές των αιρετών και επιμείναμε στην ανάγκη η ΔΟΕ να καταλήξει σε θέση – απόφαση για το ζήτημα των ηλεκτρονικών εκλογών – παρωδία της κ. Κεραμέως. Προτείναμε, συγκεκριμένα, και μονοθεματική συζήτηση για το θέμα στις 10/10 ώστε να υπάρχει το περιθώριο να γίνει ουσιαστική και αναλυτική συζήτηση σε επίπεδο Ομοσπονδίας.

ΔΑΚΕ – ΔΗ.ΣΥ. και ΔΙΚΤΥΟ αρνήθηκαν τη συζήτηση με διάφορα προσχήματα, με στόχο την κατάληξη σε απόφαση, ενώ την ίδια στιγμή επιδόθηκαν σε ένα παραταξιακό αγώνα δρόμου προκειμένου να δημιουργήσουν τετελεσμένα υπέρ της συμμετοχής στις ηλεκτρονικές εκλογές της Κεραμέως.

Δε δέχτηκαν ούτε καν την πρόταση για κύκλο Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων με προοπτική Γενικής Συνέλευσης Προέδρων ώστε να γίνει η όσο το δυνατόν πιο πλατιά και οργανωμένη συζήτηση μέσα στον κλάδο και να συνυπολογίσει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., στις όποιες αποφάσεις του, τη γνώμη της βάσει του κλάδου.

Στο τακτικό Δ.Σ. της 26ης/9 οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΔΗ.ΣΥ., δήλωσαν υπέρ των ηλεκτρονικών εκλογών ενώ η παράταξη του ΔΙΚΤΥΟ (με τα γνωστά ήξεις – αφίξεις που ακολουθεί, ότι πχ «είμαστε ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές, αλλά θα απέχουμε μόνο αν είναι ομόφωνη η απόφαση») ζήτησε χρόνο για να επανατοποθετηθεί. Από κοινού οι συγκεκριμένες παρατάξεις αρνήθηκαν να τοποθετηθεί η ΔΟΕ για το ζήτημα. Το επιχείρημα της ΔΗ.ΣΥ. μάλιστα ήταν ότι «στις εκλογές συμμετέχουν παρατάξεις και η ΔΟΕ δεν μπορεί να τους πει τι θα κάνουν».

ΔΑΚΕ – ΔΗ.ΣΥ – ΔΙΚΤΥΟ όλο αυτό το διάστημα μπλόκαραν, σε απόλυτο συντονισμό και συνεννόηση, την έκδοση ανακοίνωσης από τη ΔΟΕ (καταθέσαμε κείμενο ως ΑΣΕ) που ζητούσε το αυτονόητο, να γίνουν δια ζώσης εκλογές και να καταγραφεί, έστω και επι της αρχής, η αντίθεση της ΔΟΕ ως προς τις ηλεκτρονικές εκλογές.

Στη διαδικτυακή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ που έγινε εκτάκτως για το θέμα της επαναπροκήρυξης της απεργίας – αποχής από τους μέντορες και τους ενδοσχολικούς συντονιστές στις 6/10 και θέσαμε και πάλι εμβόλιμα το θέμα, οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ, της ΔΗ.ΣΥ. και του ΔΙΚΤΥΟ παρά την επίμονη προσπάθεια να κανονιστεί Δ.Σ. και πάλι υποστήριξαν ότι «δεν υπάρχει λόγος η ΔΟΕ να συζητήσει και να πάρει θέση για τις ηλεκτρονικές εκλογές».

Μετά την κατάθεση των ψηφοδελτίων στο ΥΠΑΙΘ στις 17/10, για την οποία δεν πήραν τη γνώμη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.(!!), ξαφνικά αποφάσισαν πως η Ομοσπονδία πρέπει να τοποθετηθεί!!

Τώρα η ευθύνη είναι στους Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Τις επόμενες μέρες χρειάζεται να δυναμώσει το ρεύμα καταδίκης των ηλεκτρονικών εκλογών, να είναι μαζική η αποχή στις 5 Νοέμβρη»

Το παρασκήνιο

Δεν είναι τυχαίο, ότι ειδικά στις ΣΥΝΕΚ, η απόφαση για συμμετοχή στις εκλογές προκάλεσε και διάσπαση: Η απόφαση δεν έγινε αποδεκτή από όλες τις τοπικές οργανώσεις με αποτέλεσμα οι ΣΥΝΕΚ Λάρισας να ανακοινώσουν ότι αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια! Μάλιστα η ανακοίνωσή τους είναι γραμμένη σε ύφος που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη κεντρική απόφαση: 

«Δε νομιμοποιούμε τη γελοιότητα – ψηφοφορία με ηλεκτρονικό τρόπο χωρίς καμία διασφάλιση του αδιάβλητου», λένε χαρακτηριστικά οι ΣΥΝΕΚ Λάρισας και προσθέτουν: 

«Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να απέχουν και αυτή τη φορά από τις εκτρωματικές εκλογές Κεραμέως. Καλούμε όλες τις παρατάξεις, που σκοπεύουν να πάρουν μέρος σε αυτές τις εκλογές, να αποσύρουν τα ψηφοδέλτιά τους»

Πρόκειται για αντικρουόμενες θέσεις, που προφανώς δημιουργούν πρόβλημα στην παράταξη.

Σύμφωνα εξάλλου με τον Ανδρέα Καργόπουλο, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, «Η στάση τους (σ.σ. των ΣΥΝΕΚ και του ΔΙΚΤΥΟΥ) τελικά δεν είναι «απροσδόκητη». Είναι συνέχεια της απόφασης που έχουν πάρει να συντάσσονται μαζί με τη ΔΑΚΕ, όπως συμβαίνει στο 90% των αποφάσεων του ΔΣ της ΟΛΜΕ, π.χ. την άρνησή τους να βάλει εμπόδια ο κλάδος για τους «μέντορες και συντονιστές», αλλά και στο τελευταίο συνέδριο. Να λειτουργούν ως ανάχωμα στις αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου, σε κάθε κρίσιμη καμπή του κινήματος, όπως έκαναν μετά τη μεγαλειώδη απεργία στις 11/10/2021 για την «αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση» των σχολικών μονάδων. Να κλείνουν άρον - άρον κάθε μεγάλο μέτωπο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, κάθε ρωγμή που ανοίγει απέναντι στην κυβερνητική πολιτική»

Ανάλογη θέση έλαβε και η Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα: «Η πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ), για συμμετοχή στις ηλεκτρονικές με κάποιες προσχηματικές προτάσεις περί δήθεν διασφάλισης του αδιάβλητου, αποτελεί μνημείο χυδαίου κυβερνητικού συνδικαλισμού και υποταγής στα υπουργικά «εντελλέσθε». Η απόφαση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη τακτική της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ, η οποία στηρίζει την αντεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική και αρνείται να οργανώσει τον αγώνα ενάντια στην «αξιολόγηση» των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών. Η ίδια πλειοψηφία, εδώ και καιρό, τηρεί εκκωφαντική σιωπή απέναντι στις ολοκληρωτικές μεθόδους και τις άθλιες πρακτικές με τις οποίες επιχειρεί η υπουργός Παιδείας να ακυρώσει τον αγώνα των συναδέλφων μας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ στηρίζει, αν όχι διευκολύνει, με τη στάση της την επέλαση των μεντόρων, των ενδοσχολικών μεντόρων και των εκπαιδευτικών ομίλων απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, που στρώνουν το δρόμο στην ατομική «αξιολόγηση» και διαμορφώνουν κάστες αξιολογητών, εσωτερικούς μηχανισμού ελέγχου και κατηγοριοποίησης στους Συλλόγους Διδασκόντων.

Οσο για τις Παρεμβάσεις, καλούν σε αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια στις 5/11! Οι ΕΛΜΕ να πάρουν αποφάσεις μη συμμετοχής στις εκλογές νοθείας και χειραγώγησης των συνδικάτων! Επίσης στην πρωτοβάθμια, ζήτησαν από τη ΔΟΕ «να απαιτήσει οι εκλογές να γίνουν αποκλειστικά δια ζώσης. Να λάβει απόφαση ότι απέναντι στην επιβολή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας στις εκλογές αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Εκπαιδευτικών τον ερχόμενο Νοέμβριο, οι παρατάξεις θα δηλώσουν ότι δεν θα καταθέσουν ψηφοδέλτια και δεν θα συμμετέχουν συνολικά και καθολικά στις ηλεκτρονικές ψευδοεκλογές ακυρώνοντάς στην πράξη τη συμμετοχή στη διαδικασία. Ως Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις δηλώνουμε ότι δεν θα καταθέσουμε ψηφοδέλτια, δεν θα συμμετέχουμε σε ηλεκτρονικές ψευτοεκλογές, δεν θα νομιμοποιήσουμε με κανέναν τρόπο το έλεγχο του κράτους στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Με αίσθημα πολιτικής ευθύνης, σεβόμενοι την ιστορία του κλάδου και του εκπαιδευτικού κινήματος, δεν θα συναινέσουμε!»

Τι θα κάνει η βάση ;

Σταχυολογώντας τις αποφάσεις για αποχή από τις εκλογές που έχουν ήδη λάβει δεκάδες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, βλέπουμε ότι οι εκπαιδευτικοί που επιμένουν στην αποχή παρά τις αποφάσεις των ομοσπονδιών, θεωρούν ότι με τις  ηλεκτρονικές εκλογές το Υπ. Παιδείας επιδιώκει:  

Α) την επιβολή του νόμου Χατζηδάκη με τον πιο αυταρχικό τρόπο έχοντας σαν στόχο την ακύρωση κάθε συνδικαλιστικής δράσης 

Β) την καθυπόταξη του κλάδου προκειμένου να υλοποιήσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική αφού δυσκολεύεται λόγω της σθεναρής αντίστασης της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων,  

Γ) την καθιέρωση μιας διαδικασίας εκλογής οργάνων που είναι απαξιωτική για την ίδια τη συνδικαλιστική δράση με στόχο να γενικευτεί και στις εκλογές των σωματείων. 

Δεν είναι λίγοι και όσοι εκφράζουν  επιφυλάξεις για την εγκυρότητα της διαδικασίας. Οπως αναφέρει λχ η ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων, οι ηλεκτρονικές εκλογές είναι προβληματικές, τόσο ως τεχνική όσο και ως συνδικαλιστική διαδικασία και εξηγεί:

«Τεχνικά, επειδή δεν ελέγχεται η διαδικασία από τις εφορευτικές επιτροπές, δεν πιστοποιείται η  ταυτοπροσωπία, η ψήφος μπορεί να αλλάζει μέχρι να κλείσει η κάλπη κ.ά. Συνδικαλιστικά, επειδή οδηγεί στην υπονόμευση του ζωντανού χαρακτήρα των σωματείων, την αποκοπή των εργαζομένων από αυτά και από τη ζύμωση που προκαλούν οι δια ζώσης διαδικασίες τους, στον ευτελισμό της συμμετοχής στις συλλογικές διαδικασίες που γίνεται πλέον εξ αποστάσεως»

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για πολύ ακόμα αναφέροντας όσα λένε οι εκπαιδευτικοί και για τις δύο απόψεις, υπέρ ή εναντίον της συμμετοχής. Ομως αυτό δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Όλα θα κριθούν στην (ηλεκτρονική) κάλπη, όπου θα φανεί αν και σε ποιό βαθμό, η βάση των εκαπιδευτικών θα ακολουθήσει τις προτροπές των Ομοσπονδιών τους.

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, το συντριπτικό ποσοστό του 93% αποχής δεν διαφαίνεται να υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί ξανά, ενώ η κ.Κεραμέως έχει επιτύχει το σκοπό της ο,τι κι αν γίνει. Αν υπαρξει πάλι μεγάλη αποχή θα έχουμε ξανά «δοτούς» αιρετούς, ενώ αν η αποχή είναι μικρή θα έχει κατορθώσει να επιβάλει μόνιμα πλέον την ηλεκτρονική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, δυστυχώς έχει καταφέρει να διασπάσει τους εκπαιδευτικούς...

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sardela
Σαρδέλες: Ένα υγιεινό και αξιοπερίεργο ψάρι που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας
Μελέτες και συστάσεις, όπως αυτές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, τονίζουν τη σημασία της ένταξης των...
Σαρδέλες: Ένα υγιεινό και αξιοπερίεργο ψάρι που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας
PIERRAKAKIS
Ειδική Αγωγή: Τι παρουσιάζει ο Πιερρακάκης στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της ΕΕ στη Βαρσοβία
Εκθετική αύξηση του αριθμού των μαθητών με αναπηρία καθώς o αριθμός των εν λόγω μαθητών από 68.000 το σχολικό έτος 2014-2015 ανήλθε σε 110.000 το...
Ειδική Αγωγή: Τι παρουσιάζει ο Πιερρακάκης στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της ΕΕ στη Βαρσοβία