Για να στήσει αυτό που από χτες ονομάστηκε «Φάρος» («Pharos Summit 2022», Σύνοδος για την Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης) η κ.Κεραμέως και η ελληνική κυβέρνηση ξόδεψαν ήδη 160.000 ευρώ -χώρια όσα θα χρειαστούν στο μέλλον.
Οπως αποκαλύπτει σήμερα το alfavita.gr το Υπουργείο Παιδείας επιχορήγησε με αυτό το ποσό το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) σε βάρος της πίστωσης του Α.Λ.Ε. 2310802012 «Επιχορήγηση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) για λειτουργικές δαπάνες γενικά» του Ε.Φ. 1019-208-0000000 «Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης» του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών δαπανών που αφορούν σε δαπάνες διοργάνωσης του Pharos Summit 2022 και της επίσκεψης αμερικανικών πανεπιστημίων σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής για την ανάπτυξη συνεργασιών σε τομείς εκπαίδευσης και έρευνας.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό το κονδύλι δεν είναι μεγάλο, αν οι συνεργασίες αυτές πραγματικά αποδειχθούν επωφελείς για τους Ελληνες φοιτητές και τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ομως μια τέτοια συνεργασία με τα μεγαθήρια της αμερικανικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, θα είναι επωφελής κυρίως για τα ίδια τα αμερικανικά ιδρύματα.
Στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας θεωρείται βέβαιο πως θα συζητηθεί και η «πανεπιστημιοποίηση» των αμερικάνικων κολεγίων που εδρεύουν στην Ελλάδα (αναγνώριση πτυχίων, αδειοδότηση, επαγγελματικά δικαιώματα)
Ηδη απο χθες, η κ.Κεραμέως μείωσε το χρόνο που ένας Ελληνας φοιτητής θα μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα σε ένα αμερικάνικο πανεπιστήμιο χωρίς να καταβάλει τα υπέρογκα δίδακτρα, λόγω συνεργασιών. «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα 30 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Γέιλ, το Χάρβαρντ, το Κολούμπια και το Τζονς Χόπκινς, για να συνεργαστούν με τα δικά μας. Οι φοιτητές μας θα μπορούν να πάνε για ένα εξάμηνο ή και περισσότερο, σε ξένο πανεπιστήμιο στην Αμερική χωρίς δίδακτρα. Κάτι τελείως απλησίαστο στους φοιτητές, γίνεται απτό. Μπορεί να πλησιάζουν και τα 70.000 δολάρια το χρόνο τα δίδακτρα στην Αμερική», είπε.
Μόνο που τις προηγούμενες μέρες μιλούσε για ένα έτος κι όχι για ενα εξάμηνο ή περισσότερο. Επιπλέον, αναφέρεται στη συνεργασία του ΕΚΠΑ με το Γέιλ που (θα) το προβλέπει αυτό κι όχι στις συνεργασίες όλων των αμερικανικών ΑΕΙ, για τις οποίες ακόμα δε γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες. Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας, ΕΚΠΑ-Γέιλ, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του ΕΚΠΑ θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα διάρκειας ενός εξαμήνου ή ενός έτους στις θετικές επιστήμες και τις πολυτεχνικές, ιατρικές, περιβαλλοντολογικές σχολές του Yale, τα οποία θα προσμετρώνται στην απόκτηση του πτυχίου τους. Ομως, να δούμε πόσοι Ελληνες φοιτητές θα είναι σε θέση να ζήσουν ακόμα και μόνο ένα εξάμηνο στις ΗΠΑ, ακόμα και χωρίς δίδακτρα, με το κόστος ζωής της αμερικής και τα εισοδήματα της Ελλάδας. Λέτε να μπορέσουν οι φοιτητές που δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια σε άλλη Ελληνική πόλη να πάνε για ένα εξάμηνο στις ΗΠΑ; Θα δείξει.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο για την Παιδεία, η συνεργασία των αμερικανικών πανεπιστημίων με τα ελληνικά δεν είναι τόσο ανέφελη όπως την παρουσίασε χθες η κ.Κεραμέως και ο κ.Μητσοτάκης. Ας δούμε γιατί:
Η συγκεκριμένη συζήτηση έγινε στο πλαίσιο συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (Council of Foreign Relations), ενός αμερικάνικου think-tank που καταπιάνεται με τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Το σχέδιο «Ελληνοαμερικανική Συνεργασία για την Ανώτατη Εκπαίδευση» ξεκίνησε το 2019, περιλαμβάνοντας επίσκεψη εκπροσώπων από πανεπιστήμια των ΗΠΑ και συναντήσεις με εκπροσώπους της Συνόδου Πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ. Η πανδημία και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί πάγωσαν την πρωτοβουλία μέχρι το Μάρτιο του 2021.
Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης: Μια αμερικανική ΜΚΟ
Τότε, το υπουργείο Παιδείας έκανε γνωστό πως «προχωρούν οι συνεργασίες μεταξύ Ελληνικών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων» και ότι «έγινε τηλεδιάσκεψη με στόχο την ενημέρωση των διοργανωτών και των συμμετεχόντων σχετικά με την εξέλιξη των συνεργειών, στο πλαίσιο του προγράμματος Διεθνούς Ακαδημαϊκής Συνεργασίας (International Academic Partnership Program / IAPP)».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (Institute of International Education / IIE), μια αμερικάνικη ΜΚΟ που εστιάζει στις διεθνείς ανταλλαγές φοιτητών, στις εξωτερικές υποθέσεις και στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια…
Οι δραστηριότες του ιδρύματος στην Ευρώπη εντοπίζονται στις Βρυξέλλες, τη Βουδαπέστη, το Κίεβο και τη Μόσχα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε η πολιτική ηγεσία (Κεραμέως, Συρίγος, Δημητρόπουλος), ο επικεφαλής του αμερικάνικου Ινστιτούτου / MKO Allan Goodman και ο (τότε) πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt.
Θα πληρώνουμε τα έξοδα
Στόχος του προγράμματος IAPP, όπως περιγράφει το Ινστιτούτο και όχι όπως παρουσιάζει το υπουργείο Παιδείας, αποτελεί η καθοδήγηση για την ανάπτυξη στρατηγικών σχέσεων συνεργασίας και περιλαμβάνει διαδικτυακά ενημερωτικά σεμινάρια και πρόσβαση στις δημοσιεύσεις του Ινστιτούτου. Προβλέπει επίσης την παραμονή αμερικάνικης αντιπροσωπείας στην Ελλάδα με έξοδα του υπουργείου Παιδείας, η οποία θα παρέχει στα ελληνικά ΑΕΙ «γνώση, συμβουλές και διαπροσωπικές διασυνδέσεις για την ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών και την έναρξη νέων».
Pharos Summit ⇆ Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ
Οι προετοιμασίες ολοκληρώθηκαν, η επίσκεψη βαφτίστηκε «Σύνοδος Φάρος 2022» και οι εκπρόσωποι των αμερικάνικων ΑΕΙ κατέφθασαν εχθές στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, εκπρόσωποι από μεγάλα -πράγματι- πανεπιστήμια όπως το Columbia, το Harvard, το John Hopkins και το Princeton. Η «σύνοδος» θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της αμερικάνικης πρεσβείας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως τις συζητήσεις θα παρακολουθήσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο και η συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Μαζί του ήταν και η Νίκη Κεραμέως, η οποία πραγματοποίησε «μια σειρά από επαφές για την προώθηση της Ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης». Η κύρια συνάντηση έγινε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης / IIE, στην Ουάσινγκτον.
Λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ». Ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία παρά την κάθετη διαφωνία της πανεπιστημιακής κοινότητας, της Συνόδου Πρυτάνεων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση διευκολύνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και επιβάλλει τη διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ με εταιρικούς όρους. Με την κατάργηση των δωρεάν μεταπτυχιακών, με τη θεσμοθέτηση νέου τύπου «πτυχίων» και «τίτλων σπουδών», με τα ξενόγλωσσα προγράμματα και τα δίδακτρά τους, με τα νέα συμβούλια διοίκησης και τον οικονομικό manager, το υπουργείο Παιδείας και η ελληνική κυβέρνηση έστειλαν το μήνυμα πως τα ελληνικά ΑΕΙ είναι… επιτέλους έτοιμα για business.
Υπονομεύοντας τις συνεργασίες με τα Ευρωπαϊκά ΑΕΙ
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως το καταλληλότερο περιβάλλον για business στην ανώτατη εκπαίδευση είναι το αμερικάνικο παρά το ευρωπαϊκό (βλ. σφιχτός εναγκαλισμός με επιχειρήσεις, υπέρογκα δίδακτρα, φοιτητικά χρέη ≥ 1,6 τρις δολάρια). Για αυτό εξάλλου προωθούν τη συνεργασία με τα πανεπιστήμια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Οι σχέσεις των ελληνικών πανεπιστημίων με ιδρύματα του εξωτερικού δεν ξεκίνησαν τώρα, και όχι φυσικά από το δίδυμο Μητσοτάκη-Κεραμέως. Συμβαίνει εδώ και χρόνια με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν τα ίδια τα πανεπιστήμια και αφορούν διάφορα επίπεδα: εκπαιδευτικά, ερευνητικά, ανταλλαγές φοιτητών, υποτροφίες, θερινά σχολεία. Τόσο με αμερικάνικα όσο και με ευρωπαϊκά.
