Η αλήθεια είναι ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τους τελευταίους μήνες δεν βρίσκεται σε νομοθετική «φόρμα». Και αυτό, όπως γράφει η Μάρνυ Παπαματθαίου στα ΝΕΑ, γιατί συνεχίζει να διορθώνει κάθε νομοθετικό λάθος με ένα… επόμενο, μπερδεύοντας όλο και περισσότερο το «κουβάρι» του νέου εκλογικού νόμου τον οποίο πριν από ενάμιση χρόνο εισηγήθηκε για την ανάδειξη των νεών διοικήσεων στα ΑΕΙ.
Αφού λοιπόν τρία πανεπιστήμια της χώρας δεν μπόρεσαν να εκλέξουν διοικήσεις (Αιγαίου, Θεσσαλίας, Μακεδονίας) λόγω δυσλειτουργιών του νέου νόμου και με τον κίνδυνο να συμβεί το ίδιο στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας που έχουν τις επόμενες ημέρες εκλογές (Αθήνας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Θεσσαλονίκης), κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία το υπουργείο Παιδείας επεμβαίνει στην κρίση των πανεπιστημιακών και μάλιστα βάζει σε ρόλο «παντοκράτορα» τη Σύγκλητο.
Να θυμίσουμε εδώ ότι με το νέο νόμο τα πανεπιστήμια της χώρας χρειάζεται να εκλέξουν με την ψήφο των καθηγητών και καθηγητριών τους 6 εσωτερικά μέλη ενός Συμβουλίου Διοίκησης.
Τα 6 αυτά εσωτερικά μέλη πρέπει στη συνέχεια να επιλέξουν 5 εξωτερικά μέλη και όλοι μαζί να διαλέξουν τον πανίσχυρο νέο πρύτανη και πρόεδρο του Συμβουλίου μεταξύ των 6 πρώτων μελών. Είναι σαφές βέβαια ότι η επιλογή των εξωτερικών μελών είναι πολύ σημαντική για την κάθε «ομάδα» ώστε να ενισχύσει τις ψήφους που θα της εξασφαλίσουν μετά την επιλογή πρύτανη.
Αντί λοιπόν πιθανά να δοθεί βαρύτητα ψήφου μέσα στο κάθε Συμβούλιο σε εκείνον που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους ή να οριστεί ξανά ο αριθμός των εκλεγμένων μελών τους και από 6 να γίνουν 5, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε άλλη νομοθετική κίνηση: Σε περίπτωση διαφωνίας των εσωτερικών μελών κάθε Συμβουλίου σχετικά με τα εξωτερικά τους μέλη και εφόσον αυτό καταγραφεί σε δυο συνεδριάσεις τους, τότε αναλαμβάνει η Σύγκλητός τους να διαλέξει… όποιον θέλει μεταξύ των υποψηφίων.
Το κείμενό της κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νίκο Φίλη να τη χαρακτηρίζει «παράξενη» και πιθανότατα αντισυνταγματική, και το ΠΑΣΟΚ, που τη χαρακτήρισε «εξόφθαλμα αντίθετη με τον πρόσφατο νόμο που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε, ενώ αφήνει υπόνοιες ευνοιοκρατίας και στον πιο καλόπιστο».
Η δήλωση του Νίκου Φίλη
Η ΝΔ επιμένει να κακοποιεί βάναυσα τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όταν διαπιστώνει αδιέξοδα όπως στην περίπτωση του ναζιστικού μορφώματος Κασιδιάρη, νομοθετεί όχι για να διορθώσει τα πεπραγμένα της αλλά για να κάνει τρισχειρότερα τα λάθη της. Στην ίδια γραμμή και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η οποία μπροστά στο αδιέξοδο που ο δικός της νόμος προκάλεσε σε τρία ιδρύματα, τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, με αποτέλεσμα εδώ και μήνες τα 6 εσωτερικά μέλη να μην μπορούν να εκλέξουν τα 5 εξωτερικά μέλη και να έχει κηρυχθεί άγονη η όλη διαδικασία, τον αλλάζει, επιδεινώνοντας το πρόβλημα το οποίο υποτίθεται ότι θέλει να αντιμετωπίσει.
Για να αποφευχθεί λοιπόν ένα πιθανό νέο αδιέξοδο ενόψει εκλογών για Συμβούλια Διοίκησης σε κεντρικά ιδρύματα (ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, κλπ) η κυρία Κεραμέως ενώ σε λιγότερες από 24 ώρες κλείνουν οι εργασίες της Βουλής, κατέθεσε αιφνιδιαστικά τροπολογία σήμερα τα ξημερώματα (01:30!) για τις Πρυτανικές εκλογές.
Με αυτή την (ν)τροπολογία με τρόπο αυθαίρετο και πιθανότατα αντισυνταγματικό τροποποιεί ουσιωδώς και στον πυρήνα του το νόμο της και μεταφέρει τελικά την αρμοδιότητα για την εκλογή των εξωτερικών μελών στη...Σύγκλητο. Δηλαδή, σε ένα όργανο έμμεσα ορισμένο και όχι εκλεγμένο απευθείας από τους Πανεπιστημιακούς!
Πάει, δηλαδή, περίπατο όλη η επιχειρηματολογία της κυρίας Κεραμέως περί δημοκρατικής επιλογής των 5 εξωτερικών μελών που είχε αναπτύξει κατά τη ψήφιση του νόμου της και επιβεβαιώνεται και σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είχε αντιταχθεί στην κατάργηση του Αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων και στην επιχειρούμενη παράδοση κρίσιμων λειτουργιών του στην αγορά και στη διαπλοκή.
Καλούμε την υπουργό Παιδείας να αποσύρει τη νέα τροπολογία της ντροπής. Η εκπαιδευτική κοινότητα και τα Πανεπιστήμια δεν ανέχονται άλλο τη νομοθετική ασχετοσύνη της υπουργού Παιδείας.
Αλλωστε, σύντομα, μια νέα κυβέρνηση θα καταργήσει όλο το αντιδημοκρατικό-αντιεκπαιδευτικό νομοθετικό οικοδόμημα της κυβέρνησης θα επαναφέρει το Αυτοδιοίκητο και τη Δημοκρατία στα Πανεπιστήμια και θα εργαστεί σκληρά για την αναβάθμιση του μορφωτικού, ερευνητικού και αναπτυξιακού ρόλου τους.
Το ΠΑΣΟΚ
«Η διάταξη αντιβαίνει τόσο εξόφθαλμα στον πρόσφατο νόμο, που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε, που αφήνει υπόνοιες ευνοιοκρατίας και στον πιο καλόπιστο. Είμαστε αντίθετοι στη διάταξη του άρθρου 8 της Τροπολογίας, το καταψηφίζουμε, προτείνοντας προκειμένου να δοθεί μια λύση στο αδιέξοδο, για τα Συμβούλια Διοίκησης, ο πλειοψηφών Σύμβουλος να έχει διπλή ψήφο, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη