Μια ελπιδοφόρα μέθοδο παραγωγής χαρτιού από...βακτήρια, χωρίς να χρειάζεται η χρησιμοποίηση δέντρων, ανακάλυψαν δύο Ελληνες φοιτητές!
Πρόκειται για τον Παναγιώτη Δημητρίου (Φοιτητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) που μαζί με τον Γιώργο Ζωχιό ( MSc Βιοτεχνολογίας στο ΕΚΠΑ) έχουν καταφέρει να φτιάξουμε χαρτί από βακτήρια. Οι ίδιοι εξηγούν τη χρησιμότητα της ανακάλυψης.
«Σκεφτείτε πόσες φορές μέσα στη μέρα χρησιμοποιoύμε κάτι που έχει φτιαχτεί από χαρτί.
Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το χαρτί στη καθημερινότητα μας. Αυτό που όμως δεν ξέρουμε είναι το πόσα δέντρα κόβονται για αυτό. Ένα κιλό χαρτί απαιτεί τρεις φορές το βάρος του σε δέντρα. Φανταστείτε ότι μόνο και μόνο για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι ετησίως κόβεται ένα δάσος 10 φορές το μέγεθος της Πάρνηθας.
Σήμερα περίπου 15 δισεκατομμύρια δέντρα κόβονται ή καίγονται κάθε χρόνο και από αυτά μόνο τα πέντε δισεκατομμύρια επαναφυτεύονται ή ξαναφυτρώνουν μόνα τους. Έτσι, κάθε χρόνο εκτιμάται ότι υπάρχει καθαρή απώλεια δέκα δισεκατομμυρίων δέντρων και μειώνεται κατά το 0,3% περίπου ο δασικός πλούτος της Γης.
Εμείς έχουμε καταφέρει να παράγουμε χαρτί από βακτήρια χωρίς να χρειάζεται η χρησιμοποίηση δέντρων.
Σε πολύ γενικές γραμμές η διαδικασία είναι η εξής: Αναπτύσσουμε τα βακτήρια σε κατάλληλο θρεπτικό υλικό και αυτά παράγουν ένα μείγμα το οποίο περιέχει ινίδια κυτταρίνης. Τα ινίδια αυτά τα συλλέγουμε, τα καθαρίζουμε από κυτταρικά υπολείμματα, και προσθέτουμε υλικά που καθορίζουν το χρώμα και την υφή. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν ώστε να πάρουμε χαρτί ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούμε καθημερινά.
Δεδομένου ότι οι στατιστικές προβλέπουν να αυξηθεί η ζήτηση του χαρτιού μέχρι το 2027, η αγορά έχει χώρο για αυτή την νέα τεχνολογία»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση