Επιχείρηση «εκβιασμού» από το ΥΠΑΙΘ σε τρία ΑΕΙ, τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Αιγαίου και Θεσσαλίας, στα οποία τα εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης εδώ και μήνες δε μπορούν να εκλέξουν τα εξωτερικά μέλη επειδή ισοψηφούν και το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προβλέψει διέξοδο, καταγγέλλουν Πανεπιστημιακοί.
Το Υπουργείο Παιδείας, όπως αναφέρουν πανεπιστημιακοί στο alfavita.gr, αρνείται να αναλάβει την ευθύνη της αμέλειάς του που προκάλεσε το πρόβλημα και επιχειρεί να μετακυλήσει την ευθύνη στα ίδια τα ιδρύματα, «απειλώντας» ότι αν δε βρεθεί λύση, τα ιδρύματα θα μείνουν «ακυβέρνητα», είτε θα προκηρυχθούν εκ νέου εκλογικές διαδικασίες για τα εξωτερικά μέλη. Την τελευταία εβδομάδα ο γενικός γραμματεάς ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας κ. Οδ.Ζώρας, επισκέφθηκε τα 3 πανεπιστήμια που βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά τις εκλογές του Συμβουλίου Διοίκησης, ώστε να αφήσει σχετικά τελεσίγραφα.
Βάφτισε τον εκβιασμό «παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο»
Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Ταχυδρόμος, ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά δέχθηκαν «απειλές» για να ολοκληρώσουν την εκλογική διαδικασία, βάσει του νέου Νόμου, που έχει οδηγήσει σε σοβαρό κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία του ιδρύματος, το οποίο από 1η Μαρτίου, μένει ουσιαστικά «ακυβέρνητο»
«Ουσιαστικά μας απείλησε ότι αν δεν τελειώσει η διαδικασία συγκρότησης συμβουλίου, δεν θα υπάρχει διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το ίδρυμα κινδυνεύει να μείνει ακυβέρνητο. Και μας διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στη θητεία της σημερινής πρυτανικής αρχής. Ουσιαστικά ήρθε να μας εκβιάσει και να περάσει την ευθύνη της ακυβερνησίας του ιδρύματος στο ίδιο το πανεπιστήμιο και στα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης. Το Υπουργείο Παιδείας με παιδαριώδεις απειλές επιχειρεί να μετακυλήσει την ευθύνη στα πανεπιστήμια, όταν το ίδιο το Υπουργείο και ο Νόμος που δημιούργησε, ευθύνονται για την όλη κατάσταση», είπαν οι πανεπιστημιακοί στον «Ταχυδρόμο».
Το στίγμα της μη παρέμβασης εξάλλου, είχε δώσει η ίδια η κ.Κεραμέως τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν της ετέθη το ζήτημα στη Σύνοδο Πρυτάνεων. Τότε είχε πει ότι οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση αυτή τη χρονική στιγμή θα δημιουργούσε νομικά ζητήματα στην εκλογή των υπολοίπων επτά Πανεπιστημίων που ολοκλήρωσαν τις εκλογικές διαδικασίες, καθώς σε μια εκλογική διαδικασία θα ίσχυαν δυο διαφορετικά νομοθετήματα. Είχε μάλιστα χαρακτηρίσει «παρεμβατική» ενδεχόμενη νομοθετική παρέμβαση. Οι πρυτάνεις ωστόσο της απάντησαν ότι αν δε λάβει μέτρα, το ίδιο φαινόμενο μπορεί να επαναληφθεί και στις επικείμενες εκλογές για Συμβούλια Διοίκησης που αναμένονται σε ακόμα 6 ιδρύματα από τον Φεβρουάριο 2023...
H Σύνοδος διαπίστωσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφαρμογή του νέου Νόμου σε ότι αφορά στις διατάξεις της επιλογής μελών των Συμβουλίων Διοίκησης και συνακόλουθα της ανάδειξης Πρυτανικών Αρχών. Η συζήτηση ανέδειξε αφενός συγκεκριμένα κενά/ελλείψεις στον Νόμο και αφετέρου τη σκοπιμότητα διευθέτησης των προβλημάτων στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των Ιδρυμάτων.
Βέβαιη η ακυβερνησία από 1η Μαρτίου
Στο Παν.Θεσσαλίας, ακαδημαϊκοί κύκλοι υποστηρίζουν πως ό,τι και να γίνει είναι βέβαιη η ακυβερνησία του ιδρύματος από την 1η Μαρτίου. Σε περίπτωση που γίνει επαναπροκήρυξη εξωτερικών μελών, χωρίς κανείς να μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρχει νέο αδιέξοδο, η διαδικασία δεν προβλέπεται να τελειώσει πριν το τρίμηνο.
Εάν δεν γίνει επαναπροκήρυξη και το Συμβούλιο συνεχίζει να συνεδριάζει, ακόμη κι αν υπάρξει «λευκός καπνός», οι διαδικασίες μέχρι την εκλογή πρύτανη, χρειάζονται τουλάχιστον ένα δίμηνο μέχρι να ολοκληρωθούν. Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η θητεία της σημερινής πρυτανικής αρχής. Και με δεδομένη από το Υπουργείο, τη μη παράταση της θητείας, το Π.Θ. θα μείνει ακυβέρνητο από 1η Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να πληρωθούν υπάλληλοι, συμβασιούχοι, να λειτουργήσει η Επιτροπή Ερευνών, να λειτουργήσει το ίδιο το Πανεπιστήμιο.
Νέες εκλογές από το μηδέν, σύμφωνα με το σενάριο που «έπαιζε», δεν θα γίνουν και ουσιαστικά ασκήθηκε πίεση στα έξι εσωτερικά μέλη να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εκλογής των πέντε εξωτερικών μελών για την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Διοίκησης και την ανάδειξη πρύτανη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το ίδρυμα αναμένεται να περιέλθει σε ακυβερνησία μετά τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η παράταση της θητείας της πρυτανικής αρχής. Ανοιχτό φαίνεται να είναι το παράθυρο της επαναπροκήρυξης εκλογών, αλλά μόνο για τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Συμβούλιο Διοίκησης του Παν.Θεσσαλίας δεν βρίσκεται πια στο 3-3 αλλά στο 3-2-0. Δηλαδή υπάρχει μπλοκ τριών μελών που ψηφίζουν συγκεκριμένους εξωτερικούς, άλλων δύο που ψηφίζουν άλλους και ενός που ψηφίζει λευκό. Στο Παν. Θεσσαλίας έχει ψηφιστεί μόνο ένα εξωτερικό μέλος στο Συμβούλιο Διοίκησης, ο Νικόλαος Πράντζος, ερευνητής αστροφυσικός του Ινστιτούτου Αστροφυσικής Παρισιού, με 4 ψήφους.
Τα ίδια στο ΠΑΜΑΚ
Η Συσπείρωση του ΠΘ ήδη έχει αντιδράσει από το Δεκ 2022. Τώρα όμως πλησιάζει το τέλος της παράτασης της θητείας των πρυτανικών αρχών (28/2) και ο κ Ζώρας μετέφερε τον εκβιασμό του υπουργείου ότι αν δεν δοθεί λύση, δεν θα πάρουν καμία νομοθετική πρωτοβουλία για να αρθεί το αδιέξοδο επικαλούμενος το αυτοδιοίκητο!
Στο μεταξύ, τα πανεπιστήμια έχουν τραβήξει χειρόφρενο και κινδυνεύουν να παραλύσουν μετά τον επόμενο μήνα. Ο νόμος είναι γραμμένος, είτε με δόλο είτε χωρίς, με απίστευτη προχειρότητα και αλαζονεία και άλλη μια φορά το υπουργείο μεταφέρει τις ευθύνες στα πανεπιστήμια για τα δικά του λάθη.
Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις απόπειρες για την εκλογή των πέντε εξωτερικών μελών, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα καθώς οι ψήφοι μεταξύ των εκλεκτόρων, δηλαδή μεταξύ των έξι εσωτερικών μελών ήταν μοιρασμένες. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο καθώς ο «νόμος Κεραμέως» δεν έχει προβλέψει τι θα συμβεί σε αυτές τις περιπτώσεις. Εφόσον δεν αρθεί αυτό το αδιέξοδο, το ΠΑΜΑΚ κινδυνεύει να οδηγηθεί σε ακυβερνησία καθώς η θητεία των νυν πρυτανικών αρχών λήγει τον Φεβρουάριο του 2023.
Με βάση το “νόμο Κεραμέως” για την εκλογή ενός εξωτερικού μέλους στο Συμβούλιο Διοίκησης απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 5/6 κατά την πρώτη συνεδρίαση του Σώματος των έξι εσωτερικών μελών. Εφόσον δεν επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα και πλέον απαιτείται πλειοψηφία 4/6. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο ΠΑΜΑΚ έγιναν τέσσερις απόπειρες για την εκλογή εξωτερικών μελών οι οποίες απέβησαν άκαρπες καθώς κανένας από τους έντεκα υποψηφίους δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε όλες τις ψηφοφορίες υπήρξε ισοψηφία τρεις έναντι τριών. Έπειτα απ' αυτό έχει “παγώσει” η διαδικασία καθώς διαπιστώθηκε απόλυτο αδιέξοδο.
Για το πρόβλημα αυτό έχουν ήδη εκδώσει ανακοινώσεις παρατάξεις πανεπιστημιακών:
Η ανακοίνωση της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών
Με δεδομένο τον υπερσυγκεντρωτισμό, την αδιαφάνεια και το ολιγαρχικό πνεύμα που διέπουν τον νέο νόμο, δεν ήταν δύσκολο βέβαια να προβλέψει κανείς τη σημερινή παράλυση και το αδιέξοδο στο πανεπιστήμιό μας. Αυτό που δεν θα μπορούσε όμως να φανταστεί κάποιος είναι τη θλιβερή εικόνα, τις ανθρωποφαγικές επιθέσεις, τις διαρροές στον τύπο, τους αντιδεοντολογικούς χαρακτηρισμούς, τους υπαινιγμούς, τις καταγγελίες, τις προσβολές. Δεν θέλουμε δε να πιστέψουμε τις πληροφορίες για εκφοβιστικές πρακτικές, τηλεφωνήματα και επισκέψεις σε γραφεία συναδέλφων. Είναι πλέον σαφές σε όλες και όλους ότι η συγκεκριμένη διαδικασία πλήττει ανεπανόρθωτα την πανεπιστημιακή κοινότητα, εντός και εκτός των τειχών.
Είναι επίσης σαφές ότι αυτό το αστείο πρέπει να τελειώνει. Πέρα από τις γραφικές απόπειρες ερμηνείας των αποτελεσμάτων κατά το δοκούν και πέρα από τις ατυχείς αναλύσεις περί πολιτεύματος και εκλογών που διαβάζουμε καθημερινά, η δυνατότητα και η διαφαινόμενη συναλλαγή στον τρόπο επιλογής των εξωτερικών μελών του ΣΔ και του Πρύτανη δεν κρύβεται. Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα μπορούσε να γίνει με τη σωρεία διορισμών στις διοικητικές θέσεις που έπεται, εάν και εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία. Από Κοσμήτορες μέχρι Αντιπρυτάνεις. Χωρίς αιρετούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και άλλα θεσμικά αντίβαρα, το Πανεπιστήμιό μας τις τελευταίες μέρες είναι έρμαιο της αδιαφάνειας, της πελατειακής διαπλοκής, των συνωμοσιών και της συνωμοσιολογίας, των διαρροών και της ανυποληψίας. Η κυβέρνηση, ως «οδοστρωτήρας», ισοπεδώνει μπροστά στα μάτια μας τα συλλογικά βουλευόμενα όργανα - Σύγκλητο, Συνελεύσεις Τμημάτων - καιμαζ ί τους διασύρει κάθε δημοκρατική αξία του Δημόσιου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Έφτασε στο σημείο, χρησιμοποιώντας και εδώ καταχρηστικά την έννοια του «απόρρητου», να επιδιώκει τον έλεγχο των συμβουλίων έως και με κομματικά στελέχη. Μέχρι και συνεργάτες βουλευτικών γραφείων βρέθηκαν υποψήφιοι!
Το αδιέξοδο είναι πλήρες, τόσο λειτουργικά όσο και ηθικά. Καμία ερμηνευτική διάταξη και κανένα πρόσθετο διάταγμα δεν πρόκειται να μας βγάλει από αυτό το τέλμα. Αποδεικνύεται και στον πιο δύσπιστο ότι οι “Νέοι Ορίζοντες” είναι αιώνες μακριά από τα ήθη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Είναι μακριά από την καθημερινότητα και τα προβλήματά μας, από τις ανάγκες το σύγχρονου Πανεπιστημίου. Ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει τώρα. Τίποτα λιγότερο από:
• Άμεση κατάργηση του νόμου
• Άμεση εκλογή των οργάνων από τo σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας
• Επιστροφή των αρμοδιοτήτων στα συλλογικά δημοκρατικά όργανα και ενίσχυσή τους.
Το Πανεπιστήμιο έχει ζωτικά προβλήματα και άμεσες ανάγκες. Τίποτα λιγότερο από:
• Ενίσχυση του προϋπολογισμού για κάλυψη των λειτουργικών και κτηριακών αναγκών του
• Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων σε όλους τους κλάδους και τις βαθμίδες, με μόνιμο προσωπικό
• Επενδύσεις από το ΠΔΕ, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ανάπτυξη των
απαραίτητων υποδομών για διδασκαλία, έρευνα, φοιτητική μέριμνα.
• Κατάργηση των ΟΠΠΙ και των σπάταλων ρυθμίσεων του νόμου
• Ανάκτηση των αμοιβών στα προ μνημονίων επίπεδα Το τέλμα που ζούμε είναι το Πανεπιστήμιο της υπουργού Ν. Κεραμέως και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Να επιστρέψουμε στον καθαρό αέρα της δημοκρατίας, της συναδελφικότητας και του ακαδημαϊκού διαλόγου!
Η ανακοίνωση της Κίνησης Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης
Ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Οδυσσέας Ζώρας στις 25/1 απευθύνθηκε στους πρυτάνεις και στα εκλεγμένα εσωτερικά μέλη των συμβουλίων των πανεπιστημίων Μακεδονίας, Αιγαίου και Θεσσαλίας, και τους παρότρυνε να καλύψουν το νομικό κενό προκηρύσσοντας ξανά την υποβολή υποψηφιοτήτων για εξωτερικά μέλη των συμβουλίων διοίκησης. Επικαλέστηκε προς τούτο το «αυτοδιοίκητο» των ιδρυμάτων, τα οποία όμως, με αυτή την διασταλτική ερμηνεία του αυτοδιοίκητου, θα έπρεπε να μπορούν να επιλέγουν το καθένα ποια διάρθρωση θα έχει η διοίκησή του και πως θα εκλεγεί. Η επιχειρηματολογία αυτή είναι ιδιαίτερα αστεία όταν μεταφέρεται στην πλάτη των πανεπιστημιακών αρχών η ανάγκη να αρθεί ένα αδιέξοδο που είναι καθαρά καρπός μιας ανεύθυνης και προβληματικής νομοθετικής διάταξης, που ορίζει ζυγό αριθμό εσωτερικών μελών - εκλεκτόρων των εξωτερικών. Η ίδια η σύνοδος των πρυτάνεων υποστήριξε ότι μόνο με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου μπορεί να λυθεί το θέμα, ζητώντας να μην χρεώνονται τα ίδια τα πανεπιστήμια τις κακές επιλογές του Υπουργείου. Το ίδιο θα έπρεπε να απαιτήσουν και τα ίδια τα πανεπιστήμια στα οποία προκύπτει η δυστοκία με ισοψηφίες 3-3. Ταυτόχρονα το υπουργείο με τη λύση που προτείνει θεωρεί ότι για το αδιέξοδο με τις ισοψηφίες ευθύνεται το «χαμηλό» επίπεδο των υποψηφιοτήτων για εξωτερικά μέλη, ώστε να χρειάζεται με νέα προκήρυξη να προσελκυστούν νέες, καλύτερες υποψηφιότητες. Είναι σαφές ότι το πρόβλημα δεν είναι η ποιότητα των εξωτερικών μελών αλλά το υψηλό διακύβευμα της επιλογής τους, που οδηγεί τα εσωτερικά μέλη του συμβουλίου διοίκησης σε ομαδοποίηση και πόλωση αντί για σύνθεση και σύγκλιση. Είναι το νέο αυταρχικό σύστημα διοίκησης που δίνει τη δυνατότητα σε έναν πρύτανη με τη συνδρομή τριών μόνο εσωτερικών μελών του συμβουλίου διοίκησης, επιλέγοντας τα εξωτερικά μέλη του, να ελέγχει πλήρως και ανεξέλεγκτα ολόκληρο το ίδρυμα με πλήθος διορισμένων μελών σε κομβικές θέσεις. Η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙ.Π.ΑΝ.) θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν τα συμβούλια διοίκησης, και με ευρεία συναίνεση να καθοριστεί σύστημα διοίκησης με δημοκρατικότητα και λογοδοσία, με βάση ακαδημαϊκές αρχές. Πρέπει όμως άμεσα το υπουργείο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για άρση του αδιεξόδου που απειλεί τα πανεπιστήμια με διχασμό και ακυβερνησία. Δεν είναι τα τρία πανεπιστήμια υπεύθυνα που σε ένα μήνα δεν θα έχουν διοικήσεις, αλλά το Υπουργείο και οι νόμοι του
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη