apth sxoli thetikon epistimon
INTIME/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
Ο νόμος Κεραμέως έχει δημιουργήσει αδιέξοδα σε πολλά ΑΕΙ στην Εκλογή Πρύτανη έως τώρα.

Σε αποτυχία οδηγήθηκε σήμερα και η τρίτη -και τελευταία- συνεδρίαση και ψηφοφορία των έξι εκλεγμένων εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ, για την ανάδειξη των πέντε εξωτερικών μελών που θα συμπληρώσουν το 11μελές συμβούλιο, το οποίο θα επέλεγε τον νέο πρύτανη.

Τα εσωτερικά μέλη του ΣΔ δεν κατάφεραν ούτε σήμερα να συμφωνήσουν ποιοι εκ των υποψηφίων θα στελεχώσουν το Συμβούλιο Διοίκησης για να εκλέξουν από κοινού τον πρύτανη κι έτσι η απόφαση πλέον θα ληφθεί από τη Σύγκλητο του ιδρύματος που θα κληθεί να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες 

Αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία κατά την πρώτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου. Εάν εξαντληθεί ο ανώτατος αριθμός των συνεδριάσεων και δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την κάλυψη του συνόλου των θέσεων των εξωτερικών μελών διενεργείται κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων που ισοψήφησαν στην πρώτη θέση και σε περίπτωση μη ισοψηφίας στην πρώτη θέση μεταξύ αυτών που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Σύμφωνα με πληροφορίες , τρία από τα έξι μέλη, ο αντιπρύτανης Χαράλαμπος Φείδας, ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Απόστολος Αποστολίδης και ο αναπληρωτής καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Γιώργος Ζωγραφίδης οι οποίοι κατέθεσαν πρόταση που προέβλεπε να μοιραστούν ανά διετία, το αξίωμα του πρύτανη οι κ. Φείδας και Αποστολίδης. Ωστόσο, η πρόταση αυτή συνάντησε την κατηγορηματική αντίδραση των υπολοίπων τριών, με κάποιους να δηλώνουν ότι κάτι τέτοιο θα γελοιοποιήσει το ΑΠΘ.

Στο τραπέζι υπήρχε και η πρόταση την οποία έχει καταθέσει, ήδη από την προηγούμενη φορά ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Γρηγόρης Ζαρωτιάδης που προέβλεπε τα πέντε εξωτερικά μέλη να προκύψουν συναινετικά, με συμφωνία των πέντε που ενδιαφέρονταν για το αξίωμα του πρύτανη, δηλαδή ο καθένας να προτείνει από έναν, και στη συνέχεια να δοθεί η τελική μάχη στο 11μελες Συμβούλιο. Ούτε αυτή η πρόταση έγινε δεκτή κι έτσι η ευθύνη για την επιλογή των εξωτερικών μελών μετατίθεται πλέον στη Σύγκλητο, όπως προβλέπει ο νόμος. Τα μέλη της Συγκλήτου θα αποφασίσουν από έναν κατάλογο 15 υποψηφίων ποιοι θα είναι οι πέντε που θα συμπληρώσουν το 11μελες Συμβούλιο Διοίκησης. Στη συνέχεια το Συμβούλιο θα κληθεί να εκλέξει το νέο πρύτανη ο οποίος με τη σειρά του θα ορίσει και τους αντιπρυτάνεις. Υπενθυμίζεται ότι το αξίωμα του πρύτανη διεκδικούν επίσης ο πρόεδρος της Ιατρικής Κυριάκος Αναστασιάδης ο οποίος είχε εκλεγεί πρώτος με 359 ψήφους και ο αντιπρύτανης Στράτος Στυλιανίδης ο οποίος είχε συγκεντρώσει 355 ψήφους.

Ζαρωτιάδης: Απαράδεκτος - νομοτεχνικά και πολιτικά - ο ισχύων νόμος πλαίσιο

Σε ανακοίνωσή του ο εκ των υποψηφίων κ.Ζαρωτιάδης, αναφέρει:

Υποστήριξα εξ αρχής τη γνωστή λύση συναινετικής επιλογής των πέντε εξωτερικών μελών σύμφωνα με την προτίμηση των πεντε πρώτων σε σειρά εκλογής εσωτερικών μελών.

Συνέβαλα ώστε να εξαντληθούν τα περιθώρια συνεννόησης, για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη σας και να διασφαλίσουμε τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης με τον καλύτερο δυνατό για το μέλλον του ΑΠΘ τρόπο, παρά το απαράδεκτο - νομοτεχνικά και πολιτικά - του ισχύοντος νόμου πλαισίου.

Δυστυχώς, παρά τις εκκλήσεις που απηύθυνα, η ως άνω συναινετικη πρόταση συγκρότησης του 11-μελούς δεν έγινε αποδεκτή, ενώ εναλλακτικές προτάσεις που κατατέθηκαν δεν τιμούν το Ίδρυμα!

Διεκδικώ την ευθύνη του Πρύτανη του ΑΠΘ τιμώντας τη στήριξη που έλαβα, αλλά και τις συγκεκριμένες θέσεις μου και την πρόταση μου.

Με σεβασμό στο μέλλον του ΑΠΘ και πίστη στην προοπτική που υπερασπίζομαι,

Δεν είναι η πρώτη φορά...

Ανάλογη κατάσταση, λόγω των αρχικών ατελειών του νόμου Κεραμέως (που επιχειρήθηκε να διορθωθούν στη συνέχεια με την πρόβλεψη να αναλάβει η Σύγκλητος σε περίπτωση 3 αποτυχημένων συνεδριάσεων των εσωτερικών μελών-  εχει συμβεί και σε άλλα ιδρύματα.

Για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχει έρθει αντιμέτωπο με την απουσία ρύθμισης που να δίνει διέξοδο στις περιπτώσεις που υπάρχει ισοψηφία στην ανάδειξη των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης, όπως και τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Αιγαίου.

Από τις δυσλειτουργίες αυτές «ξέφυγε» το ΕΚΠΑ τα μέλη του Συμβουλίου του οποίου συμφώνησαν και εξέλεξαν πρύτανη τον καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο, αλλά και πρόσφατα το Πολυτεχνείο Αθήνας, που μετά από μια πρώτη εμπλοκή τα μέλη του ΣΔ συμφώνησαν στην ανάδειξη στη θέση του Πρύτανη του ιδρύματος του καθηγητή κ.  Ιωάννη Χατζηγεωργίουο οποίος θα πάρει τη σκυτάλη από τον νυν πρύτανη Ανδρέα Μπουντουβή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskala
ΔΥΠΑ: Αύριο τελευταία μέρα εγγραφών για τους πίνακες εκπαιδευτικών - Προλάβετε να δηλωθείτε!"
Αυτή είναι η 4η πρόσκληση της χρονιάς, η οποία αφορά την πρόσληψη εκπαιδευτικών σε κλάδους και ειδικότητες για γεωγραφικές περιοχές όπου οι πίνακες...
ΔΥΠΑ: Αύριο τελευταία μέρα εγγραφών για τους πίνακες εκπαιδευτικών - Προλάβετε να δηλωθείτε!"
ntountouka-diamartyria-6.jpg
Πειθαρχικές διώξεις: Αγωνιστικό «ραντεβού» εκπαιδευτικών στα Προπύλαια στις 28 Ιανουαρίου
«Μπροστά στο νέο κύμα διώξεων που εξαπολύεται σε όλους τους χώρους δουλειάς, ενάντια σε εκπαιδευτικούς και άλλους-ες εργαζόμενους-ες που μάχονται για...
Πειθαρχικές διώξεις: Αγωνιστικό «ραντεβού» εκπαιδευτικών στα Προπύλαια στις 28 Ιανουαρίου
Ιωάννα ζαφειρίου
Η Ελληνίδα εκπαιδευτικός Ιωάννα Ζαφειρίου ανάμεσα στους 50 φιναλίστ για το «Νόμπελ των εκπαιδευτικών» με βραβείο 1 εκ. δολάρια!
Το «Global Teacher Prize» είναι ένα βραβείο ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων, που απονέμεται από το Ίδρυμα Varkey υπό την αιγίδα της UNESCO, σε έναν...
Η Ελληνίδα εκπαιδευτικός Ιωάννα Ζαφειρίου ανάμεσα στους 50 φιναλίστ για το «Νόμπελ των εκπαιδευτικών» με βραβείο 1 εκ. δολάρια!