Η εξέλιξη της τεχνολογίας και παράλληλα o αντίκτυπος του κορονοϊού στον τρόπο διεξαγωγής της εκπαίδευσης, δημιούργησε ένα νέο τοπίο διδασκαλίας. Νέες ψηφιακές τεχνολογίες αναμειγνύονται μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Όμως πόσο αποδοτική είναι η νέα μορφή εκπαίδευσης;
Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το μέλλον της εκπαίδευσης θα είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι είχαμε στο μυαλό μας έως σήμερα. Οι παραδοσιακές αίθουσες διδασκαλίας και τα αμφιθέατρα, αλλά και η διαδικασία των εξετάσεων δεν θα είναι η ίδια.
Η εμβέλεια της ψηφιακής συνδεσιμότητας έχει βοηθήσει τα κολέγια και τα πανεπιστήμια να υιοθετήσουν μεγαλύτερη ευελιξία και να προσφέρουν όλο και περισσότερο διαδικτυακά μαθήματα.
Οι φοιτητές πλέον όχι μόνο μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα από άλλο μέρος του πλανήτη από αυτό που εδρεύει το πανεπιστήμιο τους, αλλά έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μαγνητοσκοπημένες διαλέξεις ακόμη και ώρες μετά την ολοκλήρωσή τους.
Άλλωστε σύμφωνα με μελέτες που επικαλείται το euronews.gr, οι διαδικτυακές διαλέξεις επιτρέπουν περισσότερη αλληλεπίδραση και άρα πρακτική επίλυση προβληματισμών στο αντικείμενο μελέτης, μετατρέποντάς τες αυτόματα σε περισσότερο αποτελεσματικές από τις "παραδοσιακές".
Ο «θάνατος» των τελικών εξετάσεων
Ακόμη και οι τελικές εξετάσεις τείνουν να γίνουν εξ ολοκλήρου διαδικτυακά. Πολλά είναι τα πανεπιστήμια παγκοσμίως που εγκαταλείπουν σιγά σιγά την εξέταση στα αμφιθέατρα με τα τυποποιημένα τεστ.
Φυσικά και υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως οι εξετάσεις δια ζώσης είναι καλύτερες για την ουσιαστική εκμάθηση των φοιτητών, ωστόσο τα πανεπιστήμια που ακολουθούν το μοντέλο των εξ αποστάσεως εξετάσεων, πιστεύουν πως η «μεγάλη τελική εξέταση» δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την πραγματική ικανότητα ενός μαθητή.
1 στις 3 ψηφιακές πλατφόρμες μάθησης αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Covid-19
Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως αφορμή για όλες τις αλλαγές ήταν η πανδημία του COVID-19, παρόλο που η τεχνολογία που θα μπορούσε να υποστηρίξει την εξ αποστάσεως μάθηση, έστω σε μικρότερη κλίμακα, υπήρχε ήδη.
Όμως από το 2019 και έπειτα είδαμε μια ραγδαία και ευρεία χρήση της ψηφιακής μάθησης. Οι νέες μορφές διαδικτυακής μάθησης, που "σημάδεψαν" τα πανεπιστήμια παγκοσμίως επηρεάζοντας καθηγητές και φοιτητές, έχουν είτε λίγο είτε πολύ επιβληθεί στα περισσότερα πανεπιστήμια.
Η τεχνολογία στα πανεπιστήμια, διαδίδει την εκπαίδευση
Αν επιστρέψουμε στις πρώτες μέρες της πανδημίας του COVID-19, όταν οι πανεπιστημιουπόλεις σε όλο τον πλανήτη έκλεισαν, οι φοιτητές εξέφραζαν μια βαθιά δυσαρέσκεια. Έρευνες που έγιναν τότε έδειξαν πως το 70% εμφάνιζε μια αποστροφή στην ψηφιακή εκπαίδευση. Ως αποτέλεσμα αυτής της δυσαρέσκειας ήταν μεταξύ άλλων και οι χαμηλοί βαθμοί του φοιτητών. Ο βασικότερος λόγος ήταν πως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν ήταν επιλογή, αλλά εντολή.
Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο πριν το τέλος της καραντίνας, περίπου το ένα τρίτο των φοιτητών ήταν εγγεγραμμένο σε τουλάχιστον ένα διαδικτυακό μάθημα. Σήμερα όμως, το ποσοστό έχει εκτιναχθεί αυτό εκτινάχθηκε στο μισό.
Οι φοιτητές που επέλεγαν να εγγραφούν στη διαδικτυακή διδασκαλία ολοένα και αυξάνονταν, ενώ δεν είναι λίγοι οι εκείνοι που επέλεξαν να εγγραφούν στο πανεπιστήμιο για νέο πτυχίο ή μεταπτυχιακές σπουδές. Ειδικά για ενήλικες που εργάζονται, το διαδίκτυο είναι συχνά ο απλούστερος και ευκολότερος και οικονομικότερος δρόμος.
Παρόλο που χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα για να κάνουν την διαδικτυακή εκπαίδευση περισσότερο προσβάσιμη, οικονομικά προσιτή και ευκολότερη στην καθημερινότητα των φοιτητών, το μόνο σίγουρο είναι πως η πρόοδος που έχει ήδη σημειωθεί είναι άκρως σημαντική για την περαιτέρω διάδοση της εκπαίδευσης παγκοσμίως.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση