Σε οδυνηρές περιπέτειες οδηγεί τα Πανεπιστήμια η αμέλεια της κ.Κεραμέως να προβλέψει διέξοδο για την περίπτωση που τα εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης δε μπορούν να εκλέξουν τα εξωτερικά λόγω ισοψηφίας.
Η παράλειψη αυτή μάλιστα, συνοδεύτηκε από εκβιαστική τακτική του ΥΠΑΙΘ, το οποίο αρνήθηκε να επιλύσει το πρόβλημα που το ίδιο προκάλεσε, με αποτέλεσμα τρία ΑΕΙ που έχουν ήδη το πρόβλημα, αλλά και ενδεχομένως ορισμένα από όσα προγραμματίζουν αντίστοιχες εκλογές στο εγγύς μέλλον (Πολυτεχνείο Αθήνας, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΠΑΔΑ) να αντιμετωπίσουν και ανάλογες δυσλειτουργίες...
Ηδη, το πρώτο από τα τρία ιδρύματα (Μακεδονίας, Αιγαίου και Θεσσαλίας) στα οποία η εκλογή Συμβουλίου έχει «μπλοκαριστεί» λόγω ισοψηφιών, αναγκάστηκε να κηρύξει άγονη τη διαδικασία και να επαναπροκηρύξει από την αρχή τις εκλογές! Ανάλογες αποφάσεις, αναμένονται και από τα άλλα δύο ιδρύματα.
Πρόκειται για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), ο πρύτανης του οποίου κ. Στ.Κατρανίδης (η θητεία του οποίου μάλιστα λήγει στο τέλος του τρέχοντος μήνα), ανακοίνωσε την απόφασή του να κηρύξει άγονη τη διαδικασία εκλογής των πέντε (5) εξωτερικών μελών από τα εκλεγμένα έξι (6) εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και διαπιστώνει την αδυναμία συγκρότησης του ενδεκαμελούς (11) Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Με την ίδια απόφαση, ο πρύτανης ανακοίνωσςε ότι το ίδρυμα θα προβεί αμελλητί στις απαιτούμενες ενέργειες για την εκ νέου προκήρυξη για την ανάδειξη των θέσεων των εσωτερικών μελών και την έκδοση διεθνούς πρόσκλησης για την ανάδειξη των εξωτερικών μελών, σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 10 του ν. 4957/2022.
Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr μέχρι τώρα είχαν πραγματοποιηθεί τέσσερις απόπειρες για την εκλογή των πέντε εξωτερικών μελών, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα καθώς οι ψήφοι μεταξύ των εκλεκτόρων, δηλαδή μεταξύ των έξι εσωτερικών μελών ήταν μοιρασμένες.
Η απόφαση να κηρυχθεί άγονη η διαδικασία όμως, ενδεχομένως να δημιουργήσει νέα προβλήματα, καθώς δεν στηρίζεται στο νόμο της κ.Κεραμέως αλλά σε μια «οδηγία« του Υπουργείου, και συνεπώς είναι, ουσιαστικά, αυθαίρετη, όπως έχουν επισημάνει χωρίς να εισακουστούν στην κ.Κεραμέως τόσο οι πρυτάνεις, όσο και η ΠΟΣΔΕΠ.
Αυτό έχει μεγάλη σημασία στην περίπτωση που κάποια από τα εκλεγέντα εσωτερικά μέλη, τα οποία τώρα χάνουν τις θέσεις τους, αποφασίσουν να προσφύγουν στα δικαστήρια, με μεγάλη πιθανότητα να κερδίσουν την προσφυγή. Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση, το υπουργείο Παιδείας δε θέλει καν να το σκέφτεται...
Και ακυβερνησία;
Πρόσθετο πρόβλημα, είναι ότι το υπουργείο, αν δε θέλει να παραλύσουν τα ιδρύματα από την ακυβερνησία, θα πρέπει να παρατείνει τις θητείες των υπηρετούντων πρυτανικών αρχών, που λήγουν στο τέλος του μήνα, κάτι που η κ.Κεραμέως δεν επιθυμούσε ως τώρα. Στο Παν.Θεσσαλίας λχ, ακαδημαϊκοί κύκλοι υποστηρίζουν πως ό,τι και να γίνει είναι βέβαιη η ακυβερνησία του ιδρύματος από την 1η Μαρτίου. Σε περίπτωση που γίνει επαναπροκήρυξη εξωτερικών μελών, χωρίς κανείς να μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρχει νέο αδιέξοδο, η διαδικασία δεν προβλέπεται να τελειώσει πριν το τρίμηνο. Εάν δεν γίνει επαναπροκήρυξη και το Συμβούλιο συνεχίζει να συνεδριάζει, ακόμη κι αν υπάρξει «λευκός καπνός», οι διαδικασίες μέχρι την εκλογή πρύτανη, χρειάζονται τουλάχιστον ένα δίμηνο μέχρι να ολοκληρωθούν. Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η θητεία της σημερινής πρυτανικής αρχής. Και με δεδομένη από το Υπουργείο, τη μη παράταση της θητείας, το Π.Θ. θα μείνει ακυβέρνητο από 1η Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να πληρωθούν υπάλληλοι, συμβασιούχοι, να λειτουργήσει η Επιτροπή Ερευνών, να λειτουργήσει το ίδιο το Πανεπιστήμιο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση