«Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο Charles Swaat υπηρετούσε στο Τόκιο. Για τα επόμενα 20 χρόνια εισήχθε πολλές φορές στο νοσοκομείο σε κατάσταση βαριάς μέθης χωρίς να έχει πιει σταγόνα αλκοολούχου ποτό. Το συκώτι του καταστράφηκε.
Το 1964 έμαθε για έναν Ιάπωνα που είχε παλαιότερα τα ίδια συμπτώματα και είχε θεραπευτεί.
Μετά από 25 χρόνια οι παθολόγοι διέγνωσαν ότι η "ασθένειά" των δύο ανδρών ήταν κοινή. Στο γαστρεντερικό σωλήνα τους υπήρχε ένας μεταλλαγμένος κλώνος του ζυμομύκητα Candida albicans, o οποίος παρήγαγε ένζυμα που συνέθεταν οινόπνευμα από τους υδατάνθρακες που προσλάμβαναν από τροφές όπως τα μακαρόνια.
Μετά από μια μακρά θεραπεία με αντιβιοτικά, το 1975 όλα τα κύτταρα του μύκητα στο έντερο του Charles καταστράφηκαν και η ζωή του έγινε πάλι φυσιολογική».
Αυτή είναι μία από τις εκατοντάδες ιστορίες που μπορεί να διαβάσει κανείς στον ιστότοπο ChemNoesis https://chem.noesis.edu.gr/.
Θέματα που αφορούν τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την ιστορία κ.ά παρουσιάζονται έτσι ώστε να καταδεικνύουν τον ρόλο της Χημείας στην καθημερινή μας ζωή. Γιατί η Χημεία είναι παντού!
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Έργου, καθηγητής Χημείας στο ΑΠΘ και μέχρι πρότινος Πρόεδρος του ΔΣ του ΝΟΗΣΙΣ Μιχάλης Σιγάλας μιλά για το ChemNoesis και τους ανθρώπους πίσω από αυτόν ιστοχώρο:
«Η ανάπτυξη του ChemNoesis, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου αλλά και το ευρύ κοινό έχει στόχο τη μελέτη των δυνατοτήτων που παρέχουν η ψηφιακή τεχνολογία και η χρήση εικονικών εργαστηριακών περιβαλλόντων Χημείας στη διάδοση εννοιών και φαινομένων της Χημείας στα πλαίσια της τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης.
Το ChemNoesis αποτελεί προϊόν μετεξέλιξης, εκσυγχρονισμού, εμπλουτισμού και επικαιροποίησης του διαδικτυακού εκπαιδευτικού υλικού που έχει παραχθεί στο Τμήμα Χημείας τα τελευταία χρόνια, αλλά και πρωτογενούς εκπαιδευτικού υλικού. Κατά την ανάπτυξή του χρησιμοποιήθηκαν νέες τεχνολογίες και τεχνικές που βελτιστοποιούν την αποτελεσματικότητα της διάδοσης της γνώσης Χημείας, με ιδιαίτερη προσοχή στη ευχερή περιήγηση των χρηστών, την ποιότητα του πολυμεσικού υλικού και τη μεγιστοποίηση της διαδραστικότητας.
ΣτοChemNoesis ο επισκέπτης κάθε ηλικίας, ξεκινώντας από την παρουσίαση θεμάτων που αφορούν τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την ιστορία κ.α., μπορεί να ανακαλύψει το ρόλο της Χημείας σε αυτά. Και αν το επιθυμεί, μπορεί μελετήσει συστηματικά ένα σύνολο βασικών γνώσεων Χημείας απαραίτητο για κάθε πολίτη. Να ανακαλύψει τη σχέση της Χημείας με την καθημερινή μας ζωή, να παρακολουθήσει και να εκτελέσει πειράματα Χημείας και πολλά άλλα.
Η ομάδα εργασίας ανάπτυξης του ChemNoesis, με πυρήνα την ομάδα μελών ΔΕΠ του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. η οποία ασχολείται εδώ και 25 χρόνια με την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού Χημείας και ιδιαίτερα πολυμεσικού και διαδικτυακού υλικού, αποτελείται από τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Χημείας Ανδρέα Γιαννακουδάκη, Παναγιώτη Γιαννακουδάκη, Μιχάλη Σιγάλα και Νικόλαο Χαριστό, τους καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλη Κουταλά (PhD), Νίκο Μπεκιάρη (MSc), Κώστα Ναλμπάντη (MSc) και Εύη Παρισοπούλου (PhD) και τις φοιτήτριες του Τμήματος Χημείας Θεόκλεια Γκατζιανίδου, Ευμορφίλη Γκόγκου, Μαρία Καρατζιοβαλή, Θάλεια Κωνσταντινίδου, Σοφία Μανωλοπούλου, Δήμητρα Μουρατίδου και Μαρία Μούρνου.
Με τη χρηματοδότηση του ερευνητικού προγράμματος ΚΡΗΠΙΣ της ΓΓΕΚ δόθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης του ιστοχώρου ChemNoesis που εντάχθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ (www.noesis.edu.gr).
Η ομάδα εργασίας θα συνεχίσει να εργάζεται τόσο για την ανάπτυξη και εμπλουτισμό του εκπαιδευτικού υλικού, όσο και για την ενσωμάτωση σε αυτό των όποιων αναδυόμενων τεχνολογιών κριθεί ότι συμβάλλουν στο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα.
Τον Μάρτιο του 2022 υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ με στόχο την εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων σε ότι αφορά τη συνεχή λειτουργία, εμπλουτισμό και αναβάθμιση του ChemNoesis.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση