Το υπουργείο Παιδείας θα μετονομαστεί σε υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Θρησκευμάτων , καθώς θα απορροφήσει τον τομέα αθλητισμού, που "εδρεύει" στο Μαρούσι, στο κτήριο του υπουργείου Παιδείας.
Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αποκτά νέα ονομασία για 10η φορά με την προσάρτηση σ΄ αυτό της αρμοδιότητας του Αθλητισμού από το Υπουργείο Πολιτισμού. Από τώρα και στο εξής, λοιπόν, θα ονομάζεται ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ.
Το υπουργείο Παιδείας άλλαξε όνομα εννιά φορές, παίρνοντας τις ακόλουθες ονομασίες:
,,,,,, – 1926 Υπουργείο Εκκλησιαστικών και Δημοσίου Εκπαιδεύσεως
1926 – 1949 Υπουργείο Θρησκευμάτων και Παιδείας
1949 – 1955 Υπουργείο Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας
1955 – 2009 Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
2009 – 2012 Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
2012 – 2013 Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
2013 – 2015 Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
2015/1 - 2015/9 Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
2015/9 – 2019 Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Τέλος, στις 8 Ιουλίου 2019 στο ΦΕΚ 119/8-7-2019 δημοσιεύεται το Προεδρικό Διάταγμα υπ. αριθμ. 81 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» με το οποίο το Υπουργείο μετονομάζεται σε «Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων».
Η μετονομασία του υπουργείου Παιδείας φαίνεται να κοστίζει στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 800.000 ευρώ.
Αυτό το ποσό χρειάστηκε το 2013 και το 2015 (δεν υπάρχει εκτίμηση για το 2019) όταν και τότε το υπουργείο άλλαξε πάλι ονομασία, καθώς στον τίτλο του «μπαινοβγαίνουν» λέξεις όπως: Εθνικής Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Διά Βίου Μάθησης, Ερευνας κλπ, ανάλογα με τις εμπνεύσεις της εκάστοτε κυβέρνησης.
Σε μια πρώτη ανάγνωση των τίτλων βλέπουμε ότι οι μόνες σταθερές είναι η Παιδεία και τα Θρησκεύματα. Ανάλογα με τις εποχές, το ένα προηγείται ή έπεται του άλλου, η δε Παιδεία συνοδεύεται ή μη από τον επιθετικό προσδιορισμό «εθνική».
Τα υπόλοιπα μοιάζουν λίγο ανέστια, λες και βρίσκονται σε μια διαρκή κατάσταση μετεωρισμού: μπαίνουν, βγαίνουν, προτάσσονται, διαγράφονται, κάποια «μετακομίζουν» σε τίτλους άλλων υπουργείων, που κι εκεί μπαινοβγαίνουν, άλλα πρωτοεμφανίζονται μέχρι να εξαφανιστούν ή και να επανέλθουν κάποια στιγμή…
Το κόστος αυτό προκύπτει γιατί κάθε φορά πρέπει να αλλάζουν και πάλι όλα: Οι σφραγίδες, τα λογότυπα, οι φάκελοι και τα επίσημα επιστολόχαρτα, οι τίτλοι σπουδών (απολυτήρια μαθητών κλπ που υπολογίζονται σε πάνω από 1.000.000 κάθε χρόνο!), και δεκάδες ακόμη έντυπα.
Αλλαγές πρέπει να γίνονται και στην κεντρική ταμπέλα του κτιρίου, στο Μαρούσι όπως και στις ταμπέλες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης
Και όλα αυτά μόνο σαν κόστος υλικών, στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος των ωρών εργασίας όσων υπαλλήλων του υπουργείου απασχολούνται με την μετονομασία.
Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Γιατί στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιούν τη φράση «με λες» αντί για «μου λες»
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση