Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και η ανάγκη να την ελέγξουμε παράλληλα με τη βοήθεια που μπορεί να μας προσφέρει, γίνεται επιτακτική.
Ετσι, τη στιγμή που ανακοινώνονται, σχεδόν καθημερινά πλέον, επιτεύγματα με τη χρήση της η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη με επικεφαλής τον γνωστό καθηγητή Επιστήμης Υπολογιστών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), Κωνσταντίνο Δασκαλάκη.
Λίγες μέρες πριν, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα, με εξειδίκευση στις επιστήμες της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών, σε σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο Πατρών, ανακοίνωσε την ίδρυση ενός τεχνοβλαστού (spin-off) με το όνομα AviSense.AI, ο οποίος ειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης για την αυτονομία των οχημάτων μέσω της χρήσης διαφορετικών τύπων οπτικής πληροφορίας.
Όραμά της είναι να ανοίξει τον δρόμο για την ασφαλή και αυτόνομη πλοήγηση των οχημάτων!
Η ερευνητική ομάδα, στελέχη του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών (Ομάδα Οπτικοποίησης και Εικονικής Πραγματικότητας VVR), αποτελείται από ερευνητές εξειδικευμένους σε διάφορους κλάδους, όπως η Ρομποτική, η Ανάπτυξη Λογισμικού, η Βαθιά Μάθηση και οι εφαρμογές Επαυξημένης και Εικονικής Πραγματικότητας (AR/VR). Σε στενή επικοινωνία με συνεργάτες στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η AviSense.AI δημιουργήθηκε για να δώσει καινοτόμες λύσεις στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης.
Βασικές υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει είναι, μεταξύ άλλων, η βελτιστοποίηση της συμπεριφοράς των αυτόνομων οχημάτων με τη σχεδίαση πορείας, η παρακολούθηση και ο έλεγχος της οδικής κυκλοφορίας, προσομοιώσεις με χρήση προηγμένων προσομοιωτών αυτόνομης οδήγησης, διαισθητική αλληλεπίδραση AR/VR μεταξύ οδηγών/επιβατών και συνδεδεμένων/αυτόνομων οχημάτων. Τεχνολογίες οι οποίες επιτυγχάνουν την αύξηση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας στα συστήματα πλοήγησης.
Η AviSense.AI συνεργάζεται ήδη με τις εταιρείες Panasonic, Robotec ΑΙ, Catalink, ενώ έπονται άμεσα συνεργασίες με τις Xenomatix, Sony Automotive, Innoviz, Sdtech και Huawei. Αυτές οι συνεργασίες, υπογραμμίζουν τη δέσμευση της AviSense.AI σε ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για ασφαλή και αξιόπιστα αυτόνομα και διασυνδεδεμένα οχήματα.
Επανάσταση στον χώρο των Μεταφορών
Ο πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, καθηγητής Γιάννης Εμίρης, δήλωσε: «Για ακόμη μία φορά, οι ερευνητές του ΕΚ Αθηνά βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της Επιστήμης, ενσωματώνοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε διαφορετικούς τομείς βασικής έρευνας, ώστε να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα για την οικονομία και την κοινωνία. Η AvisenseAI θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και υιοθέτηση μεθόδων που εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των αυτόνομων οχημάτων και, τελικά, να φέρει επανάσταση στον χώρο των Μεταφορών. Επίσης, χαιρετίζω μέσα στην πρωτοβουλία αυτή την σύμπραξη του Αθηνά με ένα κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Πατρών, που αποδεικνύει την προστιθέμενη αξία της συνέργειας και της εξωστρέφειας».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Γεράσιμος Αρβανίτης σημειώνει: «Ο τομέας της αυτόνομης οδήγησης θα παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνία του μέλλοντος, τοποθετώντας τον άνθρωπο, ως κεντρικό άξονα της, σε ένα πιο ασφαλές οδηγικό περιβάλλον προσφέροντάς του, επίσης, μεγαλύτερη άνεση, περισσότερες ευκολίες και δυνατότητες, αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία στις μετακινήσεις του. Οι επενδύσεις και η έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία τα επόμενα χρόνια προσπαθώντας να ετοιμάσουν το έδαφος, ώστε το όραμα της άνετης και ασφαλούς μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών, με σχεδόν μηδενικό αριθμό ατυχημάτων, να γίνει πραγματικότητα. Στόχος της AviSense είναι να έχει έναν δυναμικό και πρωτεύοντα ρόλο στις εξελίξεις οδηγώντας τες και κατευθύνοντάς τες. Η υψηλού επιπέδου έρευνα και η χρήση τεχνολογιών αιχμής δίνει στην AviSense ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη καινοτόμων και ανταγωνιστικών λύσεων που ο τελικός χρήστης θα εμπιστεύεται, θα καταλαβαίνει και, εντέλει, θα χρησιμοποιεί μετατρέποντας το όχημα από απλό μέσο μεταφοράς σε έμπιστο συνεργάτη οδήγησης, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο και την προθυμία της κοινωνίας με στόχο την ευκολότερη υιοθέτηση τέτοιων εφαρμογών».
Η ιδρυτική ομάδα της AviSense
Γεράσιμος Αρβανίτης: Διευθύνων Σύμβουλος
Άρης Λάλος: Διευθυντής ερευνών, Συνιδρυτής, Διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων / ΕΚ Αθηνά
Κωνσταντίνος Μουστάκας: Συνιδρυτής, Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών / Πανεπιστήμιο Πατρών
Σταύρος Νούσιας: Ειδικός σε Deep Learning και 2D Ανάλυση
Νίκος Πιπερίγκος: Μηχανικός Επεξεργασίας Σημάτων και Μηχανικής Νοημοσύνης
Χρίστος Αναγνωστόπουλος: Μηχανικός Πλατφόρμας και Υπολογιστικής Προσομοίωσης
Η επιτροπή επιστημόνων και πανεπιστημιακών για την ΤΝ
Τη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη με επικεφαλής τον γνωστό καθηγητή Επιστήμης Υπολογιστών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), Κωνσταντίνο Δασκαλάκη και με κύριο αντικείμενο την προετοιμασία της χώρας μπροστά στις εξελίξεις που οι κάθε είδους εφαρμογές της εν λόγω τεχνολογίας θα φέρουν, στην κατεύθυνση της συμμετοχικής ανθεκτικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας, αποφάσισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Επιτροπή θα παρέχει τεκμηριωμένες συμβουλές και προτάσεις για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τις πολλαπλές δυνατότητες και ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση της ΤΝ, αλλά και το πώς μπορεί να εφαρμόσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας από τις πιθανές προκλήσεις και αναπροσαρμογές, τις ανισότητες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα διατυπώνει συστάσεις πολιτικής και θα χαράσσει κατευθυντήριες γραμμές για τη μακροπρόθεσμη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την ΤΝ, με εστίαση στα πεδία σημασίας για την Ελλάδα: στην οικονομία και την κοινωνία, στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στην αύξηση της καινοτομίας, την ενίσχυση υποδομών, τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και της κοινωνικής συνοχής, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, την προάσπιση της εθνικής ψηφιακής κυριαρχίας και τη βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου.
Επιπλέον, η Επιτροπή θα έχει ως στόχο να προσδιορίσει τους τομείς όπου η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μπορεί να τεθεί στην πρωτοπορία του διεθνούς διαλόγου σχετικά με τη χρήση της ΤΝ και να υποδείξει τρόπους, ώστε να συνδυαστεί δημιουργικά η εφαρμογή των ηθικών και ρυθμιστικών κανόνων με την προώθηση της καινοτομίας, από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα και θα συνεισφέρει τις εθνικές θέσεις στον ευρωπαϊκό διάλογο για το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΤΝ. Τέλος, θα καταγράφει τις δυναμικές τάσεις και θα διερευνά τις μελλοντικές προοπτικές της εν λόγω τεχνολογίας .
Η λειτουργία της Επιτροπής είναι αμισθί. Επίσης, την υποστήριξη του έργου της Επιτροπής αναλαμβάνει δίχως αμοιβή, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών Accenture που διαθέτει υψηλό επίπεδο παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και εξειδίκευσης στην ΤΝ.
Τα μέλη της επιτροπής
- Δασκαλάκης Κωνσταντίνος Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, ο οποίος και αναλαμβάνει επικεφαλής της Επιτροπής.
- Δρακόπουλος Κίμωνας Επίκουρος Καθηγητής στην Επιστήμη των Δεδομένων και Λειτουργιών στο Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνια
- Καρκαλέτσης Ευάγγελος Διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”
- Κιντή Βασιλική (Βάσω) Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ
- Παγουλάτος Γεώργιος Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ
- Παναγοπούλου Φερενίκη Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Δικαίου Προστασίας Δεδομένων και Βιοηθικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Βιοηθικής, Τεχνοηθικής και Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου
- Πήτας Ιωάννης Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής στο ΑΠΘ και Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη
- Σελλής Τιμολέων (Τίμος) Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας «Αρχιμήδης» του Ερ. Κέντρου «Αθηνά»
- Σταυρόπουλος Ανδρέας Αντιπρόερδος του Endeavor Greece - Εταίρος στην Threshold (πρώην DFJ) Ventures - Μέλος ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ
- Τασιούλας Ιωάννης (John) Καθηγητής Ηθικής και Νομικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
- Τσέκερης Χαράλαμπος Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής & Τεχνοηθικής.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