Ενδεικτική είναι η πετυχημένη συμμετοχή τριών ελληνικών ΑΕΙ σε δίκτυα που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Το Γεωπονικό συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για την Ευφυή Αειφόρο Διαχείριση της Αστικής Παράκτιας Ζώνης (EU-Conexus), το ΕΚΠΑ είναι μέλος της Συμμαχίας 11 Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (CIVIC), ενώ το Αριστοτέλειο ανήκει στο European Partnership for an Innovative Campus Unifying Regions (EPICUR).
Καλώς ήλθε το δολάριο
Κανένα αμερικάνικο πανεπιστήμιο δεν έρχεται στην Ελλάδα για να εγκατασταθεί ή ανοίξει παράρτημα όπως διαφημίζει η κυβέρνηση και η υπουργός Νίκη Κεραμέως. Όπως και οι εκπρόσωποί τους δεν «αποβιβάστηκαν» για να ικανοποιήσουν τις προπαγανδιστικές ανάγκες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ήρθαν για να διερευνήσουν πιθανές επιχειρηματικές σχέσεις σε μια νέα και οικονομικά «απελευθερωμένη» αγορά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο νέος νόμος-πλαίσιο της ΝΔ για τα ελληνικά πανεπιστήμια τους λύνει τα χέρια.
Στόχος του προγράμματος είναι η εξαγωγή τεχνογνωσίας και το πατρονάρισμα των ελληνικών ΑΕΙ στο πλαίσιο της διεθνούς αγοράς και του αμερικάνικου «ακαδημαϊκού» επεκτατισμού σε χώρες όπως ο Ισημερινός, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Νότια Αφρική, η Ινδία, η Ουκρανία, η Ινδονησία και η Μιανμάρ. Ενδεικτικό για την πολυδιαφημισμένη αυτή συνεργασία είναι πως το ελληνικό υπουργείο Παιδείας διαπραγματεύεται, συνομιλεί και συνδιοργανώνει δράσεις με ένα αμερικάνικο Ινστιτούτο / ΜΚΟ και όχι με το ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ, τα αρμόδια συμβούλια κάθε Πολιτείας ή τις διοικήσεις των αμερικάνικων πανεπιστημίων.
Μπίζνες...
Το υπουργείο Παιδείας υπερθεματίζει για τις ανταλλαγές φοιτητών, ακαδημαϊκών και ερευνητών και επενδύει στο κλίμα του ρομαντικού καταναλωτισμού. Όμως οι μπίζνες περιλαμβάνουν διπλά προγράμματα σπουδών, διπλά και κοινά πτυχία, προγράμματα σύντομης διάρκειας, πιστοποιητικά ψηφιακών δεξιοτήτων, μεταπτυχιακά και ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα, βιομηχανικά διδακτορικά, θερινά σχολεία. Μια πανσπερμία προγραμμάτων σπουδών που παρέχουν ευκαιριακά πτυχία χωρίς αντίκρισμα και επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά κοστίζουν ακριβά και διευκολύνουν την κερδοφορία των αμερικάνικων ιδρυμάτων μέσω της στρεβλής αυτής διεθνοποίησης.
Στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας είναι βέβαιο πως θα συζητηθεί και η «πανεπιστημιοποίηση» των αμερικάνικων κολεγίων που εδρεύουν στην Ελλάδα (αναγνώριση πτυχίων, αδειοδότηση, επαγγελματικά δικαιώματα). Οι πιέσεις της αμερικάνικης πλευράς είναι διαχρονικές και η υπουργεία Κεραμέως αποδείχτηκε εξαιρετικά χρήσιμη και αποδοτική για την αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων.
Τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα
Η κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Καλώς ήλθε το δολλάριο» φαντάζει παιδικό μυθιστόρημα μπροστά στα πεπραγμένα και τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στη διάσημη ελληνική ταινία του 1967, ο 6ος αμερικάνικος στόλος αποβιβάζεται στον Πειραιά και κατευθύνεται στα μπαρ της κακόφημης Τρούμπας για να ξεδώσει. Οι κράχτες απεργούν και ο Φίλιππος (Γιώργος Κωνσταντίνου), αξιοπρεπής καθηγητής Αγγλικών με πενιχρά εισοδήματα, δέχεται να μετατραπεί ο ίδιος σε κράχτη για να γεμίσει το μπαρ Blue Black. Όλοι μένουν ικανοποιημένοι: οι αμερικάνοι ναύτες, η μαντά Φούλη (Άννα Καλουτά), ο ιδιοκτήτης του μπαρ Σταύρος (Νίκος Φέρμας). Ο Φίλιππος θα μείνει στην κινηματογραφική ιστορία με την ατάκα: «Καλώς τα τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα».
Οι αναγωγές είναι προφανείς.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη