Οι εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν παιδαγωγικές συναντήσεις σχετικά με θέματα αγωγής και προόδου των μαθητών/τριών, οργάνωσης της διδασκαλίας των μαθημάτων, υλοποίησης και αξιολόγησης των Προγραμμάτων Σπουδών με πρωτοβουλία του Διευθυντή ή του Προϊσταμένου της σχολικής μονάδας, οι οποίες σκοπεύουν στην ανταλλαγή πληροφοριών, την καταγραφή προβλημάτων, τη λήψη συλλογικών αποφάσεων και την υιοθέτηση κοινών πρακτικών που εκτιμώνται ως πλέον αποτελεσματικές για τη βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης, την καλύτερη οργάνωση της σχολικής ζωής, την ανάπτυξη κλίματος συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και εν γένει την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας.
Ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας συγκαλεί τις παιδαγωγικές συναντήσεις άπαξ μηνιαίως, καθώς και όποτε κρίνεται αναγκαίο από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας ή τον Σύλλογο των Διδασκόντων είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως. Στις συναντήσεις αυτές μπορεί να συμμετέχει και ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης που έχει την παιδαγωγική ευθύνη της σχολικής μονάδας και, στην περίπτωση μειονοτικού σχολείου του ν. 694/1977 (Α´ 264), και ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Μειονοτικού Προγράμματος, ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου Διδασκόντων ή του Διευθυντή ή του Προϊσταμένου της σχολικής μονάδας.
Με απόφαση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας, καθορίζονται ο τρόπος και ο χρόνος διεξαγωγής των παιδαγωγικών συνεδριών χωρίς να διαταράσσονται η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και η εφαρμογή του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος.
Αυτά προβλέπονται στο νόμο 4823/2021 "Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις".
Είναι φανερό ότι ανοίγεται αθέατα μια ακόμη πλευρά καταστρατήγησης του εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών καθώς είναι σίγουρο ότι ήδη έχει επιχειρηθεί από διάφορες μεριές να γίνεται η συνεδρίαση είτε μετά το τέλος του σχολείου είτε μέσω του webex απογευματινές ώρες.
Μπορεί ο σύλλογος διδασκόντων να κρατάει μετά τις 14.00;
Στη νομοθεσία και συγκεκριμένα στον νόμο 1566/1985, Άρθρο 11, ΣΤ2 διαβάζουμε: “ Οι συνεδριάσεις γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας και σε καμιά περίπτωση σε ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων.“
Το εργασιακό ωράριο (ωράριο εργασίας) αφορά την εργασία που οφείλει να προσφέρει κάθε εκπαιδευτικός, εκτός των διδακτικών του καθηκόντων στη σχολική τάξη. Αφορά την προσφορά άλλων υπηρεσιών, διοικητικών, γραφειοκρατικών, οργανωτικών κ.α. τις οποίες αναθέτει ο διευθυντής του σχολείου. Ο χρόνος που οι εκπαιδευτικοί παραμένουν στο σχολείο τους για προσφορά εξωδιδακτικού έργου, όπως ορίζει η παράγραφος 8 του άρθρο 13 του νόμου 1566/1985, όπως τροποποιήθηκε και προσφάτως με το άρθρο 101 του νόμου 4823/2021, είναι έως και 30ώρες την εβδομάδα και έως 6 ώρες την ημέρα. Παράλληλα σε περίπτωση, που στον εκπαιδευτικό δεν έχει ανατεθεί συγκεκριμένο εκπαιδευτικό/διοικητικό έργο, δικαιούται να αποχωρήσει από το σχολείο μετά την λήξη του διδακτικού του ωραρίου ή να προσέλθει πριν την έναρξη του εάν η έναρξη του διδακτικού ωραρίου δεν συμπίπτει με την έναρξη του ημερησίου σχολικού προγράμματος (Απόφαση Διοικητικού Εφετείου Αθηνών 438/2009)
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση