Γνωστό έγινε ότι το βιβλίο «Υγιεινή-Μικροβιολογία» της Γ’ Λυκείου του ΕΠΑΛ, περιλάμβανε άμεσες διατυπώσεις που συνέδεαν τη μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων με τη «διάδοση της ομοφυλοφιλίας», καθώς και με τον τουρισμό, την αστυφιλία και τη μετανάστευση.
Τα προβληματικά εδάφια έφτασαν στον Συνήγορο του Πολίτη μέσω σπουδαστή του ΕΠΑΛ, που θεώρησε, και δικαιολογημένα, λανθασμένες τις συγκεκριμένες αναφορές.
Αλλαγές στο βιβλίο
Μετά την ειδοποίηση για όσα αναφέρονταν, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, κάνοντας προτάσεις για τον αναγκαίο και συστηματικό έλεγχο των σχολικών εγχειριδίων, αλλά και των ίδιων των μαθημάτων, με στόχο την απαλοιφή αναχρονιστικών και μη επιστημονικά ορθών διατυπώσεων.
Τέτοιες «θεωρίες» συμβάλλουν σε φαινόμενα ομοφοβίας και ξενοφοβίας, προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο στιγματισμού και στοχοποίησης εις βάρος συγκεκριμένων ατόμων.
Μέσα στις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη ήταν και η αφαίρεση των διατυπώσεων, ενώ το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συμφώνησε με όσα προτάθηκαν και τελικώς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ειδοποίησε ότι «στη νεότερη έκδοση του εν λόγω σχολικού βιβλίου, το οποίο διανέμεται στους μαθητές κατά το σχολικό έτους 2022 – 2023, οι παραπάνω διατυπώσεις έχουν αφαιρεθεί».
Άλλο ένα προβληματικό βιβλίο
Μάλιστα, πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας άλλο ένα βιβλίο που περιείχε κάποιες, ίσως, αχρείαστες αναφορές σε ΜΚΟ, ανάμεσά τους και την Κιβωτό του Κόσμου.
Η αναφορά, βέβαια, προϋπήρχε της γνωστοποίησης των καταγγελιών για τα όσα βίωσαν φιλοξενούμενοι στις δομές της Κιβωτού, ενώ η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος ζήτησε την αφαίρεση του αποσπάσματος.
Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, αφού τονίστηκε η ενόχληση που προκλήθηκε μετά τις εξελίξεις, «αντιλαμβανόμαστε ότι τα μέλη της συγγραφικής ομάδας δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν τι συμβαίνει στη συγκεκριμένη δομή, ωστόσο πιστεύουμε πως θα πρέπει οι συγγραφείς σχολικών εγχειριδίων να είναι φειδωλοί, όταν αναφέρονται σε πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα σε ευαίσθητους κοινωνικούς χώρους, όταν μάλιστα η κρατική εποπτεία είναι πλημμελέστατη».
Το εδάφιο στο βιβλίο ανέφερε συγκεκριμένα: «Η Κιβωτός του Κόσμου είναι μια φωλιά στοργής και φροντίδας για το παιδί, τον νέο και τον γονιό που βρίσκονται σε ανάγκη. Την ίδρυσε το 1998 στην Αθήνα ο εικοσιεξάχρονος ιερέας πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά.
Η Κιβωτός καλύπτει εξ ολοκλήρου και φροντίζει τα απροστάτευτα παιδιά. Σε συνεργασία με άλλους φορείς προστασίας και υπηρεσίες για τα δικαιώματα των παιδιών, αναλαμβάνει το μεγάλωμα των ανηλίκων –Ελληνόπουλων αλλά και από άλλες χώρες– σε σπίτια φιλοξενίας. Τα παιδιά ζουν σε ένα περιβάλλον στοργής και ειρήνης μακριά από την φτώχεια, την πείνα και τον ρατσισμό.»
Δυστυχώς, τα προβλήματα δεν περιορίζονται σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, καθώς αν ανατρέξει κανείς και σε άλλα βιβλία που έχουν γραφτεί κατά παλαιότερα έτη αλλά διατηρούνται ακόμα στις σχολικές αίθουσες, οι αναφορές είναι ενίοτε, επί πολλών ζητημάτων προσβλητικά, προβληματικά και παλιακά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση