papaioannou
Νίκος Παπαϊωάννου: «Είναι γεγονός ότι στα μητρώα των πανεπιστημίων είναι εγγεγραμμένοι περί τους 335.000 λιμνάζοντες φοιτητές, αριθμός που αντιστοιχεί κοντά στο ήμισυ του συνολικού φοιτητικού πληθυσμού της χώρας».

Ο νέος υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τέως πρύτανης του ΑΠΘ, σε συνέντευξή του στη «Μακεδονία της Κυριακής»  προσδιορίζει τον αριθμό των αιώνιων φοιτητών στους 335.000, κάτι που, όπως λέει, αντιστοιχεί κοντά στο ήμισυ του συνολικού φοιτητικού πληθυσμού της χώρας.

«Φτάσαμε να έχουμε εγγεγραμμένους στο τριακοστό και τεσσαρακοστό έτος φοίτησης, καθώς και τμήματα στα οποία ο αριθμός των λιμναζόντων ξεπερνά το 70% του συνόλου. Πρόκειται για άλλη μία παγκόσμια πρωτοτυπία που δεν είναι όμως ανέξοδη, καθώς έχει σοβαρή επίπτωση στις διεθνείς αξιολογήσεις των πανεπιστημίων μας. Το κόστος της ακινησίας είναι μεγάλο».

Για το τι θα γίνει από δω και πέρα τονίζει ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ζήτησε από τα πανεπιστήμια στοιχεία για τους «αιώνιους» και στη βάση αυτών θα συζητηθεί το θέμα διεξοδικά στην προσεχή Σύνοδο των Πρυτάνεων. Υπενθυμίζει, πάντως, ότι ο σχετικός νόμος δεν προβλέπει μία καθολική εφαρμογή χωρίς εξαιρέσεις. «Στόχος μας είναι όλες οι προβλέψεις να αξιοποιηθούν στο έπακρο, ώστε να μην αδικηθεί ούτε ένας εγγεγραμμένος που πραγματικά καταβάλλει προσπάθεια να ολοκληρώσει τις σπουδές του, αλλά αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες», σημειώνει.

Όσον αφορά τις 12 αιτήσεις από πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού για τη δημιουργία παραρτημάτων στην Ελλάδα σχολιάζει ότι «το ενδιαφέρον επιβεβαίωσε ένα δυναμικό ξεκίνημα»

Οι ερωτήσεις του δημοσιογράφου και οι απαντήσεις του υφυπουργού Παιδείας

Δημοσιογράφος: Έχετε ως υφυπουργός, όπως και ως Γενικός Γραμματέας, την αρμοδιότητα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ποιο είναι το βασικό στοίχημα για τα επόμενα δύο χρόνια;

Υφυπουργός Παιδείας: Είναι σίγουρα η ολοκλήρωση της υλοποίησης των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και συνιστούν μία τεράστια επένδυση για την πατρίδα μας, καθώς κάνουν πραγματικότητα το όραμα για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, που πρωταγωνιστεί διεθνώς, που προάγει την αριστεία και την εξωστρέφεια, που συμβαδίζει με τις ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς εργασίας και λειτουργεί μέσα σε ένα καθεστώς ακαδημαϊκής και διοικητικής ελευθερίας. Η εφαρμογή των νόμων για τη μεγάλη αυτή αλλαγή και ταυτόχρονα του νόμου για την εγκατάσταση και λειτουργία των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων είναι οι προτεραιότητες πάνω στις οποίες εργάστηκα το προηγούμενο διάστημα δίπλα στον Κυριάκο Πιερρακάκη και παραμένουν στο επίκεντρο όσων εργαζόμαστε με την νυν υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.  

Δημοσιογράφος: Η εκκίνηση με τα μη κρατικά πανεπιστήμια έχει ορισθεί για τον Σεπτέμβριο. Τι αλλάζει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;

Υφυπουργός Παιδείας:  Είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για τη χώρα μας. Η άρση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση, συνιστά μία θεμελιώδους σημασίας τομή για την Παιδεία στη χώρα μας, καθώς περνάμε πια και στην πράξη από έναν παράλογο αναχρονισμό στον αυτονόητο εκσυγχρονισμό. Η λειτουργία των παραρτημάτων αλλοδαπών πανεπιστημίων είναι η ψηφίδα που έλειπε από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για να καταστεί η Ελλάδα διεθνής εκπαιδευτικός κόμβος. Γιατί παράλληλα με τα ΝΠΠΕ έχουν κατατεθεί 132 προτάσεις συμπράξεων των δημόσιων πανεπιστημίων με κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το Harvard, το Yale και το Columbia, ανοίγοντας μία νέα εποχή ακαδημαϊκής εξωστρέφειας.

Δημοσιογράφος: Είστε ευχαριστημένος από το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για συνεργασίες;

Υφυπουργός Παιδείας:  Το ενδιαφέρον επιβεβαίωσε ένα δυναμικό ξεκίνημα. Υποβλήθηκαν δώδεκα αιτήσεις από πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού για τη δημιουργία παραρτημάτων το ακαδημαϊκό έτος 2025-26 και μία αίτηση για το 2026-27. Πρέπει να τονίσω ότι οι προδιαγραφές και εγγυήσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία των ΝΠΠΕ είναι αυστηρότερες σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κράτος. Οι αιτήσεις θα διαβιβαστούν άμεσα στην ΕΘΑΑΕ, για την αξιολόγηση των προϋποθέσεων εγκατάστασης και λειτουργίας των ξένων παραρτημάτων και για την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, ενώ συγχρόνως οι φάκελοι θα διαβιβαστούν και στον ΕΟΠΠΕΠ για τις κτιριολογικές προϋποθέσεις των παραρτημάτων.

Δημοσιογράφος: Τι μέλει γενέσθαι με τις διαγραφές των αιώνιων φοιτητών; Αληθεύει ότι είναι περίπου 349.000 οι καταγεγραμμένοι; Ποιος είναι ο οδικός χάρτης από εδώ και μπρος;

Υφυπουργός Παιδείας:  Ο Νόμος 4957/2022 θα εφαρμοστεί και είναι αυτός που παρέχει τον οδικό χάρτη. Είναι γεγονός ότι στα μητρώα των πανεπιστημίων είναι εγγεγραμμένοι περί τους 335.000 λιμνάζοντες φοιτητές, αριθμός που αντιστοιχεί κοντά στο ήμισυ του συνολικού φοιτητικού πληθυσμού της χώρας. Φτάσαμε να έχουμε εγγραμμένους στο 30ό και 40ό έτος φοίτησης, τμήματα στα οποία ο αριθμός των λιμναζόντων ξεπερνά το 70% του συνόλου. Είναι άλλη μία παγκόσμια πρωτοτυπία, που δεν είναι όμως ανέξοδη, καθώς έχει σοβαρή επίπτωση στις διεθνείς αξιολογήσεις των πανεπιστημίων μας. Το κόστος της ακινησίας είναι μεγάλο!

Δημοσιογράφος: Θα γίνει ταξινόμηση των αιώνιων φοιτητών και θα αντιμετωπισθούν a la carte και ανάλογα με τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Υφυπουργός Παιδείας:  Μέχρι πρότινος δεν ήμασταν σε θέση να γνωρίζουμε πόσοι από τους λιμνάζοντες φοιτητές έχουν κρατήσει οποιαδήποτε επαφή με τα ιδρύματά τους, αν εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, πότε εξετάστηκαν τελευταία φορά, πόσα μαθήματα τους απομένουν για τη λήψη πτυχίου κ.λπ. Και ζητήσαμε από τα πανεπιστήμια να έχουμε αυτά τα στοιχεία και στη βάση τους θα συζητηθεί διεξοδικά το θέμα στην προσεχή Σύνοδο των Πρυτάνεων. Υπάρχει, όμως, μία σημαντική παρανόηση σε ό,τι αφορά τις διαγραφές. Ο Νόμος 4957/2022 δεν προβλέπει μία καθολική εφαρμογή χωρίς εξαιρέσεις του κανόνα ν+2, αλλά στις παραγράφους 2,3 και 4 του άρθρου 76, καθορίζει και τις διαδικασίες για τη δυνατότητα υπέρβασης της ανώτατης διάρκειας φοίτησης (για σοβαρούς λόγους υγείας), όπως και για περιπτώσεις μερικής φοίτησης (φοιτητών με αναπηρία, φοιτητών-αθλητών και εργαζόμενων φοιτητών), για τη δυνατότητα διακοπής φοίτησης κ.λπ. Στόχος είναι όλες αυτές οι προβλέψεις να αξιοποιηθούν στο έπακρο, ώστε να μην αδικηθεί ούτε ένας εγγεγραμμένος που πραγματικά καταβάλλει προσπάθεια να ολοκληρώσει τις σπουδές του, αλλά αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες.

Δημοσιογράφος: Τι είναι ο θεσμός των «Πανεπιστημίων Αριστείας», προϋπολογισμού 195 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που ήδη έχουν κατανεμηθεί στα πανεπιστήμια;

Υφυπουργός Παιδείας:  Πρόκειται για έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα πανεπιστήμια προσκλήθηκαν να υποβάλουν ανταγωνιστικές προτάσεις για την αναβάθμιση και βελτίωση των ερευνητικών τους υποδομών, στην παροχή κινήτρων και υποστήριξης σε πανεπιστημιακές ερευνητικές ομάδες εγνωσμένης αριστείας για τη διεξαγωγή καινοτόμων συνεργατικών ερευνητικών έργων με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να ενισχυθεί η μεταφορά γνώσης στην πραγματική οικονομία και να τονωθεί η καινοτομία, εντός των ελληνικών πανεπιστημίων. Στόχος του έργου είναι η βελτίωση των ποιοτικών δεικτών έρευνας και διδασκαλίας των ελληνικών πανεπιστημίων και η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας τους.

Δημοσιογράφος: Θεσσαλονίκη και πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του. Τι σκέψεις υπάρχουν, για να εκμεταλλευθεί περαιτέρω η πόλη αυτόν τον τεράστιο εκπαιδευτικό πλούτο;

Υφυπουργός Παιδείας:  Τα τρία δημόσια πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΔΙΠΑΕ) βρίσκονται στον πυρήνα του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, που έχει καταστήσει την πόλη επενδυτικό προορισμό. Η Pfizer, η Deloitte, η Cisco και άλλοι παγκόσμιοι επιχειρηματικοί κολοσσοί επέλεξαν να επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη και εμπιστεύτηκαν τα πανεπιστήμια της πόλης, για να συνεργαστούν στην έρευνα, προσέλαβαν αποφοίτους τους για εργαζομένους. Το Harvard, το Columbia, το King’s College London, το New York, το Rutgers, το Texas A&M, το University of Amsterdam, το University of Dundee, το University of Illinois, το University of Leiden, το University of Nebraska, το Western University Canada επέλεξαν να συμπράξουν με τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης. Η αποδαιμονοποίηση της σχέσης του πανεπιστημίου με την επιχειρηματικότητα γεννά καθημερινά ιδέες, προτάσεις και ερευνητικά αποτελέσματα που εξελίσσονται σε start-ups και spin-offs. Όλα αυτά δημιουργούν ποιοτικές, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, όλες αυτές οι συμπράξεις των πανεπιστημίων με ερευνητικά κέντρα, τοπικούς και επιχειρηματικούς φορείς, επιστρέφουν καθημερινά ένα μεγάλο μέρισμα στην πόλη και στους ανθρώπους της.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ilikiomeni
Ενσυναίσθηση και Τρίτη Ηλικία: «Η Αγκαλιά τους, Ο Κόσμος μας: Γιαγιά και Παππούς»
Εκδήλωση για την Ενσυναίσθηση και την Τρίτη Ηλικία: "Η Αγκαλιά τους, Ο Κόσμος μας: Γιαγιά και Παππούς"
Ενσυναίσθηση και Τρίτη Ηλικία: «Η Αγκαλιά τους, Ο Κόσμος μας: Γιαγιά και Παππούς»
skaki-skakiera-aspra-maura-pionia_4.jpg
Καθαιρέσεις νηπιαγωγών: Η ΔΙΠΕ Α' Αθήνας αντιμετωπίζει την απεργία ως έγκλημα
Η ΔΙΠΕ Α' Αθήνας απομάκρυνε προϊσταμένες νηπιαγωγείων που συμμετείχαν στην απεργία-αποχή κατά της αξιολόγησης – αντιδράσεις και κύμα αλληλεγγύης από...
Καθαιρέσεις νηπιαγωγών: Η ΔΙΠΕ Α' Αθήνας αντιμετωπίζει την απεργία ως έγκλημα